Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Hemligheten bakom näst billigaste vinet på vinlistan

16 feb, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTt.
Kvinna med vin.
Brukar du välja det näst billigaste vinet på vinlistan när du går på restaurang?
Det kanske du ska sluta med – vissa restauranger har nämligen en uttänkt strategi för de näst billigaste vinen.
Annons
Drinkklassikern Bellini – så här gör duBrand logo
Drinkklassikern Bellini – så här gör du

För de som inte kan så mycket om viner är det ganska vanligt att välja det näst billigaste vinet på vinlistan. På så sätt slipper du se ut som att du tar det billigaste bara för att det är billigt – vilket många kan tycka är pinsamt, framför allt om du är på middag med människor du inte känner så bra. Samtidigt behöver du inte heller lägga många hundra kronor på något mer exklusivt som sommelieren föreslår.

Men nu visar det sig att det kan vara en bristande taktik – en del restauranger har nämligen genomskådat det här beteendet hos sina gäster, och väljer att lägga ett visst typ av vin på den näst billigaste platsen på vinlistan. Det visar sig nämligen att många restauranger väljer att prissätta viner de vill bli av med så att de är näst billigast. I praktiken innebär det att du kan få dricka sämre vin som ingen velat köpa, och att du kanske hade gillat det billigaste vinet mer.

Annons

– Jag kan bekräfta att restauranger emellanåt byter pris på ett vin som de måste sälja av, och därför gör det till det näst billigaste vinet på listan. Det säljer, bekräftar sommelier Kirsten Vicenza till Atlas Obscura.

Billigaste vinet ökar mest i pris

När restauranger och barer säljer vin är det mycket dyrare än om du hade köpt samma vin på Systembolaget, och de billigaste vinerna är de som restaurangerna generellt höjer priserna på mest. Så även om du köper ett glas av det billigaste vinet på listan, så har du betalat mest i förhållande till vad vinerna kostar på Systembolaget. Det är dock inte en regel utan undantag – vissa lägger i stället mer obeprövade viner på den billigaste platsen, för att få folk att testa dem.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons