Trendar: NostalgiI rampljusetBUP-upproretLivsstilLivsberättelser

Fyra drycker för kalla kvällar – chefredaktörens tips

12 nov, 2021 
AvÅsa Liliegren
Åsa Liliegren, chefredaktör Femina tipsar om goda viner
Mina höstdrycker spänner över hela registret, det är bubbligt, lätt, riktigt smakladdat och örtigt i ginform. Tänd några extra stearinljus och njut av mustiga grytor eller skaldjur i alla dess former.
Annons
Godisätare lever längreBrand logo
Godisätare lever längre

Cava med karaktär

Mim Natura, cava från Spanien

MIM Natura, 2017

Urspurng: Spanien, Cava

Nr: 7740

Pris: 134:-

När två familjer, som har producerat cava var för sig i säkert hundra år, slår ihop sina påsar blir det riktigt bra bubbel. Det är inte bara bubbligt och friskt, det har karaktär och fint balanserad smak. Perfekt före maten eller varför inte till förrätten? Tänker att toast skagen skulle må finfint i sällskap med denna stolta spanjor.

Annons

Prisad Amarone

Bolla Le Poiane Amarone, rött vin från Italien

Bolla Le Poiane Amarone, 2016

Ursprung: Italien, Amarone della Valpolicella Classico

Nr: 70215

Pris: 269:-

Amaronetrenden svepte över Sverige för 15 år sedan. Det var vinet man gav bort, vinet man visste var fint. I bakvattnet kom en uppsjö Amaroneviner i lägre prisklasser. Och jag är ledsen att behöva säga det: I vissa fall måste det kosta för att smaka, när det gäller Amarone är det verkligen så.

Bolla, som grundades redan 1883, fick en ny vinmakare 2015. Gissningsvis är det frukten av det som gjorde att årgången 2016 korades till vinnare i vintävlingen Vinordic i sin priskategori. Ska du dricka en Amarone i en okej prisklass så välj denna.

Annons

Bra vin till skaldjur

Alter Blanco, spanskt vitt vin

Alter Blanco, 2020

Ursprung: Spanien, Galicien, Ribeiro

Nr: 2624

Pris: 109:-

Hösten är så mycket mer än varma härliga grytor. För mig är det lika mycket skaldjurens tid.

Från norra Spanien kommer detta vin, från en relativt ung producent. Men området har en lång och gedigen vinhistoria. I den här flaskan har vi en bra balans mellan historia och det nya moderna Spanien. Det är ett friskt vin men med en behaglig rondör. Jag hittar både frukt och örter. Fint till färska härliga skaldjur, eller vanför inte servera dem som spanjorerna, stekta med mycket chili och vitlök.

Gin med örter

The Botanist, Islay Dry Gin

The Botanist, Islay Dry Gin

Ursprung: Skottland

Annons

Nr: 52989

Pris: 479:-

Från en av de skotska öarna kommer denna fulländade gin, smaksatt med 22 vilda, handplockade örter. Det är en härlig mix av vild timjan, salvia, mynta av flera olika slag, klöver, kamomill – och enbär såklart.

Det finns säkert de som tycker gin som gin. Men där sätter jag bestämt ner foten. När man har en så här fint kryddad gin så tycker jag att man ska spetsa sin GT med lite extra örtighet. Varför inte rosmarin eller timjan som garnering, eller koka sockerlag kryddad med rosmarin? Det ger garanterat GT:n en extra twist.

En nyhet i Systembolagets beställningssortiment.

Annons