risotta-svamp

Receptet är hämtat ur Peter Normans inspirerande kokbok Mest grönt & konsten att koka bläckfisk (Nygren & Nygren).

(4 personer)
1 kg karljohanssvamp, rensad och tärnad
3 vitlöksklyftor, tunt skivade
1 msk skuren färsk timjan
100 g smör, till fräsningen
4 schalottenlökar, finhackade
4 dl arborioris eller annat rundkornigt risottoris
2 dl torrt vitt vin
13 dl grönsaksbuljong
havssalt och nymalen svartpeppar
50 g smör, till omrörningen
2 dl riven parmesan
1 kruka mynta, strimlad
Till garnering:
resterande mynta och parmesan
rivet skal av 2 citroner

Beredning: Fräs svampen med vitlök och timjan i hälften av smöret, ställ åt sidan. Fräs schalottenlöken mjuk i resten av smöret. Tillsätt riset och låt det bli genomskinligt under ständig omrörning. Tillsätt vinet och låt det koka in helt. Tillsätt svampen i riset.

Häll på buljongen, lite i taget under omrörning. Det tar ungefär 20 min för risotton att bli klar. Riset ska vara ”al dente” men ändå lite krämigt, och all buljong ska inte koka in. Smaka av med salt och peppar.

Rör ner smöret, ² ∕³ av osten och ² ∕³ av myntan i risotton.

Garnera risotton med resten av myntan. Strö resten av parmesanosten och citronskalet över. Servera omgående.

VEGOLASAGNE MED HALLOUMI

Den här lasagnen är lätt att göra och går faktiskt hyfsat snabbt. Hinner man inte laga tomatsåsen går det nästan lika bra med färdigköpt.

(4 personer)
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 msk olivolja
3 msk tomatpuré
400 g krossade tomater
1 tsk flytande honung
1 tärning grönsaksbuljong
2 msk hackad färsk timjan
4 dl vatten
200 g fryst bladspenat
salt och svartpeppar
400 g halloumi
1 paket färska lasagneplattor, 200 g
1 1/2 dl rostade pumpakärnor
1 1/2 dl nyriven parmesanost

Beredning: Fräs lök och vitlök mjuka och genomskinliga i oljan utan att bryna, ca 3 min. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, honung, buljongtärning, timjan och vatten. Låt koka på mellanvärme utan lock i ca 5 min. Vänd ner spenaten och koka i ytterligare ca 5 min. Smaka av med salt och peppar.

Skär osten i tunna skivor. Varva tomatsås, lasagneplattor, pumpakärnor och halloumiost i en ugnsfast form, ca 20×30 cm. Börja och avsluta med tomatsås. Toppa med den rivna osten. Ställ in mitt i 225° varm ugn och grädda i ca 20 min.

UTBANKAD KYCKLINGFILÉ

Massor med smör och rikligt med parmesan. Ja, det kan inte bli annat än gott.
1 näve rucola per person
1 kycklingfilé per person
salt och nymalen svartpeppar
3–4 nykokta sparrisar eller 1 liten näve snoppade sockerärter per person
50 g smör per person
färskpressad citronsaft
massor av grovriven parmesanost

Beredning: Bottna tallrikarna med rucola­sallad. Banka ut kycklingfiléerna så att de blir riktigt tunna. Salta och peppra. Hetta upp en rejäl klick smör i en stekpanna. Stek kycklingfiléerna på båda sidor, en åt gången. Lägg upp på tallrikarna med rucola. Fördela nykokt sparris eller nykokta sockerärter över. Smält nästan 50 g smör per person. Smaka av med färskpressad citron. Obs! Ta hellre för lite citronsaft än för mycket. Häll smöret över kycklingen och fördela rikligt med parmesan över.

Missa inte fler goda recept med kyckling >>

PILLIS FISK

Fyra ingredienser och 20 minuter är allt som behövs för att göra fiskrätten alla älskar.

(3–4 personer)
1 fryst torskblock, ca 400 g
1 burk crème fraiche, 34 %
1 tärning fiskbuljong
3/4 dl vitt vin
Till servering:
pressad potatis eller nykokt ris

Beredning: Värm crème fraiche med smulad fiskbuljongtärning och vin i en kastrull. Lägg ner det frysta torskblocket när buljongtärningen smält. Låt sjuda sakta under lock i ca 20 min. Servera tillsammans med pressad potatis eller nykokt ris.

LAXFILÉ MED GOD SÅS

(4 personer)
4 frysta portionsbitar laxfilé
salt och peppar
25 g smör
Sås:
1 burk crème fraiche
1 vitlöksklyfta
rivet skal och saft av 1 lime
2 tsk sambal oelek
salt och nymalen peppar
1 nypa rörsocker
Till servering:
nykokt svart eller röd quinoa

Beredning: Lägg de frysta laxbitarna i en smord ugnsfast form. Ställ in i 225° varm ugn. Tillaga i 10 min. Ta ut fisken ur ­ugnen. Salta och peppra och fördela några små smörklickar över. Ställ in ­fisken i ugnen igen och tillaga i ytter­ligare 10 min.

Koka quinoan under tiden och gör såsen. Blanda crème fraiche med riven vitlök och rivet limeskal i en skål. Blanda ner limesaft och sambal oelek. Smaka av med salt, peppar och rörsocker.

Servera laxen tillsammans med såsen och quinoan.

Missa inte fler goda recept med lax >>

ROSTAD VITLÖKSPASTA

Receptet är hämtat ur Caroline Hofbergs bok Värmande vintermat (Norstedts).

(4 personer)
1 hel vitlök
2 ägg
2 äggulor
1/2 dl olivolja
2 dl hackad bladpersilja
4 dl riven parmesanost
flingsalt och nymalen svartpeppar
400 g spagetti

Beredning: Dela den hela vitlöken i topp och botten och ställ in i 200° varm ugn. Rosta den mjuk, ca 30 min. Skala och mosa vitlöksklyftorna. Vispa ägg med äggulor, olivolja, vitlök, persilja och hälften av osten. Smaka av med salt och peppar.

Koka pastan nästan mjuk i lättsaltat vatten. Häll av men spar ett par matskedar av kokvattnet. Blanda pastan med vattnet och äggblandningen väl. Ta ett par tag med svartpepparkvarnen över och servera tillsammans med resten av osten.

UGNSROSTAD SALSICCIA

Lisa Lemkes härliga recept hittade vi i hennes bok Allt i en gryta (Bonnier ­fakta).

(4 personer)
2 rödlökar
2–3 vitlöksklyftor
2 små fänkål
500 g salsiccia
1/2 urkärnad chili
olivolja
1 burk körsbärstomater, 400 g
1 nypa strösocker
3 kvistar färsk rosmarin
salt och svartpeppar
Till servering:
bröd och parmesan

Beredning: Skala och strimla lök och vitlök. Strimla fänkålen tunt. Dela korvarna först på mitten och sedan på längden. Finhacka chilin.

Ringla olivolja i en ugnsform. Lägg i lök, vitlök, fänkål, korv och chili. Vänd runt och ställ in i 225° varm ugn med grillfunktionen på. Rosta i 15 min.

Rör om och tillsätt tomater, socker och rosmarinkvistar. Rosta i ytterligare 30 min eller tills korven börjar få färg. Rör om någon gång under tiden. Smaka av med salt och peppar. Servera med bröd och riven parmesan.

Mer läsning

Femina