Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Nyårsguide: Enklaste sättet att öppna ostron – steg för steg

28 dec, 2016 
AvMikaela Råberg
För många är ostron starkt förknippat med nyårsmenyn och en given förrätt på det festliga middagsbordet, men många stöter på problem när det är dags att öppna dem.
Annons

Att öppna ostron kan vara både svårt och klurigt och har man riktig otur kan det sluta med ett blodbad. Det viktigaste är att få in knixen och inte slinta med kniven.

Maximera chanserna att servera fina och hela ostron med vår enkla guide och imponera på middagsgästerna nästa gång det är dags för bjudning.

Så här gör du:

Rulla ihop en kökshandduk och vira den runt din tumme. Detta för att undvika blodsutgjutelse.

Lägg ditt ostron ovanpå handduken med den flata sidan uppåt och gångjärnen utåt. Ta ett fast grepp runt skalet.

För in tippen av kniven försiktigt och vicka den varsamt fram och tillbaka i både höjd- och sidled. Ta inte i för hårt, då kan du slinta. När du känner att ostronet börjar ge med sig, rotera kniven och bänd upp locket

Torka av knivbladet och gör samma sak på ostronets sidor tills det är helt öppet.

Lägg undan handduken och för in kniven igen. Skär loss muskeln som sitter en bit in, under det övre skalet. Akta så att du inte skadar ostronet. Ta bort locket.

Sist men inte minst, skär av muskeln på ostronets undersida. Skrapa med kniven på undersidan tills du känner att det släpper. Nu är ostronet är färdigt att servera.

Om det här inte gjorde dig klokare, kolla in videon.

Läs även

 

Annons