Trendar: InredningMat och dryckResor

Så kan du stänga av pipet på diskmaskinen

17 jan, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Få ljud är så irriterande i hemmet som pipet tvättmaskinen eller diskmaskinen ger ifrån sig när de har gått klart.
Men det kan faktiskt gå att stänga av det skärande ljudet – så här ser du om du kan göra det på din maskin!
Annons
Så fyller du diskmaskinen på bästa sättBrand logo
Så fyller du diskmaskinen på bästa sätt

De allra flesta som har antingen en tvättmaskin eller diskmaskin, eller för all del båda, hemma kan nog känna igen sig. Du har precis gått och lagt dig, eller satt dig riktigt bekvämt till rätta i i tv-soffan – då hör du pipet. Tvättmaskinens eller diskmaskinens program är färdigt, och de vill att du ska tömma dem på innehåll. Det piper, och piper, och piper, och du kan inte ignorera det utan måste gå upp och stänga av för hand. Finns det något mer irriterande? Knappast.

Men nu kan det vara slut på pipandet – det finns nämligen sätt att stänga av ljudet. Många tänker inte på att det kan gå att lösa problemet, utan fortsätter gnissla tänder över det år efter år.

Så kan du se hur du stänger av pipet på maskinen

Har du kvar manualen till din maskin är det allra enklast att kolla i den för att hitta hur du gör på just den modellen. Om du inte har kvar manualen men kan se vad det är för modell, det står ofta lättillgängligt, så kan du helt enkelt skriva in ”namnet på maskinmodellen + manual” på google för att hitta. Alla maskiner kommer kanske inte ha funktionen att det går att stänga av ljudet.

Annons

Författaren Lars Wilderäng driver bloggen Cornucopia, och i ett inlägg från 2020 skriver han om den svåra utmaningen att stänga av pipljudet på sin diskmaskin. Det han till slut upptäckte i en manual på norska var att han behövde trycka en väldigt specifik kombination på panelen med knappar där du ställer in värme och program på maskinen. På diskmaskinen i blogginlägget, en gammal från märket Siemens, behövde han hålla in knappen för 35 grader, och sedan slå på maskinen. Sedan kunde han använda sig av 35 graders-knappen för att bläddra mellan olika pipljud, och när han hittar rätt fick han stänga av maskinen igen för att låsa det.

Fem favoriter från Femina – tvätt- och städspecialBrand logo
Fem favoriter från Femina – tvätt- och städspecial
Annons