Trendar: Nostalgi Livsstil Livsberättelser Intervjuer Mitt liv Min aborträtt Feminas historia

Upptäckten med parmesan – som chockar folk

16 jan, 2023
AvAino Oxblod
FotografTT.
De flesta tycker väl om parmesanost – i alla fall tills de får veta hur det tillverkas.
Nu sprids kunskapen om den goda matosten, som får allt fler att vilja bojkotta produkten.
”Jag skulle kunna gråta”, skriver en person.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Så får du till en hög pajkantBrand logo
Så får du till en hög pajkant

Att riva över parmesan över en pastarätt eller hyvla över en sallad är något de flesta tycker är riktigt smaskigt. Men när folk får veta hur den klassiska osten tillverkas är det många som ändrar åsikt om den.

Parmesan tillverkas nämligen inte på samma sätt som de flesta andra ostar, genom att ysta komjölk. I stället använder man delar av magen från kalvar eller lamm för att tillverka osten. För att göra parmesan blandar man nämligen mjölk, salt och löpe, en enzym som tas från djurungarnas magar, och det är inte ovanligt att djuren slaktas i samband med det.

Nyligen uppmärksammades detta på Twitter, något The Sun har skrivit om.

”Jag var i dag år gammal när jag upptäckte att parmesan tillverkades av kalvars magar, och jag skulle kunna gråta”, skrev personen.

Annons

Upptäckten med parmesan upprör

Upptäckten väckte ramaskri bland flera personer.

”Hemskt! Varför äter vi något från ungar som ras”, skriver en person.

”Wow jag har aldrig hört talas om det! Mjölkprodukter är läskiga på riktigt”, skriver en annan.

”Det är riktigt äckligt. Jag vill inte äta mer ost i mitt liv”, skriver en person.

Om du inte vill ge upp parmesanen helt, men inte uppskattar användandet av löpe i produkten, så finns det vissa märken som använder sig av konstgjord löpe. Det finns också veganska varianter helt utan mjölk, som efterliknar parmesan.

Så panerar du din fisk på bästa sättBrand logo
Så panerar du din fisk på bästa sätt
Annons