ebba von sydow

Den stora, stimmiga middagen med familj, vänner, samtal och skratt, runt ett matbord som dukats med loppisfyndade linnéservetter och trädgårdsplockade blommor, där maten serveras på brokigt släktporslin. Eller den efterlängtade koppen kvällste i ensamhet och tystnad, då barnen till sist somnat efter en lång dag fylld av jobb, läxläsning och livspussel.

Två ytterligheter – och entreprenören Ebba von Sydow älskar, och behöver, dem båda.

Det är dock den förstnämnda som står i fokus i Ebbas nysläppta kokbok Systrarna von Sydow: Maten, livet och samtalen runt köksbordet, som hon skrivit ihop med sin syster Amy och mamma Helen. Här samsas brunchrecept såsom pannkaksmuffins och nordafrikansk shakshuka med bjudmiddagar i form av chèvrepizza och krämig basilikapasta. För att inte tala om den mjuka vallmokakan med citronsmak som Ebba bjöd 200 personer på under kokbokens releaseparty.

– Boken handlar om maten som gör att man samlas och ses, sitter ner och pratar om saker man funderar på, sånt man oroar sig för, längtar efter och drömmer om – livets viktigaste ingredienser, berättar Ebba von Sydow. Lättlagad mat som är god, enkel och opretentiös, lagad på ingredienser man har hemma och utan blötläggningar under natten och annat avancerat.

ebba von sydow kokbok

Bjudmaten, till exempel en smakrik vegetarisk lasagne, ska helst sköta sig själv i ugnen medan man minglar med gästerna. Foto: Lisa Höök

Hennes favoriträtt ur boken är ugnsomeletten i fyra olika varianter, ett räddare-i-hungernöden-recept som lagas var och varannan dag i familjens sommarhem i Falsterbo och på Marstrand, där bokens semesterromantiska receptbilder är plåtade.

– Min paradrätt är nog annars den ugnsbakade laxen i boken, med citron, vitt vin och kryddor. Den bjuds det ofta på hemma i Skåne, där vi bor på somrarna. Den är enkel och sköter sig själv när man väl slängt in den i ugnen, berättar hon.

Målet är att man ska kunna lägga tiden på att umgås med gästerna istället för att stå vid spisen.

– Tanken med all vår matlagning är att försöka uppmuntra till mindre stress och mer fest, att få ut värden och värdinnan ur köket, förklarar Ebba.

Vi kvinnor har ofta orimliga krav på oss själva

Mindre stress och mer återhämtning är en annan ekvation Ebba försöker få in i sitt liv. Med en blogg, en podd, ett författarskap, en rad samarbeten och så företaget Säker stil, som hon driver ihop med kollegan Emilia de Poret, är arbetsdagarna ofta långa. Addera en familj bestående av man och tre barn – och den eftertraktade egentiden blir knapp. Så till den grad att Ebba avgav ett nyårslöfte om att uppgradera sig själv på den viktiga ”livslistan” över livets prioriteringar.

– Det gick jättedåligt, det är bara att konstatera, erkänner Ebba. Jag tror att det höll i 21 dagar och man brukar säga att det tar så lång tid att skapa en ny vana, men så enkelt är det ju inte. Det är lätt hänt att prioritera ner sig själv på listan. Som mamma kommer barnen såklart högst, jag älskar mitt jobb så det kommer också högt, och sen vill jag träna för att må bra. Jag skulle vilja träffa vännerna mer, men det har jag svårt att hinna med.

ebba von sydow femina intervju

Det är lätt att prioritera alla utom sig själv, menar Ebba – trots att det ibland räcker med en lugn promenad på egen hand för att få ny energi. Foto: Lisa Höök

När ett elakt vabb-virus tidigare i våras smittade först barnen och sedan henne själv mitt i en hektisk jobbperiod körde tillvaron ihop sig och Ebba gjorde vad hon i sin blogg kallar en ”kraschlandning”. Hon blev liggande i soffan i en vecka.

– Det kan bli ett problem att tycka att väldigt mycket är roligt. Det blir en stress som slår över i negativ stress. Vi kvinnor har ju också ofta orimliga krav på oss själva, jag jämför mig med det jag ser i mina sociala flöden, där alla verkar hinna med och lyckas med allt – trots att jag vet att det inte är hela sanningen. Min kraschlandning blev lite av en varningssignal – jag hade jobbat mycket under flera månaders tid, haft stor press på många projekt och när barnen blev sjuka var det droppen som fick bägaren att rinna över. Det klassiska livspusslet, säger hon.

Nu försöker Ebba hitta fler pauser för vila i vardagen.

– En sån här krasch kan bli livets bästa läxa. Man kan inte springa vidare i samma tempo så fort man börjar må bättre igen – det är bara korkat. Istället får man titta i kalendern, göra små luckor för återhämtning och vara snäll mot sig själv. Och man behöver inte ha så höga krav – återhämtning behöver inte vara en perfekt yogastund. Ibland kan det räcka med 10 djupa andetag när det känns som att man ska explodera.

