Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Välj rätt choklad

22 nov, 2009 
AvFemina
Annons
bitar av choklad

INDIANERNA VAR FÖRST

Kakaoträdet växer och odlas i de tropiska delarna av Nord- och Sydamerika, Afrika och Asien. Redan för 2 000 år sedan framställde mayaindianerna det vi i dag kallar för kakao, och de var

troligen först. Till Europa kom kakaon inte förrän på 1500-talet. Historiskt har kakaon använts som naturläkemedel, krydda och som ingrediens i matlagning. Numera förknippas den mest med godis och bakverk. Men allt fler börjar använda kakao i matlagningen. Lite riven choklad i viltsåsen eller såsen till ankan ger karaktär.

HUR GÖR MAN CHOKLAD?

Enkelt beskrivet: Man plockar ut bönorna ur kakaofrukten (en frukt innehåller 50–60 bönor) och låter dem jäsa. Efter jäsningen torkas och rostas bönorna innan de skalas, krossas och mals. För

Annons

att separera smöret från massan pressas den under mycket högt tryck. Kakaosmöret ger chokladen dess speciella konsistens och kakaomassan färgen och smaken.

BÖNOR MED KARAKTÄR

Det finns två huvudsorter: Criollo (kakaons Rolls-Royce) och Forastero samt en tredje som är en korsning av de två förstnämnda.

MÖRK ELLER LJUS?

Mörk choklad ska innehålla minst 35 procent kakaomassa för att uppfylla den lägsta kvalitetsbeteckningen. Ju högre kakaohalt, desto bittrare blir chokladen. En fin mörk choklad består endast av kakaomassa, kakaosmör, socker och ibland vanilj. Mjölkchoklad innehåller inte så mycket kakaomassa utan mest kakaosmör, socker och mjölkpulver. Vit choklad innehåller ingen kakaomassa

utan bara kakaosmör, socker, vaniljsocker och mjölkpulver.

HUR MÅNGA PROCENT?

De flesta rekommenderar choklad som innehåller 60–80 procent kakao. Men pröva dig fram. Ett tips är att ordna en egen chokladprovning och pröva 70-procentig choklad av olika fabrikat. Men köp bara choklad med enbart kakaosmör. Tillsatta vegetabiliska fetter som palmolja kan man gott undvika. Choklad av god kvalitet brukar kännas igen på det distinkta knäppet då den bryts och att den smälter snabbt i munnen eller handen.

Annons

ÄR CHOKLAD NYTTIGT?

Det forskas mycket kring detta men en sak vet man, och det är att choklad innehåller många antioxidanter. Och njuter man och blir lycklig av en bit choklad så är väl det nyttigt om något.

GOTT ATT DRICKA TILL

Kaffe och en bit choklad är en klassiker men många föredrar att dricka te till choklad – gärna ett svart te. Andra njuter mörk rom till och vissa blir saliga av ett fylligt mörkt öl och choklad. Vinälskare föreslår ofta ett fruktigt vin.

FÖRVARING

Kakao ska förvaras i mellan 15 och18°. I rumstemperatur torkar chokladen. Att ha chokladen i kylen tar bort smaken, dessutom drar chokladen till sig smak från annat som finns i kylen. Men om du ska välja mellan två onda ting, så välj rumstemperatur.

Annons