Rotsaker, högrev eller vilt – låt helgmaten ta tid i höst, en gryta blir som godast när den får koka långsamt på spisen.

Under tiden kan du göra något annat, som att se en bra film, göra yoga eller läsa en god bok. Här har vi samlat våra bästa recept på värmande grytor, klicka på länkarna för att komma till recepten.

Mustig gryta på högrev med morötter och jordärtskockspuré

Prova Diadonnas mustiga gryta på högrev med morötter och jordärtskockspuré.

Lammgryta med lyxigt mos

Lyxa till det med en riktigt god lammgryta med lyxigt potatismos med rotselleri och tryffelolja.

Bjud på den indonesiska rätten Beef Rendang, nötkött i kokosmjölk och kryddor, denna gryta kräver lite förberedelser men är på det stora hela lätt att koka ihop.

Den här kryddiga köttgrytan med kanel och nejlika är perfekt när du vill bjuda många på mat, servera med en sallad, nykokta haricots verts och eventuellt råris.

Ett otroligt gott vegetariskt långkok är Belugaböffen, som du serverar med rostat bovete och créme fraiche.

Mustigt långkokt älggryta med pressad potatis

Mustigt långkok på älggryta med pressad potatis hör hösten till, om du inte har tillgång till älgkött går det lika bra att använda en bit högrev.

Osso Bucco med polenta

Detta förenklade recept på klassiska Ossobuco doftar och smakar himmelskt! Servera med polenta till.

Indisk lamm- och spenatcurry

Bjud gästerna på läcker indisk lamm-och ­spenatcurry till middag och servera med basmatiris.

auberginecurry

Denna långkokta aubergine i kryddrik sås värmer och mättar i höstmörkret.

Läs även:
Baka med äpplen – 11 goda äppelrecept i höst!

Pasta Carbonara – det riktiga receptet utan grädde

Recept: Libapizza med gorgonzola och päron

Recept: Saftig chokladkaka med rödbeta