Det är bättre att äta en liten bit av kakan än att sukta efter den och bli olycklig

Ett annat område där hon försöker vara snäll mot sig själv är i relation till sin kropp, som hon menar inte passar in i modebranschens snäva storlek-36-mall.

– Jag är en annan storlek än de allra flesta i min bransch, men det är bara att gilla läget och göra något bra av det. Jag är den jag är och ser ut som jag gör – och jag trivs bra med det. Jag vill visa att det går att älska mode, stil och kläder trots att man inte passar i provstorleken. Det är en kamp i det lilla, som jag tycker är viktig – och som jag gärna använder min plattform för att nå ut med.

Medan många kvinnor ser mat som mer ångest än njutning och näring vill Ebba kunna ta en bit av sin nygräddadade vallmokaka utan förbud.

– När jag tittar på alla omkring mig har jag ändå en ganska okomplicerad relation till mat. Jag älskar mat alldeles för mycket för att inte ha det som en del av mitt liv. Det vore tråkigt och livet är för kort för det. Min syster är dietist och hon är väldigt duktig på att hitta balansen – det är bättre att äta en liten bit av kakan är att sukta efter den och bli olycklig.

vallmokaka citron

Sugen på att testa Ebbas vallmokaka med citrussmak? Här hittar du receptet! Foto: Lisa Höök

Boken Ebba jobbat så länge och intensivt med är nu ute i handeln och bortom kröken skymtar en lång och välförtjänt sommar i Falsterbo och på västkusten.

Men först väntar en fotoperation och efterföljande konvalescens. Ebba snubblade nämligen och slog sig när hon var ute och sprang i höstas, och haltade sedan runt i månader i hopp om att smärtan skulle gå över av sig själv. Den där livslistan, igen, där det är så svårt att prioritera upp sig själv. Men när foten blev värre istället för bättre tog hon sig till sist till läkaren som konstaterade att en sena gått av och behövde opereras.

– Jag fick panikkänslor, men den snälla ortopeden menade att de flesta märkligt nog ser tiden de sitter gipsade som ganska positiv – det är en av få gånger man faktiskt inte kan göra något annat. Så jag tänker att det kommer ge mig mer tid för skrivande. Man är väl optimist!

 

Ebba von Sydow om…

…sin sommarstil

”Det blir en 70-talsdoftande sommar med mycket klänningar, kaftaner, vita skjortor och snygga sommarkjolar. Leopardmönster och stora, roliga solglasögon – bästa accessoaren! Och så en och annan sidensjal i håret.”

…svenska kvinnors vanligaste modemisstag

”Det är nog att glömma bort sig själv och sin stil. En garderob man känner sig snygg i är en jätteviktig pusselbit i livet som verkligen får vardagen att funka. Det är värt att lägga lite tid på, för det händer inte av sig själv. Man kan börja med att fråga sig själv när man senast rensade sig garderob, många har kört fast i den stil de burit sedan 5, 10 eller 15 år tillbaka. Och sen fråga sig vad man har för älsklingsplagg, vilka färger man tycker om och vilka snitt man gillar – helt enkelt hur man framhäver sitt bästa jag.”

…den mest stilsäkra kungligheten

”Det är nog Meghan Markle just nu. Hon har verkligen levererat genom sin graviditet, som varit väldigt rolig att följa. Hon lyckas ju behålla sin egen stil inom den ändå ganska snäva ramen för hur en ung, kunglig kvinna ska klä sig i dag. Hon experimenterar och går utanför ramen, väljer kostym istället för dräkt, bär maskulina plagg och minimalistiska, istället för klassiska, smycken.”

…hållbart mode

”Jag tror på cirkulärt mode. Man kan ha en kappa i ett par säsongen och vårda den väl, för att sedan sälja vidare den till någon annan som kan bära och älska den. Man kan ha klädbytarpartyn hemma med kompisar, dela plagg eller låna av varandra. Jag och min mamma köper många saker ihop, till exempel festklänningar som man bara använder vid särskilda tillfällen.”

…bästa stiltipset

”Att klä sig monokromt. Välj en färgskala och matcha till exempel vit skjorta med ljusgrå byxor och ljusa skor. Håller man sig till en ton behöver det inte vara dyrt för att se elegant ut.”

 

EBBA KLEBERG VON SYDOW
Ålder: 38 år.
Bor: Stockholm och Falsterbo
Yrke: Journalist, programledare och författare
Familj: Maken Johan och barnen Marianne, 8, Klas, 6, och Ernst, 2
Aktuell: Med boken Systrarna von Sydow: Maten, livet och samtalen runt köksbordet (The Book Affair, 2019).

Foto: Lisa Höök

Tävla om ett signerat ex av boken Systrarna von Sydow: Maten, livet och samtalen runt köksbordet här!

 

Läs mer:

Recept: Baka Ebba von Sydows läckra vallmokaka med citronglasyr

Se Ebba von Sydow och fler gäster på ELLE-galans röda matta

Ebba von Sydow om sonens namn: ”Finns knappt med i namnstatistiken”

Mest läst