Nästan hälften av alla tillfrågade svenskar säger sig bli gladare av att grilla. Det visar siffrorna i Grillrapporten 2018, som i år djupdyker i vad det är som får oss att må så bra av just grillning.

Det har inte bara att göra med maten vi tillagar över glöden och Mai-Lis Hellénius, livsstilsforskare på Karolinska Institutet, menar att det finns en holistisk koppling mellan mat och dess effekt på kroppen och hjärnan.

– Forskning visar att vi mår som bäst av att laga och äta mat tillsammans och grillen är ett fint exempel på matlagning som just uppmuntrar till enkelt och avslappnat umgänge med både grannar och vänner, säger hon och fortsätter:

– Att känna social tillhörighet minskar vår stress, vi slappnar av och ett välbefinnande infinner sig.

Att dessutom grilla god och nyttig mat som är bra för både den psykiska och fysiska hälsan adderar till vårt välmående.

Mai-Lis tipsar om att tänka på vad vi lägger på grillen, för att maximera välbefinnandet. Frukt och grönsaker är exempelvis något som gör oss gott och årets trendrapport visar att intresset för grön grillning fortsätter att öka.

– Långsamma kolhydrater i form av grönsaker, rotfrukter och frukt är nyttigt för både kroppen och hjärnan och gör sig utmärkta på grillen, menar Mai-Lis.

– Det finns många typer av grönsaker och frukter vars smaker blomstrar när de läggs på det heta gallret, exempelvis tomater, persikor och äpplen. Tomater är ett toppenexempel på det. Den kraftfulla antioxidanten lykopen tas lättare upp av kroppen när tomaten är varm.

Läs även:

Därför ska du inte grilla laxen i folie

5 rätter att laga över öppen eld

Recept: Grillade nektariner med vit chokladkräm

Källa: Grillrapporten 2018/Ica

Foto: IBL
Artikeln publicerades först på MåBra.