Så får du till en hög pajkant
1:57

Efter reklamen: Så får du till en hög pajkant

(1:57)

Slå på ljud

Att riva över parmesan över en pastarätt eller hyvla över en sallad är något de flesta tycker är riktigt smaskigt. Men när folk får veta hur den klassiska osten tillverkas är det många som ändrar åsikt om den.

Parmesan tillverkas nämligen inte på samma sätt som de flesta andra ostar, genom att ysta komjölk. I stället använder man delar av magen från kalvar eller lamm för att tillverka osten. För att göra parmesan blandar man nämligen mjölk, salt och löpe, en enzym som tas från djurungarnas magar, och det är inte ovanligt att djuren slaktas i samband med det.

Nyligen uppmärksammades detta på Twitter, något The Sun har skrivit om.

”Jag var i dag år gammal när jag upptäckte att parmesan tillverkades av kalvars magar, och jag skulle kunna gråta”, skrev personen.

Upptäckten med parmesan upprör

Upptäckten väckte ramaskri bland flera personer.

”Hemskt! Varför äter vi något från ungar som ras”, skriver en person.

”Wow jag har aldrig hört talas om det! Mjölkprodukter är läskiga på riktigt”, skriver en annan.

Smarta knepet för att skala ägg enkelt – som du inte visste

”Det är riktigt äckligt. Jag vill inte äta mer ost i mitt liv”, skriver en person.

Om du inte vill ge upp parmesanen helt, men inte uppskattar användandet av löpe i produkten, så finns det vissa märken som använder sig av konstgjord löpe. Det finns också veganska varianter helt utan mjölk, som efterliknar parmesan.

Så panerar du din fisk på bästa sätt
1:14

Efter reklamen: Så panerar du din fisk på bästa sätt

(1:14)

Slå på ljud
Mest läst