Trött på bullar? Testa otroliga kanelbullepuddingen istället!
Kanelbullepudding
6 personer
Rostade kanelbullar
8 kanelbullar (eller 12–15 kanelgifflar)
Kräm
1 vaniljstång
4 dl vispgrädde
3 dl standardmjölk, 3%
150 g (1,7 dl) strösocker
1 nypa salt
1 apelsin
50 g smör
Pudding
1 ägg
2 äggulor
1 msk smör, till formen
2 msk råsocker
25 g sötmandlar
Gör så här:
1. Rostade kanelbullar: Sätt ugnen på 140°. Dela varje kanelbulle i 3–4 bitar. Fördela dem på ett bakplåtspapper på en plåt och rosta dem krispiga och torra i ugnen i 20–25 minuter. Låt svalna.
2. Kräm: Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna i en kastrull. Lägg i den urskrapade stången tillsammans med grädde, mjölk, socker, salt och fint rivet skal från apelsin (undvik det vita). Låt koka upp och vispa i smöret tills det smälter. Ta bort kastrullen från värmen, låt smeten dra i cirka 30 minuter och sila den sedan.
3. Pudding: Vispa eller mixa ägg och äggulor tillsammans med mjölkblandningen. Blanda äggsmeten med de rostade kanelbullarna och fördela blandningen i en smord form. Låt puddingen stå i kylskåp i 1 timme. Sätt ugnen på 140°.
4. Strö råsocker och hackade mandlar över puddingen och grädda den mitt i ugnen i 35–45 minuter, tills den är gyllene och krämen har satt sig. Låt den svalna innan servering och avnjut den ljummen eller kall.