Vinbär. Vinbär är riktiga hälsobär som smakar gott och är rika på C-vitamin och antioxidanter. Den lila eller mörkröda nyansen är särskilt bra för ögonen och hjärnan och kan förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Men de innehåller också kalium som är bra mot högt blodtryck.

Vinbär.
Vinbär är riktiga hälsobär som smakar gott och är rika på C-vitamin och antioxidanter. Den lila eller mörkröda nyansen är särskilt bra för ögonen och hjärnan och kan förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Men de innehåller också kalium som är bra mot högt blodtryck.

LÄS MER: Hallongazpacho med vinbär

Lingon. Lingon innehåller vitaminer och mineraler men också en kraftig antioxidant som kallas reservatol. Den anses ha många hälsoeffekter, så som att skydda mot hjärt-kärlsjukdomar. De första lingonen kallas rålingon och är rika på pektin, en fiber som hjälper till att hålla blodsockret på en jämn nivå.

Lingon.
Lingon innehåller vitaminer och mineraler men också en kraftig antioxidant som kallas reservatol. Den anses ha många hälsoeffekter, så som att skydda mot hjärt-kärlsjukdomar. De första lingonen kallas rålingon och är rika på pektin, en fiber som hjälper till att hålla blodsockret på en jämn nivå.

LÄS MER: Lingon med mascarponecréme

Tomat. Tomater innehåller det röda färgämnet lycopen, som är 100 gånger mer effektivt som antioxidant än vitamin E. Det hjälper till att skydda huden mot för tidigt åldrande, som orsakats av till exempel för mycket solande. Lycopen stärker också syn och minne.

Tomat.
Tomater innehåller det röda färgämnet lycopen, som är 100 gånger mer effektivt som antioxidant än vitamin E. Det hjälper till att skydda huden mot för tidigt åldrande, som orsakats av till exempel för mycket solande. Lycopen stärker också syn och minne.

LÄS MER: Ljuvlig tomatsås

 Blåbär. Blåbär är riktiga hälsobomber. Ju starkare färg bäret har, desto mer av den kraftfulla antioxidanten antocyanin innehåller det. Blåbär är inte bara bra för hjärta, hjärna, ögon och hud utan stärker också immunförsvaret.


Blåbär.
Blåbär är riktiga hälsobomber. Ju starkare färg bäret har, desto mer av den kraftfulla antioxidanten antocyanin innehåller det. Blåbär är inte bara bra för hjärta, hjärna, ögon och hud utan stärker också immunförsvaret.

LÄS MER: Blåbärsmuffins

Morot. Moroten är rik på energigivande socker och vitaminerna B, C, D och E och är ett bra tillskott vid kraftlöshet och vitaminbrist. Den är också full av det gulröda färgämnet karoten, som i kroppen omvandlas till A-vitamin – ett viktigt vitamin som förebygger grå starr och ger bättre syn. Bäst är att äta den rå och oskalad så behåller den alla nyttigheter.

Morot.
Moroten är rik på energigivande socker och vitaminerna B, C, D och E och är ett bra tillskott vid kraftlöshet och vitaminbrist. Den är också full av det gulröda färgämnet karoten, som i kroppen omvandlas till A-vitamin – ett viktigt vitamin som förebygger grå starr och ger bättre syn. Bäst är att äta den rå och oskalad så behåller den alla nyttigheter.

LÄS MER: Morotspaj

Äpple. Ett äpple före sängdags sägs ge god sömn. Äppelfrukten i sig är lugnande, men det är först och främst kokt som äpplet både är laxerande och sömngivande. Äpplen är bra för matsmältningen och ett utmärkt blodrenande medel som hjälper kroppen att befria sig från alla gifter. I skalet finns mycket av äpplets värdefulla fibrer som håller magen i gång och sänker kolesterolet.

Äpple.
Ett äpple före sängdags sägs ge god sömn. Äppelfrukten i sig är lugnande, men det är först och främst kokt som äpplet både är laxerande och sömngivande. Äpplen är bra för matsmältningen och ett utmärkt blodrenande medel som hjälper kroppen att befria sig från alla gifter. I skalet finns mycket av äpplets värdefulla fibrer som håller magen i gång och sänker kolesterolet.

LÄS MER: Äppelkaka med toscatäcke

Nypon. Nyponet innehåller mest C-vitamin av alla frukter och bär. 100 gram nypon bär på lika mycket C-vitamin som ett kilo citroner. Nypon ger näring och energi åt kollagenet i hud och bindväv, men stärker också immunförsvaret. Bäret används även mot ledvärk och inflammation, eftersom det innehåller ett nyttigt fettsyreämne som kallas gopo, galactolipid.

Nypon.
Nyponet innehåller mest C-vitamin av alla frukter och bär. 100 gram nypon bär på lika mycket C-vitamin som ett kilo citroner. Nypon ger näring och energi åt kollagenet i hud och bindväv, men stärker också immunförsvaret. Bäret används även mot ledvärk och inflammation, eftersom det innehåller ett nyttigt fettsyreämne som kallas gopo, galactolipid.

LÄS MER: Müsli med nyponmjöl

Persilja. Persilja är en av våra äldsta växter, och har ansetts kunna ge både styrka, snabba reflexer och slughet, samt kunna bota baksmälla. Persilja är, precis som moroten, mycket rik på karoten. Fem gram persilja täcker faktiskt vårt dagsbehov av A-vitamin!  Persiljeroten är en av fem rötter som bäst stimulerar aptiten. Den är också urindrivande och bra för ämnesomsättningen.

Persilja.
Persilja är en av våra äldsta växter, och har ansetts kunna ge både styrka, snabba reflexer och slughet, samt kunna bota baksmälla. Persilja är, precis som moroten, mycket rik på karoten. Fem gram persilja täcker faktiskt vårt dagsbehov av A-vitamin!
Persiljeroten är en av fem rötter som bäst stimulerar aptiten. Den är också urindrivande och bra för ämnesomsättningen.

LÄS MER: Örtrisotto med persilja

AV LISE ANDERSSEN

INSPIRERAD? LÄS MER:
Mat att må bra av
5 smoothies för bättre hälsa
Äntligen tid för primörer