Mer för mindre: Lyxiga snabbnudlar
1:54

Efter reklamen: Mer för mindre: Lyxiga snabbnudlar

(1:54)

Slå på ljud

Förvarar du, som de flesta andra, äggen i kylen? Det tycker den brittiska tv-kocken James Martin att du ska sluta med.

Matprofilen väcker nu uppståndelse med sitt uttalande i brittiska morgonprogrammet This morning. James Marton, 50, menar att ägg mår bäst av att vara i skafferiet snarare än kylen. Detta då äggens porösa skal tenderar att ta smak av annat i kylen.

– Om du har tryffel till exempel, på restaurangen har vi färsk tryffel. Om man lägger det i en skål med ris och lägger ägg på toppen och sedan har på plastfolie och låter det stå i kylen över natten – när man då knäcker äggen på morgonen för att göra frukost till gästerna, tryffel och äggröra, så finns det ingen tryffelsmak. Smakerna har sugits upp av ägget, säger han i programmet, skriver The Sun.

Så kan du stänga av pipet på diskmaskinen

Får kritik för uttalandet

Tittarnas åsikter går isär efter uttalandet, och många menar att det är farligt att förvara äggen utanför kylen för att fluktuerade temperaturer kan göra att äggen utvecklas salmonella.

”Jag älskar James Martin men snälla ignorera informationen om att man inte ska förvara äggen i kylen. Om de har tvättats måste de förvaras i kylen för annars kan du riskera att få salmonella”, skriver en person.

Även British egg information service rekommenderar att ägg förvaras i kylen. Men James Martin får uppbackning av en annan kock, Craig Mather, som tycker samma sak som This morning-kocken.

– Äggskal är porösa och sugerupp smaker från annat i kylen, som ost – vilket inte heller borde förvaras i kylen – och lök, säger Craig Mather till Yahoo.

Mest läst