Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Eliten möts i "Kockarnas kamp"

13 sep, 2017 
AvHenrik Högström
En av dem har haft Vladimir Putin som stamgäst och en annan har fått en Michelinstjärna för sina sushis. Nu möts åtta stjärnkockar i "Kockarnas kamp" i TV 4. "De är vinnarskallar hela gänget", säger Johan Janrell, exekutiv producent.
Annons

Sedan 2012 har ”Kockarnas kamp” blivit ett återkommande inslag i TV-tablån. I år har tävlingen landat i Skåne där kampen ska avgöras i en spatiös lada på Österlen. Bland deltagarna finns både garvade veteraner som tävlat förr och yngre stjärnskott som fortfarande är på väg upp.

– I år bjuds de äldre rutinerade kockarna på stenhårt motstånd av sina yngre lovande kollegor. De är vinnarskallar hela gänget och är beredda att göra allt för att ta hem segern, säger Johan Janrell, exekutiv producent för programmet.

Programmet leds av Per Lärnström och innebär dels att kockarnas kunskaper sätt på prov i olika tävlingsmoment. Dessutom får kockarna tillfälle att dela med sig av historier från sina karriärer och krogar.

Här är de tävlande i ”Kockarnas kamp”, 2017

Tareq Taylor, Malmö

Behöver kanske inte någon närmare presentation. Välkänd kock med 30 år i yrket. Känd från TV som kock i bland annat  Trädgårdstider, Go’kväll och samt Tareq Taylor’s Nordic Cookery på BBC som sänts i över hundra länder. Vad som är mindre känt är att han en gång uppmanades gå på audition för ”Arga kocken”. Ett erbjudande som han dock avböjde. Driver restaurangen Kockeriet i Malmö.

Annons

Linn Söderström, Stockholm

Känd som Kock-Linn i radioprogrammet Fredag i P3 med bakgrund på bland annat Operakällaren, Grand Hotel och F12. Driver även kocknätverket ”TakeOver” där kvinnliga kockar gör gästspel i köket på svenska topprestauranger.

– Vi vill göra det här för att slippa prata om kön någon gång i framtiden. När kockar blir intervjuade ska de få prata om sin mat. Nu får de ofta frågan om hur det är att jobba med män, sa Linn Söderström till TT om nätverket i samband med Årets kock tidigare i år.

 

Jonas Svensson, Stockholm

Stjärnkock som gått i skola hos både Melker Andersson och Danyel Couet. Mångårig köksmästare på Miss Voon i Stockholm som i år öppnade nya Miss Voon i Uppsala. Tillbringade några av de första åren som kock i Skåne på Rut på Skäret och får nu alltså en chans att återvända till de rötterna och sluta cirkeln.

 

Marie Skogström, Malmö

Annons

Kockveteran med krogar i både Växjö (PM och vänner), Malmö och London på cv:t. Tog hem ”Dessertmästarna” i Kanal 5 2013. Har även varit i semifinal i ”Årets kock”.

Borde kunna spelreglerna eftersom maken Peter, som hon driver restaurangen Mat & Vin Slottsparken i Malmö med, vann kampen 2015.

 

Viktor Westerlind, Stockholm

Kock som redan är van vid att tävla och vinna. Blev Årets kock 2009 och har tagit OS-guld med kocklandslaget. Jobbar till vardags på lyxkrogen Frantzén i Stockholm.

 

Richard Waje, Göteborg

Västkustens hopp i tävlingen. Tog redan tidigt hem influenser från Australien till Sverige och introducerade dem på krogen. De senaste fjorton åren har han drivit Lasse Majas krog i Marstrand och är dessutom delägare i Brasserie Lipp i Göteborg.

 

Erik Videgård, Stockholm

Var musiker i yngre år och ska, enligt uppgift, bland annat haft ett band med Mauro Scocco. Inledde sin krögarkarriär på nattklubben Alexandra 1977 och var senare med och introducerade det asiatiska köket i Sverige. Han har sedan dess drivit en lång rad välkända krogar såsom East och Fjäderholmarnas krog. Dessutom har han hunnit med en avstickare till Ryssland för att driva krog i St Petersburg under tre år. Vladimir Putin var en av stammisarna, har Videgård berättat för Svenska Dagbladet.

Annons

Förra året startade han restaurangkedjan Rebel Kitchen som serverar trendiga poké bowls.

 

Carl Ishizaki, Stockholm

Sushimästare som förra året belönades med en stjärna i Guide Michelin för sin lilla restaurang Sushi Sho i Vasastan. Serverar ”sushi enligt samma tradition som i Tokyo med skandinaviska och europeiska råvaror”.

Är, för övrigt, bror till fotbollsspelaren Stefan Ishizaki.

Årets säsong av Kockarnas kamp i TV4 har premiär den 18 september, klockan 21.00.

Läs även

Artikeln publicerades först på Allas.se.

Annons