Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Här tillåts hemleverans av alkohol – restauranger kör hem mat och dryck

20 nov, 2020 
AvElin Jonsson
Fotograftt
Här tillåts hemleverans av alkohol – restauranger kör hem mat och dryck.
Efter regeringens förslag på ännu hårdare restriktioner, där allmänna sammankomster begränsas till max åtta personer, har nu Malmö och andra kommuner gjort det möjligt för restauranger att köra ut alkohol tillsammans med mat till sina kunder.
Annons
Fem vanliga frågor och svar om covid-19Brand logo
Fem vanliga frågor och svar om covid-19

Härom veckan la regeringen fram ett förslag om stopp för alkoholservering på krogen efter klockan 22, vilket träder i kraft idag – den 20 november. Strax efter det första förslaget skärpte regeringen coronarestriktionerna ytterligare. Om det nya förslaget går igenom begränsas allmänna sammankomster till max åtta personer den 24 november.

Nu Malmö – tidigare Växjö och Nacka kommun

Att det nya förslaget kommer slå hårt på den redan så drabbade restaurangbranschen råder det inga tvivel om. Därför la Moderaterna och Centern i Malmö ut förslaget om att restauranger ska få köra ut alkohol med mat för att underlätta för den skakiga restaurangbranschen. Ett förslag som arbetsmarknads- och socialnämnden i Malmö nu klubbat. Och motsvarande beslut har tidigare fattats av Växjö och Nacka kommun, rapporterar SVT.

Ålder och nykterhet ska kontrolleras

Det nya förslaget på hemleverans av alkohol ska ses som catering och får inte levereras till platser som är avsedda för allmänheten. Ålder och nykterhet ska kontrolleras vid hemleverans och det är bara restauranger som har just cateringtillstånd som får leverera alkohol MED maten.

Annons

Socialdemokraterna är starkt kritiska

Dock har förslaget inte gått förbi utan hinder, Socialdemokraterna har varit mycket kritiska:

– Det är ett olyckligt beslut av flera anledningar. Vi vill att alla beslut som fattas ska ske i enlighet med de regler som finns. Vi ville låta juristerna titta på detta för att skapa oss en bra bild av vad som gäller. Sedan finns även folkhälsoperspektivet att ta hänsyn till, säger Sedat Arif (S) till SVT och menar att de tycker att det var ett förhastat beslut.

Moderaternas Torbjörn Tegnhammar svarar på Socialdemokraternas uttalande – och vill nu att man ska skynda på så att hemleveransen av alkohol kan kicka igång snarast.

– Byråkrater får ha synpunkter på detta men det är nämndens beslut som gäller. Nu måste tillståndsenheten i Malmö agera skyndsamt för att få igång detta så snabbt som möjligt, säger Torbjörn Tegnhammar (M).

LÄS MER:

Annons