Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Recept: Red velvet cake med marängkräm

30 aug, 2018 
AvFemina
Red velvet cake
Med sin dramatiskt röda färg är red velvet cake – den sammetslena kakan med amerikanskt ursprung – både vacker och god. Testa vårt läckra recept, toppat med marängkräm!
Annons

RED VELVET CAKE

(10–12 personer)

225 g osaltat smör

275 g strösocker (ca 3 dl)

1 vaniljstång, kornen

3 ägg

300 g vetemjöl (5 dl)

1 msk kakaopulver

1 msk bakpulver

1½ dl kärnmjölk,

alt lättyoghurt

1 dl rödbetssaft

250 g hallon

MARÄNGKRÄM:

4 äggvitor

220 g strösocker

(knappt 2½ dl)

1 nypa salt

BEREDNING:

1. Värm ugnen till 160°.

2. Arbeta samman smör, socker och vaniljkorn till en massa, alt kör det i matberedare. Tillsätt äggen, ett i talet. Blanda mjöl, kakaopulver och bakpulver och vänd ner det i massan tillsammans med mjölk och rödbetssaft. Vispa till en slät smet.

3. Klä en kakform med avtagbar kant, ca 20 cm i Ø, med bakplåtspapper. Häll i smeten och ställ in i den varma ugnen, grädda i ca 1½ timme. Pröva med sticka. Ta ut, låt svalna på galler.

4. Blanda äggvitor, socker och salt till marängen i en värmetålig skål. Ställ skålen över en kastrull med lite kokande vatten i botten. Vispa med elvisp i 4 –5 min, eller tills sockret har löst sig. Ta skålen från värmen och vispa i ytterligare 4 min.

Annons

5. Dela kakan så du får två bottnar. Lägg den ena på ett kakfat och bred på hälften av marängkrämen. Fördela bären över. Lägg den andra bottnen ovanpå som ett lock. Lägg resten av krämen i en spritspåse och dekorera kakan med fina skumtoppar. Servera.

Red velvet cake

Tips!

Man kan självklart pressa sin egen rödbetssaft, men det finns färdig på flaska. Leta i hälsokosthyllan eller hälsokostaffären.

 

Fler goda kakor:

Annons