Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Vinexperten: Mina 4 favoritdruvor

20 okt, 2023 
AvÅsa Liliegren
Åsa Liliegren om viner.
Druvor är som olika personligheter. Denna månad njuter vi av fyra starka druvpersoner, vissa kändare än andra, alla väl värda att bekanta sig med.
Annons
Så väljer du rätt vinglas till rätt vinBrand logo
Så väljer du rätt vinglas till rätt vin

1 Sugen på Syrah

Delas Saint-Esprit

Côtes-du-Rhône, 2021

Frankrike, Rhonedalen, Côtes du Rhône

Nr: 71832

Pris: 129:-

Delas Saint-Esprit

Côtes-du-Rhône, 2021.
Delas Saint-Esprit Côtes-du-Rhône, 2021.

Syrah är en härlig druva. Här har den en mjukhet och den där speciella spetsigheten som får en att tänka på lakrits. Till det riktigt mogna röda mjuka vänliga plommon. 30 procent av vinet har lagrats på ekfat, det ger en angenäm lagom ekton. Denna vinfirma har anor från 1800-talet, och1996 gjorde man ett rejält omtag, med nyinvesteringar och ny ägare, ingen mindre än den förstklassiga champagneproducenten Deutz.

Annons

2 Pigg Pinot Noir

Guldkula Black

Frankrike, Champagne

Nr: 55443

Pris: 499:-

Champagne Guldkula Black.
Champagne Guldkula Black.

Champagnen Guldkula har en historia som kan berättas i många och långa ordalag. Den korta versionen är att entreprenören Håkan Guldkula ville ha ett eget champagnemärke. Sagt och gjort! Med Richard Julin vid sin sida startade han och det blev succé. Just denna finns att beställa och är en champagne gjord på enbart den röda druvan pinot noir. Färgen är gulligt vacker. Den är pigg och härligt smakrik, här kan man nosa sig till både choklad och nybakt bröd.

Annons

3 Rivig Riesling

Loimer Lenz

Riesling, 2022

Österrike, Niederösterreich, Kamptal

Nr: 4350

Pris: 150:-

Loimer Lenz

Riesling, 2022.
Loimer Lenz Riesling, 2022.

En gamal favorit som jag lite glömt bort. En pigg, glad och kaxig riesling vars riviga friskhet kan få en känna att det är som att bita i ett hårt, krispigt och saftigt grönt äpple, en riesling som verkligen piggar upp. Perfekt till fisk och skaldjur – och lika bra som aperitif.

4 Angenäm Aligoté

Bourgogne Aligoté

Clotilde Davenne, 2022

Frankrike, Bourgogne, Bourgogne Aligoté

Annons

Nr: 51929

Pris: 129:-

Bourgogne Aligoté

Clotilde Davenne, 2022.
Bourgogne Aligoté Clotilde Davenne, 2022.

Aligoté är den andra, inte lika kända vita druvan från ­Bour­gogne, men väl värd att få strålkastarljus på sig. Den är något blommigare och mycket tåligare än sin områdeskompis chardonnay. Denna aligoté från Clotilde Davenne är ett riktigt fynd i beställningssortimentet. Viner från vinmakaren Clotilde har vi kunnat njuta av i form av både bubbel och chardonnay – vi välkomnar denna friska nyhet som funkar fint till rökt fisk, sallad, eller bara som det är.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons