Falafeln har gått från en billig, ”bara superbra i Malmö med omnejd”-maträtt till finare snabbmat på kort tid. Nu öppnar den skånska hiphopstjärnan Jason ”Timbuktu” Diakité tillsammans med Glassigt-mannen Mange Schmidt och Malmö-klubbprofilen Jimmy Blomberg Dali en falafelbar – mitt i centrala Stockholm.

Till Dagens Nyheter säger Mange Schmidt att kompistrion pratat om att ”ta falafeln till Stockholm” under en längre tid.

Läs mer: ”Timbuktu  – Jag har alltid känt mig som en outsider”

Falafelrestaurangen öppnar i slutet av februari i den populära matgallerian K25 på Kungsgatan i Stockholm och kommer enbart att servera falafelrulle, alltså inga (trötta) pitabrödsvarianter.

– Det är egenpicklat, egna såser, chutneys och bara det bästa man kan ha på falafeln. Vi är otroligt måna om kvaliteten och ursprunget på våra råvaror och falafeln är enligt recept från Palestina, via Malmö och så Stockholmstweakar vi den, säger Mange Schmidt till Dagens Nyheter.

Läs mer: Krämig vegansk chokladmousse på 3 ingredienser

Schmidt säger också att trion kommer synas bakom restaurangdisken:

– När Jason är hemma i Sverige kommer han säkert att hoppa in i kassan. Jag ska vara där så mycket jag hinner, till en början mycket, sedan hoppar jag in på luncher och när det behövs som mest tror jag, säger Schmidt till Dagens Nyheter

En falafelbar känns inte helt oväntat från Timbuktu – 2008 döpte han ett helt album efter maträtten

AV JOAKIM ALMÉN
Artikel publicerades urpsrungligen på Cafe.se.

Mest läst