1:09

Efter reklamen: Pesto med twist - mästerkocken Christin Kashou tipsar

(1:09)

Ostrullar med ­yoghurtdipp

(4 personer, ca 10 stycken)

250 g halloumiost

1 näve färsk mynta

10 ark vårrulledeg, 19x19 cm

2 msk olivolja till pensling

1 msk za’atar-kryddor

Yoghurtdipp

2 dl grekisk yoghurt, 10%

1 msk olivolja

½ tsk za’atar-kryddor

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 215°. Skär halloumiosten i 10 skivor. Hacka myntan grovt.

2. Lägg ett ark vårrulledeg diagonalt med ett av hörnen mot dig på en skärbräda. Lägg en bit ost och lite mynta nertill på degarket. Vik upp hörnet över osten och rulla ihop halvvägs, vik sedan in hörnen på sidorna.

3. Pensla vatten på det sista hörnet och rulla ihop degen hela vägen, till en fast rulle. Upprepa med 10 rullar.

4. Lägg rullarna på plåt med bakplåts­papper och pensla dem med olja, pudra på za’atar. Tillaga ostrullarna gyllene och spröda i ugnen i cirka 15 minuter.

5. Yoghurtdipp: Häll yoghurten i en skål, droppa över olja och pudra på za’atar. Servera till de varma ostrullarna.

Tips:

Får du inte tag på vårrulledeg kan du använda filodeg!

Grillad aubergine med granatäpple

(4 personer)

Härlig maträtt med fina färger och grillad aubergin.

Goda smaker kombinerade med grillad aubergin.

Stine Christiansen

2 auberginer

4 msk olivolja

salt

Tahinidressing

½ citron

50 g tahini

¾ dl vatten

1 tsk flytande honung

Topping

½ granatäpple

25 g osaltade pistaschmandlar utan skal

1 näve färsk mynta

Fyra drycker för kalla kvällar – chefredaktörens tips

Gör så här:

1. Skär auberginerna i vardera 4–6 skivor på längden. Stek dem gyllene på båda sidor i olja i en grillpanna. Stek några i taget och lägg dem på ett fat efter hand. Salta lätt.

2. Tahinidressing: Pressa saften ur citronen. Vispa ihop tahini och citron­saft. Tillsätt vattnet, lite i taget, och vispa till en krämig dressing. Smaka av med honung och salt.

3. Peta ut granatäppelkärnorna ur skalet. Hacka pistaschmandlarna grovt. Droppa tahinidressingen över aubergineskivorna och toppa med granatäppelkärnor, pistasch och mynta.

Kycklingspett med hummus

(4 personer)

Kycklingspett med god hummus.

Smakrika kycklingspett med krämig hummus.

Stine Christiansen

2 + 2 msk olivolja

1 msk grekisk yoghurt, 10 %

2 tsk malen koriander

1 tsk malen spiskummin

½ tsk malen kryddpeppar

½ tsk kanel

¼ tsk chilipulver

1 tsk salt

½ tsk nymald peppar

350 g kycklinginnerfilé

Hummus

1 förpackning kokta kikärter

½ vitlöksklyfta

2 msk tahini

1½ tsk malen spiskummin

½ dl olivolja

¾ dl vatten

1 msk färskpressad citronsaft

¼ tsk kajennpeppar

Tillbehör

4 libabröd eller naanbröd

Gör så här:

1. Blanda 2 msk olja, yoghurt och alla kryddorna.

2. Lägg kycklingfiléerna i en skål och vänd runt med yoghurtmarinaden. Låt marinerai kylen i minst 2 timmar, gärna över natten.

3. Hummus: Låt kikärterna rinna av. Skala vitlöken. Mixa kikärter, vitlök, tahini, spiskummin och olja.

4. Tillsätt vattnet, lite i taget, medan du mixar till en slät konsistens. Smaka av med citronsaft, salt och kajennpeppar.

5. Trä upp kycklingen på spett och stek dem i olja, 5–7 minuter per sida. Kycklingen ska vara genomstekt.

6. Värm bröden enligt anvisning på förpackningen och servera till kycklingspetten och hummusen.

Couscoussallad med dadlar och kikärter

(4 personer)

150 g couscous

2½ dl kokande vatten

½ citron

2 msk olivolja

1 tsk het chilisås, t ex harissa el sambal oelek

½ tsk salt

1 förpackning kokta kikärter

4 salladslökar

1 knippe bladpersilja

1 näve färsk mynta

150 g dadlar

Gör så här:

1. Häll couscousen i en skål. Häll på kokande vatten, täck med plastfolie och låt stå i 10 minuter.

2. Ta av plasten och rör runt i couscousen med en gaffel.

3. Riv citronskalet fint och pressa ur saften. Blanda saft, skal, olja, chilisås och salt. Rör ner blandningen i couscousen.

4. Skölj och låt kikärterna rinna av. Hacka salladslök och färska örter. Kärna ur och skiva dadlarna.

5. Vänd ner kikärter, salladslök, örter och dadlar i salladen. Låt stå och dra åt sig alla smaker i cirka 30 minuter innan servering.

Morotssallad med spenat och fetaost

(4 personer)

Morotssallad med god fetaost och spenat.

Härlig sallad med morot, spenat och fetaost.

Stine Christiansen

500 g morötter

1½ msk olivolja

1 tsk malen spiskummin

salt

50 g babyspenat

1 msk färskpressad citronsaft

75 g fetaost

75 g rostade, saltade mandlar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200°. Skala morötterna och skär dem i sneda slantar. Vänd dem i olja och lägg i en ugnsform med bakplåtspapper.

2. Krydda morötterna med spiskummin och lite salt. Tillaga morötterna i ugnen i 25 minuter. De ska fortfarande ha tuggmotstånd. Låt svalna lite.

3. Blanda morötterna med spenat och citronsaft. Toppa med smulad fetaost och grovt hackade mandlar.

Lammkotletter med rödlökssallad

(4 personer)

God rödlökssallad med lammkotletter.

Saftiga lammkotletter med rödlökssallad.

Stine Christiansen

800 g lammkotletter

olivolja till stekning

salt och nymald peppar

Sallad

1 rödlök

1 knippe bladpersilja

½ citron

½ granatäpple

1 msk olivolja

1 tsk sumak

Maträtter vi älskade förr i tiden – som nu har försvunnit

Gör så här:

1. Sallad: Skär löken i tunna klyftor. Hacka persiljan grovt. Pressa saften ur citronen. Peta ut granatäppelkärnorna ur skalet.

2. Blanda lök, persilja, citronsaft och olja, salta och peppra.

3. Stek kotletterna i olja i 3–4 minuter per sida, de ska vara rosa i mitten. Krydda med salt och peppar.

4. Lägg upp kotletterna på ett stort fat. Fördela salladen ovanpå och toppa med granatäppelkärnor och sumak.