0:56

Efter reklamen: Fem klassiska maträtter som vi helt glömt bort

(0:56)

Lax på grönsaksbädd

Lax på grönsaksbädd.

Allt på en plåt, vem gillar inte det?

Olof Abrahamsson

(2 personer)

2 bitar laxfilé à 125 g

300 g potatis

200 g morötter

200 g rödbetor

1 rödlök

½ röd paprika

1 tsk salt

1 krm peppar

1 msk olivolja

Yoghurtsås

1½ dl rysk yoghurt

2 msk riven pepparrot

2 hackade soltorkade tomater

1 msk dill

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200°.

2. Tvätta potatisen ren och skala morötter och rödbetor. Skär i grova bitar. Skala och klyfta löken. Kärna ur och skär paprikan i stora bitar. Lägg allt i en ugnsform. Tillsätt salt, peppar och olja. Blanda om.

3. Tillaga mitt i ugnen i 15 minuter. Lägg laxen ovanpå grönsakerna och krydda fisken med salt och peppar. Tillaga vidarei ugnen i 10 minuter.

4. Blanda ingredienserna till såsen, smaka av och servera.

Fisksoppa med ostsås

Fisksoppa med ostsås.

Soppan värmer och mättar gott ihop med färskt bröd.

Olof Abrahamsson

(2 personer)

½ gul lök

1 vitlöksklyfta

1 krm chiliflakes

1 msk smör

200 g passerade tomater

3 dl vatten

1 grönsaks- eller fiskbuljongtärning

½ dl vispgrädde

200 g kokt potatis

2 bitar torskfilé à ca 150 g

½ dl hackad dill

Ostsås

1 dl crème fraiche

½ dl riven ost, smakrik

Servering

baguette

Gör så här

1. Skala och hacka löken och vitlöken.Fräs lök, vitlök och chiliflakes mjukt i smöri en stor gryta.

2. Tillsätt passerade tomater, vatten och buljongtärning. Låt koka i 10 minuter.

3. Tillsätt grädde och mixa soppan slät. Koka upp igen. Lägg i potatisen och fisken, båda delade i mindre bitar. Sjud soppan tills fisken är klar, cirka 5 minuter. Rör i dill.

4. Ostsås: Blanda crème fraiche och ost.

5. Servera soppan med ostsås och bröd.

Tips: En god klick i soppan gör den alltid lite mer festlig.

Stekt torsk med broccolipuré

Stekt torsk med broccolipuré.

Panera mera – härligt och frasigt!

Olof Abrahamsson

(2 personer)

1 ägg

½ tsk salt

2 bitar torskfilé à 150 g

½ dl vetemjöl

1 dl ströbröd

1 msk smör

Broccolipuré

250 g fryst broccoli

50 g färskost

½ tsk salt

Till servering

ugnsrostade morötter och potatisar

picklad rödlök

Gör så här

1. Broccolipuré: Koka broccolin mjuk. Låt den rinna av väl och mixa den sedan till puré tillsammans med färskost. Smaka av med salt.

2. Vispa upp ägget i en skål. Salta fisken lätt och vänd den först i mjöl, sedan ägg och sist i ströbröd. Stek torsken i en stekpanna med smör, ett par minuter per sida.

3. Servera med picklad lök och ugnsrostade rotfrukter.

Snabbpicklad rödlök

1 rödlök

2 tsk strösocker

2 msk vitvinsvinäger

Gör så här

1. Skala, dela och skiva rödlöken tunt.

2. Blanda med strösocker och låt stå tills löken börjar safta sig. Blanda ner vinäger och låt löken dra i minst 15 minuter.

Rosépepparlax

Rosépepparlax.

Inlagd gurka och frisk tzatziki gör sig fint till lax.

Olof Abrahamsson

(2 personer)

2 bitar laxfilé à 125 g

½ tsk salt

½ msk rosépeppar

½ gurka

2 msk ättiksprit, 12%

4 msk strösocker

1 dl vatten

äppeltzatziki

½ äpple

1½ dl grekisk yoghurt

1 liten vitlöksklyfta

1 krm salt

½ krm svartpeppar

Tillbehör

kokt potatis

sockerärter

dill

Gör så här

1. Värm ugnen till 200°.

2. Gnid in laxen med salt och krossad rosépeppar. Tillaga i ugnen i cirka 10 minuter.

3. Skölj och skiva gurkan tunt. Blanda ättiksprit, socker och vatten i en skål och rör om tills sockret lösts upp. Lägg i gurkan och låt dra tills fisken är klar.

4. Skölj och riv äpplet grovt. Blanda med yoghurt, riven vitlök, salt och peppar.

5. Servera fisken med tzatziki, kokt potatis, gurka och sockerärter. Garnera med dill.

Tips: Snabbtina portions-fryst fisk i kallt vatten, i cirka 20 minuter. Låt fisken ligga kvar i plastför-packningen.

Ugnsbakad torsk med spenat

Ungsbakad torsk med spenat.

Middag för två – men självklart kan du dubbla receptet.

Olof Abrahamsson

(2 personer)

2 bitar torskfilé à 150 g

200 g fryst tinad bladspenat

1 msk smör

1 vitlöksklyfta

½ tsk salt

1 krm peppar

8 körsbärstomater

1½ dl vispgrädde

½ dl riven ost

Tillbehör

kokt potatis

stekt squash

citronklyftor

Så lyckas du med en klassisk Bœuf bourgignon och andra grytor

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225°.

2. Lägg fisken i en smord ugnsform.

3. Fräs spenaten i en stekpanna med smör några minuter. Skala och riv i vitlöken. Salta och peppra. Lägg spenaten på fisken. Dela tomaterna och fördela ovanpå.

4. Häll på grädden och strö över ost. Tillaga i ugnen tills fisken är klar, cirka 20 minuter. Servera med kokt potatis och stekt skivad squash.

0:56

Efter reklamen: Fem klassiska maträtter som vi helt glömt bort

(0:56)