Recept från Östafrika.

Khadija Mohamud driver ­matbloggen och Instagram­-kontot Khadijas kitchen, med mat från hela världen. Recepten här är hämtade ur hennes bok Khadijas kök – recept från Östafrika (Bonnier fakta).

Khadijas kök Khadija Mohamud Recept från Östafrika.

Maten från Östafrika bjuder på en hel värld av nya smaker och är spännande att laga själv. Vår bästa guide är den populära matbloggaren Khadija Mohamud som nu skrivit sin första kokbok!

Helén Pe

Sötpotatisröra med stekta grönsaker & majsbröd

(4 personer)

400 g sötpotatis

1 rödlök

2 tomater

2–3 röda chilifrukter

2 salladslökar

1–2 dl hackad färsk koriander

saften från 2 lime

½ dl olivolja att steka i

1 tsk malen spiskummin

½ tsk paprikapulver

½ dl hett vatten

salt och peppar

Stekta grönsaker

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 potatisar

2 morötter

1 röd paprika

1 grön paprika

olja att steka i

½ grönsaksbuljongtärning

½ dl vatten

2 msk hackad färsk koriander

salt och peppar

Gör så här

1. Börja med sötpotatisröran. Skala sötpotatisen och skär den i 2 x 2 cm stora bitar. Koka i lättsaltat vatten i 15–20 minuter. Sila av och låt vattnet rinna av ordentligt.

2. Skala och finhacka rödlöken. Hacka tomater, chil och salladslök. Mosa den kokta sötpotatisen lite grovt med en potatisstöt och tillsätt alla övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.

3. Stekta grönsaker: Skala och finhacka lök och vitlök. Skala potatis och morötter och skär i tunna stavar. Strimla paprikorna. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs lök och vitlök i några minuter. Låt potatis och morötter fräsa med under omrörning i 2 minuter. Tillsätt paprikan, smula ner buljongtärningen och häll i vattnet. Lägg på locket och låt småkoka tills grönsakerna har blivit mjuka.

4. Toppa med koriander och servera med sötpotatisröra och mjukt majsbröd.

Muufo, mjukt majsbröd

(ca 6 stycken)

Muufo, mjukt majsbröd.

Härlig plockmat på nybakat bröd kan inte gå fel. Här blir det dubbla toppingar, både en ­krämig röra och frästa, fräscha grönsaker.

Helén Pe

5 dl vatten

3 dl vetemjöl

1½ dl majsmjöl

2 tsk torrjäst

1 msk lökpulver

1 tsk vitlökspulver

1 tsk strösocker

en nypa salt

2 msk rapsolja att steka i

Gör så här

1. Värm vattnet till 37°. Blanda alla torra ingredienser i en skål, tillsätt vattnet lite i taget och blanda ordentligt tills smeten går ihop. Täck över med en bakduk och låt jäsa i 30 minuter.

2. Hetta upp en torr stekpanna till medelvärme. Häll i 1 dl smet och lägg på ett lock. När brödet har fått fin färg på undersidan penslar du ovansidan med olja och vänder på brödet. Stek den andra sidan tills den också har fått fin färg. Fortsätt tills smeten är slut.

Majs i kokosmjölk från Tanzania

(4 personer)

Majs i kokosmjölk från Tanzania.

Härligt och ­färgstarkt! Glöm inte att bjuda med ett gott bröd att fånga upp såsen med.

Helén Pe

1 liten röd eller gul lök

2 vitlöksklyftor

1 tomat

1 dl hackad färsk koriander

4 färska majskolvar, ca 1 kg (eller förkokta majskolvar)

1 dl vatten

3 msk rapsolja att steka i

½ tsk malen gurkmeja

½ tsk rökt paprikapulver

½ tsk malen kummin

½ grönsaksbuljongtärning

1 förp kokosmjölk, ca 400 ml

2–3 msk färskpressad citronsaft

salt och peppar

Gör så här

1. Skala lök och vitlök, dela dem i mindre bitar och lägg i en matberedare. Klyfta tomaten och tillsätt även den samt hälften av koriandern. Mixa till en slät puré.

2. Dela varje majskolv i tre lika stora delar eller behåll dem hela om du föredrar det. Lägg dem i en stor kastrull och häll i vattnet. Koka upp och låt koka under lock tills allt vatten kokat in. Ta upp majskolvarna och lägg åt sidan. (Förkokta majskolvar behöver inte kokas.)

