Johanna Nordström, 5 saker du inte visste om komikern
1:05

Efter reklamen: Johanna Nordström, 5 saker du inte visste om komikern

(1:05)

Slå på ljud

Hur lyckas man egentligen med brynt smör? Att bryna smör är enklare än du tror. Smaken blir fint nötig och passar så otroligt bra i olika maträtter och desserter.

Det som händer när du bryner smör är att det uppstår en kemisk reaktion mellan kolhydraterna (mjölksockret) och aminosyrorna (mjölkproteinet). Det kallas för Maillardreaktion, och gör att smöret färgas nötigt brunt och ger en smakpalett med förnimmelse av smörkola.

På franska kallas det "beurre noisette", eller hasselnötssmör, eftersom det är de nötiga smakerna man lockar fram.

Såhär gör du brynt smör - steg för steg

  • Lägg en generös mängd smör i en kastrull. Smält på hög värme.
  • Fortsätt värma smöret under vispning tills det har en gyllenbrun färg och nötig doft. Vispa till det att smöret har blivit stilla, det vill säga att vattnet har dunstat. Genom att vispa smöret kontinuerligt ser du till att skicka runt goda aromämnen som ger brynt smör sin karaktäristiska smak och hindrar att proteinet och socker i smöret bränns.
  • Använd gärna en termometer för att få bättre kontroll på hela processen. Smöret är perfekt brynt vid 125°.
  • Ta av från värmen och häll över i en bunke eller kyl kastrullen snabbt i vattenbad.
  • Eftersom värmen drivit ut vattnet och restprodukterna stannat i kastrullen så är det brynta smöret mycket hållbart och går utmärkt att lagra i kylen.

Tips!

Recept: Bästa tårtorna till midsommar – så lyckas du

Brynt smör är gott att hälla över rätter vid servering, till exempel fiskrätter. Brynt smör kan även användas i bakning till madeleine, mördegskakor och sockerkaka.

Foto: TT

Mest läst