5 recpet på efterrätter med sommarens bär

Sommarpavlova

Maräng, citronkräm, grädde och bär ... Bara att njuta!

Sommarpavlova

(4–6 personer)

6 äggvitor

330 g florsocker

2 msk majsstärkelse

1 tsk olja

Citronkräm:

2 ekologiska citroner

100 g strösocker

2 ägg

125 g smör

Till servering:

2 dl vispgrädde

125 blåbär

125 björnbär

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 130°. Vispa äggvitorna med 3 msk florsocker tills de är styva.

2. Blanda resten av florsockret med majsstärkelsen i en skål och tillsätt blandningen till äggvitorna, lite i taget, medan du vispar.

3. Smörj ett bakplåtspapper med olja och bred ut marängsmeten i en stor cirkel, cirka 25 cm. Låt det vara en fördjupning i mitten.

4. Skruva ner ugnen till 110° varmluft, sätt in plåten med marängeni ugnen och baka i 60 minuter. Stäng av värmen, lämna ugnsluckan på glänt och låt marängen stå kvar tills den svalnat helt.

5. Citronkräm: Finriv skalet på citronerna och pressa ur saften. Rör ihop med socker och ägg. Smält smöreti en kastrull och tillsätt citronblandningen. Rör i 3–4 minuter på medelvärme, tills det börjar tjockna. Ta grytan från värmen och låt svalna.

6. Servering: Vispa grädden. Fördela citronkrämen på marängbottnen och därefter grädden. Dekorera med bären och servera direkt.

Tips!

Blandningen av bär bestämmer du själv. Allt blir gott!

Lättfrusen svartvinbärsrulle

Dekorera gärna med ätbara torkade blommor.

Lättfrusen svartvinbärsrulle

(6 personer)

Svartvinbärsmarmelad:

200 svarta vinbär, repade

100 g strösocker

½ vaniljstång, fröna

1 tsk lakritssirap el lakritspulver

Botten:

3 ägg

250 g strösocker

125 g vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 knivsudd

salt

50 hasselnötsflagor

Fyllning:

3 dl vispgrädde

1 msk grekisk yoghurt

Till servering:

2 dl vispgrädde

Gör så här:

1. Koka ihop bär, socker och vaniljfrön i en liten kastrull i 5–7 minuter. Tillsätt lakritssirap eller -pulver och låt koka 1 minut till. Häll marmeladen i en glasburk med lock och ställ den kallt.

2. Botten: Sätt ugnen på 225°. Vispa ägg och socker ljust och luftigt med elvisp. Sikta ner mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt och vänd försiktigt runt med en slickepott till en jämn smet. Bred ut den på bakplåtspapper till en rektangel, 33x36 cm. Strö över nötterna och baka i ugnen i cirka 12 minuter, tills bottnen är lätt gyllenbrun.

3. Vänd över på ett nytt bakplåtspapper, lägg på en fuktig, ren handduk och låt svalna så en stund, innan du försiktigt drar av det övre pappret.

4. Fördela marmeladen över bottnen. Vispa grädden och vänd i yoghurten. Bred ut ovanpå bären. Rulla ihop från långsidan, gärna medan bottnen är lätt ljummen. Frys rullen i minst två timmar.

5. Servering: Ta fram rullen ur frysen 10 minuter före servering. Skiva upp och dekorera ev med blommor. Servera med lättvispad grädde.

Tips!

Lakritssirap finns att köpa i flera nätbutiker och specialaffärer. Du kan också prova dig fram med lakritspulver, eller utesluta.

Recept: Bästa tårtorna till midsommar – så lyckas du

Röd vinbärssoppa

Soppan serveras kall och blir ett ljuvligt och svalkande mellanmål.

Röd vinbärssoppa

(4 personer)

1 liter röda vinbär

5 dl vatten

1½ dl socker

1½ msk potatismjöl

1 dl vatten

Servering:

lättvispad grädde

Gör så här:

1. Rensa och skölj bären. Lägg dem i en kastrull och tillsätt 5 dl vatten. Låt koka under lock i cirka 5 minuter.

2. Häll upp den nykokta bärmassan att självrinna i en sil.

3. Häll tillbaka saften i den rengjorda kastrullen. Koka upp och tillsätt sockret. Rör om tills det är upplöst.

4. Blanda potatismjöl och 1 dl vatten till en redning, häll i saften under omrörning. Låt sjuda och ta där efter kastrullen från värmen.

5. Servera soppan kall med en klick lättvispad grädde. Gott till är de lite kryddiga knaperkakorna.

Knaperkakor

(Ca 100 st)

100 g smör

1 dl socker

½ msk ljus sirap

½tsk malen kanel

½ tsk nystött kardemumma

2½ dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°.

2. Rör smör och socker smidigt. Tillsätt sirap, kanel, kardemumma, vetemjöl och bikarbonat och arbeta snabbt samman till en deg.

3. Dela degen i några mindre bitar och rulla ut till fingertjocka längder, ca 1½ cm. Skär upp i små, knubbiga bitar, cirka 2 cm långa.

4. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i mitten av ugnen i 8–10 minuter.

Tips!

Kakorna blir många, men håller till många fikastunder framöver.

Hallondrink med lime

Eftersom drinken inte silas blir den mosig och härlig. Kan också användas i frukostyoghurten.

Hallondrink med lime

(4 personer)

500 g hallon

1 dl vatten

250 g strösocker

2 kaffir limeblad (asiatisk vara, säljs ofta torkade eller frysta)

½ dl pressad lime

Gör så här:

1. Rensa bären och koka upp dem med vatten, socker och limeblad. Låt sjuda i 5 minuter.

2. Häll i limesaften, koka upp igen och häll sedan direkt på väl rengjord glasflaska. Kyl och servera kall.

Tips!

Servera med krossad is och en rejäl skvätt rom till de vuxna.

Stenfruktssallad med apelsinsyrup

En lite lyxigare fruktsallad, fräsch och snabbgjord. Dressingen med vallmofrön ger härlig smak och knaprighet.

Stenfruktssallad med apelsinsyrup

(4 personer)

6 persikor, gärna vita

6 nektariner

400 g bigarråer

Apelsinsyrup:

2 msk ljus sirap

¼ citron, saften

¼ apelsin, saften

1 tsk vallmofrön

Till servering:

25 g riven vit choklad

Gör så här:

1. Skölj frukterna och kärna ur dem. Skär persikor och nektariner i klyftor och bigarråerna i halvor. Låt några bigarråer vara hela till dekoration. Lägg upp på ett fat.

2. Rör ihop sirap, citronsaft och apelsinsaft tills sirapen är rinnig. Tillsätt vallmofrön.

3. Ringla apelsinsyrupen över frukten och rör om tills all frukt är täckt. Strö över den rivna chokladen.

Tips!

Också god med plommon och vindruvor.

Mer läsning

Femina