Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Kom-i-kläderna-igen-middagar

27 sep, 2015 
AvFemina
Annons

POT AU FEU PÅ KYCKLING

Kyckling är i sig självt riktigt mager mat. Tänk bara på att det ändrar sig snabbt om man serverar den tillsammans med en sås på crème fraiche eller grädde.

(4 personer)
4 kycklingfiléer
300 g potatis, gärna blå kongo
1/2 purjolök
2 morötter
2 vitlöksklyftor
6 dl kycklingbuljong
salt och peppar
200 g blomkålsbuketter
2 msk färsk timjan
Till servering:
4 tsk fransk senap och nybakat bröd

Beredning: Skala potatisen och skär i klyftor. Ansa purjon och skär i sneda, tjocka skivor. Skala och skär morötterna i tunna, sneda skivor. Skala och hacka vitlöken. Koka upp buljongen och lägg i grönsaker och vitlök. Salta och peppra. Lägg i blomkålen när grönsakerna mjuknat något. Blomkålen ska inte koka sönder utan bara precis bli mjuk. Skär varje kycklingfilé i fyra bitar och lägg ner bland de halvkokta grönsakerna. Låt puttra tills kycklingen är genomkokt. Strö över timjan och servera i sopptallrikar med klickar av senap och ett gott bröd till.

Annons

UGNSBAKAD TORSK PÅ ROTFRUKTSBÄDD

Det här rätten blir extragod om man lyckas få tag på färsk torskrygg, men vanlig torskfilé duger bra.

(4 personer)
4 bitar benfrisk torskfilé à ca 150 g, helst av ryggen
4 potatisar, gärna sparrispotatis
2 palsternackor
2 morötter
1 bit rotselleri, ca 50 g
1 rödlök
1 burk hela tomater
1 lagerblad
salt och peppar
1/2 bunt hackad bladpersilja

Beredning: Skala och skär potatis, palsternacka, morot och rotselleri i cm-stora kuber. Skala och strimla löken. Dela och häll tomaterna i en ugnsfast form, lägg på rotfrukterna, lök och lagerblad, salta och peppra. Strö över hälften av persiljan. Baka i 225° varm ugn i ca 30 min eller tills rotfrukterna känns aningen mjuka. Ta ut och lägg på fisken, salta och peppra och strö över resten av persiljan. Ställ in i ugnen och baka tills fisken är fast och vit i köttet, ca 10 min. Servera genast.

Annons

MOROTSSOPPA

Den här soppan är rena energibomben – dessutom billig och oerhört god.

(4 personer)
3 stora morötter
3 potatisar
1 stor bananschalottenlök
1 l vatten
1 dl grönsaksfond
2 msk japansk soja
saft och rasp från 1 apelsin
saft och rasp från 1 lime
1 tsk örtsalt
3 krm nymalen svartpeppar
4 msk kesella
1 msk hackade örter, t ex
bladpersilja, basilika,
timjan
Till servering:
gärna ett gott bröd

Beredning: Skala och skär morötter, potatis och lök i mindre bitar. Koka upp vattnet med fond och soja. Lägg i grönsakerna och låt koka ca 30 min på svag värme. Smaka av med skal och saft av apelsin och lime, salta och peppra. Kör soppan slät i mixer. Blanda kesellan med örterna och lägg en klick i varje sopptallrik. Servera gärna med ett gott bröd till.

CANNELLONI

(4 personer)
250 g frusen bladspenat
1 bananschalottenlök
150 g naturell keso
8 färska champinjoner
salt och peppar
3 krm nymalen muskotnöt
1 pkt färska lasagneplattor
Sås:
1 bananschalottenlök
1 burk krossade tomater
4 soltorkade tomater
2 grillade paprikor (finns färdiga)
10 färska basilikablad + 4 till garnering
salt och peppar

Annons

Beredning: Tina spenaten och krama ur den väl. Skala och finhacka löken och blanda hacket med keso och spenat. Skiva svampen och vänd ner den. Tillsätt kryddorna. Lägg ut lasagneplattorna och fördela fyllningen över. Rulla ihop varje rulle, mot kortsidan, som en rulltårta. Dela rullarna mitt itu och ställ i en ugnsfast form.Såsen: Hacka löken och blanda med tomatkross, hackade, soltorkade tomater, strimlad paprika, basilika, salt och peppar i en kastrull. Låt koka samman på svag värme i ca 10 min. Skeda såsen mellan och lite över pastarullarna och gratinera mitt i 225° varm ugn ca 15 min. Garnera med basilikablad och servera genast.

INDISK LAMMGRYTA MED GRÖNSAKSCOUSCOUS

Lite starka, indiska smaker passar bra i höstvädret och värmer både kropp och själ. Lammgrytan kan lagas flera dagar i förväg och bara värmas när det är dags att äta.

(4 personer)
600 g lammgrytbitar
1 msk rapsolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk spiskummin
1 tsk garam masala
1 tsk curry
salt och peppar
4 dl vatten
3 msk kycklingfond
200 g sockerärter
4 portioner couscous
1/2 färsk gurka
1 röd paprika

Annons

Beredning: Skär bort ev fett och hinnor från köttet. Hetta upp oljan, gärna i en fettsnål stekgryta, och bryn köttet gyllene runtom. Sänk värmen. Skala och hacka lök och vitlök och fräs det mjukt med köttet utan att bryna. Tillsätt kryddorna och rör om ordentligt. Blanda samman vatten och fond och häll det i stekgrytan. Låt puttra under lock på svag värme i ca 20 min eller tills köttet känns mört. Lägg i sockerärterna de sista 5 min. Koka couscousen enligt förpackningens anvisningar. Strimla gurkan och paprikan och blanda ner hacket i couscousen och servera tillsammans med grytan.

WOKAD LÖVBIFF OCH GRÖNSAKER

Att woka är ett snabbt och enkelt sätt att laga smal mat. Använd gärna en wokpanna med beläggning, så krävs det minimalt med olja att steka i.

(4 personer)
4 lövbiffar
1 stor morot
10 cm purjolök
1 msk rapsolja
100 g broccolibuketter
1 gul paprika
ca 1/2 färsk pepparfrukt
2 dl köttbuljong
2 msk soja
2 msk sherry
salt och peppar

Annons

Till servering:
4 portioner nykokta glasnudlar

Beredning: Skala moroten, ansa purjon. Skär i tunna strimlor och fräs dem mjuka i olja på svag värme i en wokpanna. Lägg upp grönsakerna på kanten av wokpannan. Strimla köttet och lägg det i mitten av pannan att bryna. Tillsätt broccolin. Halvera, kärna ur och skär paprikan i bitar. Blanda ner i pannan. Låt allt fräsa på svag värme tills grönsakerna mjuknat men fortfarande har tuggmotstånd. Smaka försiktigt av med urkärnad, finhackad pepparfrukt. Blanda samman buljong, soja och sherry och häll det i pannan. Smaka av med salt och peppar. Servera tillsammans med nykokta nudlar.

Annons