jordgubbstarta

FLUFFIG FÖRSOMMARTÅRTA

(10–12 bitar)

300 g smör, rumsvarmt

7 dl strösocker

6 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 ägg

8 ägg, delade i gulor och vitor

11/2 dl mjölk

300 g rabarber

1 dl vatten

1 dl strösocker

5 dl grädde

1 liter jordgubbar

Beredning:

Vispa smör och 3 dl socker vitt och pösigt. Tillsätt mjöl och bakpulver blandat och vispa på låg hastighet till en smet. Blanda ner det hela ägget, alla äggulor och mjölk. Rör till en slät smet. Fördela smeten över en bak­pappersklädd plåt.

Vispa äggvitorna med resten av sockret till en maräng. Bred ut marängen över smeten på plåten. Ställ in i 175° varm ugn och grädda i ca 40 min eller tills bottnen är färdig och marängen är puffig och har fin färg. Ta ut och låt svalna.

Skär rabarberna i ca 10 cm långa bitar. Koka upp vatten och socker i en ka-strull och tillsätt rabarberna. Låt sjuda i några minuter tills rabarberna mjuknar.

Vispa grädden fluffig.

Dela tårtbottnen på mitten. Lägg ut rabarberna i ett jämnt lager på den ena bottnen. Lägg över den andra bottnen som ett lock. Täck med vispad grädde och garnera med jordgubbar.

AV CAROLINE DAFGÅRD

FOTO JOHANNA ÅKERBERG KASSEL

INSPIRERAD? FLER JORDGUBBSRECEPT:
Chokladfondant med passionerade jordgubbar
Jordgubbstårta
Jordgubbstartelett
Glutenfri jordgubbsgalette