3. Häll oljan i en kastrull och fräs tomat- och lökmixen i några minuter. Tillsätt gurkmeja, paprikapulver och kummin. Smula ner buljongtärningen, häll i kokosmjölken och lägg ner majskolvarna. Lägg på locket och låt puttra i 20 minuter på låg värme.

4. Rör ner resten av koriandern tillsammans med citronsaft. Smaka av med salt och peppar. Servera gärna med nybakat bröd.

Lammgryta med tomat, ­paprika & koriander

(4 personer)

Lammgryta med tomat, paprika och koriander.

Den lättlagade lammgrytan kallas suqaar och är en traditionell och vanlig ­maträtt i Somalia.

Helén Pe

1 gul lök

400 g grytbitar av lamm

3 msk rapsolja och 2 msk smör att steka i

1 tsk riven färsk ingefära

3 vitlöksklyftor

1 msk xawaash (se recept)

1 tsk malen gurkmeja

1 tsk paprikapulver

3–4 dl hett vatten

1 buljongtärning

½ grön paprika

½ röd paprika

½ gul paprika

1 stor tomat

2 salladslökar

½ dl hackad färsk koriander

salt och peppar

Gör så här

1. Skala och finhacka löken. Skär köttet i 2 x 2 cm stora bitar.

2. Hetta upp olja och smör i en gryta och stek köttet tills det fått fin färg. Tillsätt löken och ingefäran och pressa i vitlöken, stek under omrörning i några minuter.

3. Rör ner xawaash, gurkmeja och paprika­pulver. Häll över det heta vattnet och smula ner buljongtärningen. Låt grytan koka under lock i 25 minuter.

4. Hacka paprika och tomat samt strimla ­salladslöken. Lägg i allt tillsammans med ­koriandern när grytan kokat klart och smaka av med salt och peppar.

5. Servera gärna med tunnbrödet sabaayad eller ris.

Tips: Receptet på somaliskt tunnbröd finns i Khadijas bok.

Fyra goda viner skapade av kvinnor – Åsa Liliegrens tips

Xawaash, somalisk ­kryddblandning

½ dl spiskumminfrön

1 dl korianderfrön

1 kanelstång

1 msk kardemummakapslar

1 tsk kryddpepparkorn

1 tsk kryddnejlika

1 tsk svartpepparkorn

3 msk lökpulver

1 msk vitlökspulver

2 msk paprikapulver

2 msk malen gurkmeja

Gör så här

1. Ställ en torr stekpanna på låg värme och rosta alla hela kryddor under ständig omrörning i 4–5 minuter eller tills det börjar dofta gott. Kryddorna får inte brännas, så det är bättre att rosta dem för lite än för mycket. Låt svalna.

2. Mortla de rostade kryddorna till ett pulver, eller använd en kaffekvarn. Blanda sedan i resten av ingredienserna. Förvara krydd­blandningen i burk med tättslutande lock.

Ful sudani

(ca 8 bitar)

Ful sudani.

“Det här receptet är min egen variant av ful sudani. Ibland är det roligt att ge sig själv lite svängrum och förändra ett recept.” – Khadija

Helén Pe

300 g osaltade jordnötter

6 äggvitor

50 g smör

½ burk kondenserad mjölk, ca 200 g

3 msk vispgrädde

2 dl jordnötssmör

1 tsk vaniljpasta

Glasyr och garnering

100 g mörk choklad, 70 %

3 msk vispgrädde

2 msk hackade jordnötter

Så lyckas du med en klassisk Bœuf bourgignon och andra grytor

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175°.

2. Mixa jordnötterna – grovt eller fint, du bestämmer själv. Vispa äggvitorna till ett fast skum i en rostfri bunke. Vänd försiktigt ner de mixade nötterna med en slev tills smeten går ihop.

2. Häll smeten i en smord springform (ca 23 cm diam). Grädda i mitten av ugnen i 12–15 minuter.

3. Smält under tiden smöret i en kastrull. Ta av från värmen och tillsätt kondenserad mjölk, grädde, jordnötssmör och vaniljpasta. Rör till en jämn smet. Ta ut kakan, häll över jordnötssmeten och grädda kakan i ytterligare 12 minuter.

4. Glasyr: Hacka chokladen och lägg den i en skål tillsammans med grädden. Värm i mikrovågsugnen på låg effekt i 30 sekunder, rör om. Upprepa tills chokladen har smält helt. Låt svalna i 5 minuter.

5. Bred ut chokladsåsen på kakan och garnera med jordnötter. Låt stå en stund innan servering.

Mest läst