Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Fyra goda viner skapade av kvinnor – Åsa Liliegrens tips

17 mar, 2022 
AvÅsa Liliegren
De blir fler och fler, de vinner priser, de jobbar ekologiskt och hållbart. Är myten om att kvinnor har bättre doftsinne än män sann? Ingen aning. Men här har vi fyra viner från vingårdar där en kvinnas näsa styr.
Annons
3 frågor och svar om naturvinBrand logo
3 frågor och svar om naturvin

1. Vin i harmoni

Clotilde Davenne Bourgogne Blanc, 2020

Clotilde Davenne Bourgogne Blanc, 2020.
Kvinnan bakom detta vin heter samma som flaskan.

Frankrike, Bourgogne

Nr: 5562

Pris: 129:-

Hatten av. Vilket fynd och hantverk. Fatet är en lätt förnimmelse i bakgrunden. Den friska underbara chardonnayn är så fin och framträdande. Mineralig. Kan något dofta grönt så gör denna det. Perfekt syra. Ligger fint kvar i gommen och ger en pigg och angenäm känsla.

Kvinnan bakom vinet heter som flaskan. Hon jobbade hos den stora producenten Brocard i 17 år. 2004 startade hon eget. Det är vi glada för.

Annons

2. Stilig skumpa

Ayala Brut Majeur,

Ayala Brut Majeur
I Champagne är det inte vanligt att kvinnor är chefer men Champagnehuset Ayala har haft en kvinnlig chef sedan 2011.

Frankrike, Champagne

Nr: 89419

Pris: 449:-

Champagnehuset Ayala etablerades redan 1860. Sedan 2011 är en kvinna chef de cave. Det hör inte till vanligheterna i Champagne.

Här har man fokus på torra champagner, och gör det minutiöst för perfekt balans. Ayala blev känd för mig som den första riktigt torra champagnen, när det blev trendigt med extra brut, eller zero dosage. Just denna är inte deras torraste. Den är superkrispig. Älskar doften, så frisk och smaken har den där perfekta grapetonen, och ligger kvar länge i munnen.

Annons

3. Piggt rött

Gemtree Organic Shiraz, 2021

Gemtree Organic Shiraz, 2021
Melissa Brown är kvinnan bakom detta vin, hon styr idag familjens vinföretag som hon började på för 25 år sedan.

Australien, South Australia, Fleurieu, McLaren Vale

Nr: 20033

Pris: 119:-

Kvinnan bakom detta vin heter Melissa Brown. Hon började i familjens vinföretag för 25 år sedan. Nu har hon hela ansvaret för produktionen och har blivit en av de ledande biodynamiska odlarna i Australien.

I glaset har vi en frisk och lätt shiraz, inte alls som jag är van vid den. Med en väldigt pigg känsla i munnen. Nästan spritsig. Smakar också piggt, med ett stänk av sälta och väldigt mörka röda bär. Gott.

Annons

4. Klassiskt rött

Jacques Germanier Cabernet Sauvignon Merlot, 2020

Jacques Germanier Cabernet Sauvignon Merlot, 2020
Vinföretaget startades på 70-talet av pappa Jacques och dotter Sophie tog sedan över styret.

Sydafrika, Western Cape

Nr: 20027

Pris: 99:-

Ett schyst rödvin på alla tänkbara sätt, man är delaktig i flera hållbarhetsprojekt, och odlingen är ekologisk sen 2005. Pappa Jacques flyttade till Sydafrika från Schweiz på 70-talet och startade vinverksamheten. Dottern Sophie tog över när fadern gick bort.

Det här är ett klassiskt gott rödvin. Jag är förtjust i druvmixen cabernet sauvignon–merlot. Cabernet ger ett bra bett och merlot tillför sin vänlighet. Det är sting i både doft och smak.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons