INGREDIENSER:

(4 personer)

6–8 färska lasagneplattor, se tips längst ner

ca 400 g pumpakött (butternutpumpa)

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

olivolja

rivet skal av 1/2 citron

salt och grovmalen svartpeppar

130 g färsk bladspenat

1 kula mozzarella

TOMATSÅS:

400 g krossade tomater

1 msk tomatpuré

1 liten gul lök

1 grönsaksbuljongtärning

TILL GARNERING:

ca 3/4 dl rostad skivad mandel

TILL SERVERING:

gärna en fräsch grönsallad

och lite gott bröd

BEREDNING:

1. Värm ugnen till 225°.

2. Skär pumpaköttet i bitar, ca 4×4 cm, och lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper tillsammans med lök i bitar och skivad vitlök. Blanda med ca 2 msk olivolja och rivet citronskal. Salta och peppra. Ställ in formen i den varma ugnen och baka i ca 20 min eller tills pumpan har fått lite färg.

3. Blanda krossade tomater med tomatpuré, hackad lök och buljongtärning i en kastrull. Låt koka i ca 15 min. Smaka av med salt och peppar.

4. Låt spenaten mjukna i lite olivolja på medelvärme. Salta och peppra.

5. Ta ut formen ur ugnen. Mosa ingredienserna med en gaffel.

6. Sänk ugnsvärmen till 200°.

7. Häll tomatsåsen i en eldfast form. Fördela spenaten ovanpå.

8. Lägg ut lasagneplattorna på arbetsbänken och fördela den mosade pumpan, löken och vitlöken i en sträng. Rulla ihop och lägg ovanpå spenaten. Fördela riven mozzarella över, sedan lite olivolja. Salta och peppra.

9. Ställ in formen i ugnen och

tillaga i ca 30 min.

10. Strö den rostade mandeln över. Servera, gärna tillsammans med

en sallad och en bit bröd.

Tips! Låt lasagneplattorna mjukna i lite vatten medan du gör tomatsåsen så spricker de inte lika lätt när de ska rullas ihop.

Här hittar du fler läckra pastarecept

Testa våra vegetariska recept

AV JAN-ERIK HAGBOHM

FOTO PETER KAM

Receptet är hämtat ut Femina nr 8, 2017. 

Mer läsning

Femina