PANCETTA & BRYSSELKÅL PIZZA

Har du tillgång till en degblandare ­eller assistent så använd den. Annars går det bra med vanlig handkraft.

Tips! Gör en rejäl sats och lägg i frysen så är det bara att plocka fram när ­pizzasuget faller på.

(4 personer)

1 sats pizzadeg

ca 3 dl vatten

25 g jäst

1 tsk salt

1/2 tsk strösocker

2–3 msk olivolja

7–8 dl vetemjöl

ca 1 dl mjöl, helst durum, till utbakningen

Beredning:

Häll 2 dl fingervarmt vatten i en bunke. Smula ner jästen och rör tills den löser sig. Tillsätt resten av vattnet, salt, socker, olivolja och det mesta av mjölet. Arbeta samman tills du får en kompakt deg (är degen för lös så tillsätt mera mjöl, är degen för kompakt så tillsätt mera vatten). Låt jäsa under blöt handduk i rumstemperatur till dubbel storlek, 40–60 min beroende på hur varmt det är i rummet.

Dela degen i 4 bitar och rulla till bullar. Placera på en plåt med 3–4 cm emellan och täck med plastfilm. Låt stå i kylen i minst 3 tim, helst över natt. Degen går bra att frysa.

Pålägg:

ca 500 g skivad pancetta eller bacon

ca 20 brysselkål

ca 500 g mozzarella

ca 20 cocktailtomater

Till servering:

flingsalt och nymalen svartpeppar

kallpressad olivolja

färsk basilika

Beredning:

Sätt ugnen på maxtemperatur, ca 250°. Placera stenskivan i botten på ugnen. Ta ut degen och låt den stå i rumstemperatur tills ugnen har kommit upp i temperatur och sten­skivan blivit riktigt varm, 40–50 min beroende på ugn.

Stek pancettan knaprig i torr stekpanna. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.

Ansa kålen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Ta upp och låt rinna av, dela kålen på mitten.

Placera degbullarna på en mjölad bänk och kavla ut dem till 7–8 mm tjocka plattor. Fördela mozzarellan i skivor jämnt över. Toppa med pancetta, brysselkål och tomater. Lyft upp pizzan försiktigt och placera på stenskivan. Grädda i 8–10 min eller tills pizzan har fin färg. Ta ut, strö på fling­salt, peppar och ringla över olivolja. Garnera med basilikablad.

SUGEN PÅ MER PIZZA? LÄS MER:
Pizza på blomkålsbotten
Vegetarisk kebabpizza
Pizza till efterrätt

Av MIKI CUTIC

Foto HELÉNE LINSJÖ