Vintips till hela måltiden
Goda höstdrinkar: Sparkling apple pie
2:08

Efter reklamen: Goda höstdrinkar: Sparkling apple pie

(2:08)

Slå på ljud

1 Sista rosérycket

Champagnen André Clouet Brut Rosé

André Clouet Brut Rosé

Ursprung: Frankrike, Champagne

Nr: 77253

Pris: 339:-

Det så populära champagnehuset André Clouet har självfallet en alldeles ypperlig roséchampagne. Som alla champagner härifrån är den gjord på 100% pinot noir, en röd druva. Man kan lätt tro att den rosa färgen kommer från pressningen av druvorna. Men icke, man har gjort som man gör i Champagne, den fina ljusrosa färgen kommer av att man tillsätter rött vin, i detta fall även det en pinot noir från området.

2 Snygg vit doldis

Vita vinet Perlage Terra Viva Bio från Tre Venezie i Italien

Perlage Terra Viva Bio, 2019

Ursprung: Italien, Tre Venezie

Nr: 6305

Pris: 95:-

Druvsorten pinot grigio får alldeles för lite uppmärksamhet kan jag tycka. Den är en väldigt använd men ändå anonym druva. Bordsvin tänker de flesta. Jag gillar den skarpt för att den ger friska viner som har en lätt mjukhet. Här har vi ett ekovin på 95% pinot grigio och 5% sauvignon blanc fran Italien. Den är fruktig, frisk och helt underbar.

3 Till kantarellerna

Rödvinet Massolino Dolcetto d'Alba

Massolino Dolcetto d’Alba, 2020

Ursprung: Italien, Piemonte

Nr: 72950

Pris: 159:-

Vi är i norra Italien, i Piemonte, som gränsar till Frankrike och Schweiz, ett område med mycket vinproduktion i Italien. Denna gång har vi druvan dolcetto i glaset. Dolcetto betyder den lilla söta, men det är inget man hittar i smaken. Här har vi ett friskt, mycket valbalanserat vin med lång eftersmak. Allt igenom en trevlig bekantskap som såhär till hösten sitter finfint med kantareller i pasta eller risotto. Vinet går att beställa via Systembolaget.

4 Liten och o så söt

Dessertvin Dr Loosen Riesling Beerenauslese

Dr Loosen Riesling Beerenauslese, 2017

Ursprung: Tyskland, Mosel

Nr: 5364

Pris: 129:-

Denna vingard i Mosel har genomgatt en stor forandring. Pa 1980-talet slutade man med konstgodsel och minskade skorden. Det man har i denna lilla, lilla flaska med endast 187 milliliter vin ar hantverk i varenda droppe. Det ar gamla vinstockar, upp till 120 ar! Och det ar inte allt for vanligt. Vinet ar riktigt sott, men har ocksa en imponerande syra. Jag skulle vilja saga att battre dessert ar svar att fa an ett glas sott, friskt vin fran Tyskland.

Mest läst