goda billiga rödviner

Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om de bästa röda vinerna under 80 kr. Alla vinerna är allround och mycket matvänliga. Det är utmärkta husviner att ha hemma, goda till maten och när man bara vill unna sig ett glas rött.

Stefan driver VinBetyget – en app och sajt som rankar de mest prisvärda vinerna på Systembolaget. På VinBetyget.se finns topplistor som bygger på insamlade expertbetyg från olika tidningar, vilket gör dem till ”topplistornas topplista”. VinBetyget säljer inte viner, tipsar bara.

För fler vintips och topplistor med röda och vita viner, rosé, prosecco och champagne, ladda ner VinBetygets app, den är gratis.

Fyndviner från både Gamla och Nya vinvärlden

Har du ett favorit-vinland, eller vill du prova ett nytt? De här vintipsen är från Gamla vinvärlden med Frankrike, Italien och Portugal, samt Nya vinvärlden med Australien och Sydafrika. Även om vinerna kommer från olika länder, är en sak gemensam: Alla fem vinerna tillhör de absolut bästa av Systembolagets röda viner i prisklassen.

1. Masi gör en äkta ripasso utan massor av socker

Masi Modello delle Venezie (nr 2386), Italien: Venetien, 79 kr.

Det finns ripasso-viner som är sockerbomber. Men inte Masi Modello delle Venezie, vinet har bara 3 gram socker per liter. Familjen Boscaini som gjort vin i Valpolicella-regionen sedan 1700-talet kan sina saker. Masi Modello delle Venezie är mjukt och fruktigt – utmärkt till både grönsaksgratäng och lätta kötträtter. Är du på restaurang i Venedig, kommer du förmodligen att hitta detta vin i vinlistan. Är du hemma hittar du Masi Modello delle Venezie vinet på Systembolaget – för bara 79 kr. Finns också som bag in box med toppbetyg.
Sockerhalt: 3 gram per liter. Alkoholhalt: 12 procent.

2. Franskt fynd från vinregionen som kavlat upp ärmarna

Vinus Organic (nr 2702), Frankrike: Languedoc-Roussillon 79 kr

Languedoc-Roussillon i Södra Frankrike tar upp kvalitetskampen med storslagna vinregioner som Bougorgne och Rhone. Ett tecken på detta är Vinus Organic som är gjort på 100% ekologiska syrah-druvor. Medelfyllig och balanserad för bara 79 kr.
Sockerhalt: 4 gram per liter. Alkoholhalt: 13,5 procent.

3. Pålitliga och prisvärda klassikern från Portugal

Periquita Original (nr 2574) Portugal: Península de Setúbal, 79 kr.

Vad kännetecknar ett bra och prisvärt vin? Att Systembolaget erbjuder vinet sedan 40 år, fast man gärna vill ha nyheter på hyllorna. Periquita har blivit en klassiker, ett utmärkt rött vin som levererar år ut och år in. Vinet har fyllighet utan att vara strävt, det passar bra till rätter på ljust kött som kyckling och kalkon. Och priset? Viner från Portugal har en lägre prislapp än jämförbara viner från Spanien och Frankrike. Så för 79 kronor ger Periquita mycket gott vin för pengarna.
Sockerhalt: Mindre än 3 gram per liter. Alkoholhalt: 13 procent.

4. Fynd från andra sidan jorden på en armlängds avstånd

Rawson’s Retreat (nr 6942), Australien: South Eastern Australia, 79 kr.

Det är smidigt serverat: Ett utmärkt rött vin som Rawson’s Retreat ända från Australien på närmsta Systembolag. Huset på etiketten byggde vinmakaren till sig själv år 1845 – det har också givit namn åt vinet som är blandning av druvgiganterna shiraz och cabernet sauvignon.

Rawson’s Retreat är medelfylligt med fatkaraktär, gott till en mustig gryta och lammfärsbiffar. Finns även som box när man är många runt bordet.
Sockerhalt: 3 gram per liter. Alkoholhalt: 13,5 procent.

5. Säkert klimat i Sydafrika bjuder på säkert vintips

Simonsig Cape Blend (nr 2849) Sydafrika: Western Cape, 79 kr

På vingården Simonsig i Sydafrika tar man vara på det fina klimatet för vinodling: Här gör man en egen blend av druvorna cabernet sauvignon, pinotage och shiraz. Vinet får en finstämd smak av lagring på franska ekfat. Simonsig Cape Blend är fruktigt och medelfylligt med mjuka tanniner – ett ovanligt prisvärt vin som ger glada miner runt bordet.
Sockerhalt: Mindre än 3 gram per liter. Alkoholhalt: 13,5 procent.

Läs mer:

Ultimata vinguiden för alla ölälskare

Den perfekta ostbrickan – och vinerna som passar till!

Så matchar du rätt vin till maten

Mer läsning

Femina