Så gick det för artisterna som tävlade i Melodifestivalen 2004

08 feb, 2024 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Petra Nielsen och Sara Löfgren i Melodifestivalen 2004.
Det har gått prick 20 år sedan Lena Philipsson vann Melodifestivalen med Det gör ont.
Medan hon har hållit sig kvar i rampljus är det många av artisterna från Melodifestivalen 2004 som vi inte tänker på lika ofta längre.
Så här har det gått för artisterna som tävlade i Mello för 20 år sedan!
Annons
Oväntade kändisar som ställt upp i MelodifestivalenBrand logo
Oväntade kändisar som ställt upp i Melodifestivalen

Sara Löfgren

Sara Löfgren.
Sara Löfgren 2004.

Sara Löfgren slog igenom i realityserien Fame factory 2003, och 2004 tävlade hon i Melodifestivalen med Som stormen. Sara slutade på en sjundeplats i finalen, men låten blev en stor hit, och åren som följde släppte Sara Löfgren flera album och vann priser både på Nordic music awards och QX Gayagala. Efter några år av intensivt turnerande försvann Sara Löfgren från rampljuset.

Annons

2015 berättade Sara Löfgren i Nyhetsmorgon att hon ville fokusera på sina barn.

– Det har ju rullat på ända sedan Fame Factory, jag har liksom aldrig stannat upp. Så jag behövde det, jag behövde vara med barnen. När man kände att ”ska jag verkligen fortsätta med det här”, då undrade man ju ifall man behövde en paus, sa hon i programmet.

I dag bor Sara i Varberg med maken Petter, och har bytt efternamn till hans efternamn Widgren.

Petra Nielsen

Petra Nielsen
Petra Nielsen tävlade med Tango! Tango!

Petra Nielsen var en av Sveriges mest framgångsrika musikalartister och hade uppträtt på både West end och Broadway när hon 2004 tävlade med melloklassikern Tango! Tango!. Låten gick direkt till final och kom till slut på en fjärdeplats.

Annons

Efter de internationella succéerna och framgången i Melodifestivalen arbetade Petra Nielsen länge på Östgötateatern, men berättade 2017 att hon letade efter nya jobb då hennes kontrakt gått ut. 2020 fick hon dock arbeta internationellt igen, när hon gjorde en röstroll i Eurovision: The story of Fire Saga.

Petra Nielsen
Petra Nielsen 2019.

Sandra Dahlberg

Sandra Dahlberg
Sandra Dahlberg i Melodifestivalen 2004.

Precis som Sara Löfgren hade Sandra Dahlberg slagit igenom i Bert Karlssons realityserie Fame factory, när hon 2004 tävlade med Här stannar jag kvar. Hon hamnade på åttonde plats i finalen.

Annons

I Fame factory hade Sandra också träffat pojkvännen Jimmy Jansson, som hon 2007 fick sonen Vilmer tillsammans med. Paret gick skilda vägar 2010.

Sandra Dahlberg tävlade en gång till i Melodifestivalen med låten Jag tar det jag vill ha, och har fortsatt arbeta som artist. Nu för tiden känner de flesta dock igen henne från Postkodlotteriet på TV4.

Sandra Dahlberg
Sandra Dahlberg 2023.

Andrés Esteche

Andrés Esteche
Andrés Esteche i Melodifestivalen 2004.

Melodifestivalen 2004 var fylld av gamla Fame factory-deltagare – även Andrés Esteche hade börjat i realityserien. Året innan gjorde han sin Melodifestival-debut, och 2004 tävlade han med låten Olé olé.

Annons

Efter några år som artist valde Andrés en annan riktning i livet, och har bland annat arbetat som nämndeman i tingsrätten och varit ordförande för RFSL Stockholm.

2021 berättade Andrés att han bytt namn till Andy E, och att han identifierar sig som genderqueer snarare än cis-man, men att både han och hen är pronomen han trivs med.

– Det funkar även på spanska och engelska, och det finns ju varianter av stavningen för båda cis-könen, så det kändes bra också därför, sa han till Aftonbladet om namnbytet.

Andrés Esteche Andy E
Artisten heter nu Andy E.

Shirley Clamp

Shirley Clamp
Shirley Clamp i Mello 2004.

Shirley Clamp har blivit en folkkär artist som uppträtt otaliga gånger i program som Melodifestivalen, Allsång på Skansen och Så ska det låta. Men minns du att Shirley Clamp fick sitt stora genombrott i just Melodifestivalen 2004? Låten Min kärlek gick faktiskt inte ens till final från början, utan tog sig till Andra chansen, och därifrån vidare till final. I finalen var det nära att hon vann, men låten fick till slut silvermedaljen.

Annons
Shirley Clamp
Shirley Clamp 2023.

Bosson

Bosson
Bosson tävlade med Efharisto 2004.

One in a million-artisten Bosson var riktigt i ropet i början av 2000-talet, och när han deltog i Melodifestivalen 2004 med låten Efharisto hade han redan en internationell karriär. Mellobidraget lyckades dock inte ta sig till final, utan gick till andra chansen där den sedan åkte ut.

Annons

Bosson, som egentligen heter Staffan Olsson, turnerar fortfarande, främst för fansen i Österuropa. Vid 50 års ålder blev han pappa till sonen Theodore, som han fick tillsammans med sambon Nadia Dagelin. Paret bor i Göteborg, men Staffan har också hus i Spanien, och lever delvis på att handla med aktier.

Bosson Staffan Olsson
Bosson 2019.
5 saker du vill veta om Sandra DahlbergBrand logo
5 saker du vill veta om Sandra Dahlberg
Annons
Annons