Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Kändisarna som tävlade i Sikta mot stjärnorna

07 okt, 2022 
AvAino Oxblod
FotografYoutube, TT.
De blev välkända och folkkära artister – men innan de slog igenom under eget namn såg vi dem utklädda till andra.
Några av landets mest uppskattade artister tävlade nämligen i klassiska tv-programmet Sikta mot stjärnorna innan någon visste vilka de var.
Annons
Video: Mariette Hansson - 7 saker du inte visste om artistenBrand logo
Video: Mariette Hansson - 7 saker du inte visste om artisten

Staffan ”Bosson” Olsson – Michael Jackson

Innan Bosson fick en världshit med One in a million i början av 2000-talet så tävlade han i Sikta mot stjärnorna 1994. Han lyckades ta sig till final som Michael Jackson med låten Black or white.

I en intervju med Hänt konstaterar Bosson att programmet var ett bra första steg för honom i karriären, samtidigt som han inte kopplades samman med sin medverkan när han slog igenom med sitt artistnamn några år senare.

Annons

– Det fick ett grymt genomslag, var ett väldigt stort tv-program. Det var så långt innan Idol, Fame Factory och allt det där, fanns inget annat sånt på den tiden. ”Sikta mot stjärnorna” var en jättebra möjlighet att jobba med musik. Jag åkte ut och giggade, men slet inte ut mitt ansikte heller eftersom jag var uppsminkad som Michael Jackson, säger Bosson till Hänt.

Sedan 2008 har inte Staffan Olsson skrivit särskilt mycket ny musik, men i stället turnerat för sina fans, främst i Östeuropa. I dag handlar han med aktier, har köpt hus i Spanien och tar hand om sin lilla son, Theo.

Staffan ”Bosson” Olsson på Rockbjörnen 2019.

Cecilia Vennersten – Mariah Carey

De flesta förknippar Cecilia Vennersten med megahitten Det vackraste, men visste du att hon bara året före det stora genomslaget i Melodifestivalen tävlade i Sikta mot stjärnorna? Cecilia uppträdde som Mariah Carey och sjöng hennes låt Hero 1994.

Annons

I dag har Cecilia Vennersten försvunnit från rampljuset, men hon är fortfarande känd för Det vackraste.

Cecilia Vennersten 2020.

Linda Bengtzing – Aqua

Linda Bengtzing skulle komma att bli en av de mest rutinerade artisterna i Melodifestivalen, med låtar som Jag ljuger så bra och Alla flickor utom jag. 2000 tävlade hon dock i TV4-programmet, och uppträdde som Lene i bandet Aqua, och med låten Around the world.

Annons
Linda Bengtzing 2022.

Caroline Wennergren – Ella Fitzgerald

Caroline Wennergren syntes på många olika ställen under början av 2000-talet. De flesta minns henne nog för Mello-hitten A different kind of love som 2005 lyckades hamna på femteplats i finalen. Innan dess hade hon uppträtt med låten A-tisket a-tasket av Ella Fitzgerald i Sikta mot stjärnorna, där hon kom tvåa.

Annons

2016 var Caroline med i Melodifestivalen igen, men lyckades då inte komma till final.

Caroline Wennergren 2017, på Christer Björkmans bokrelease.

Shirley Clamp – Maria McKee

1997 tävlade Shirley Clamp i TV4:s musikprogram, och sjöng låten Show me heaven av Maria McKee. Det skulle dröja ytterligare några år efter det innan hon slog igenom stort med Min kärlek i Melodifestivalen – låten som fortfarande är hennes mest kända låt.

Annons

I dag är Shirley Clamp en folkkär artist som gjort framgångsrika shower och tävlat i Melodifestivalen flera gånger.

Shirley Clamp uppträder på Stockholm Pride 2022.

Mariette Hansson – Amanda Marshall

Det var när Mariette Hansson, nu etablerad och folkkär artist, tävlade i Idol 2009 som produktionen upptäckte att det inte var hennes första musiktävling. Bara 16 år gammal var Mariette med i Sikta mot stjärnorna som artisten Amanda Marshall. Hon sjöng låten Let it rain. Samma år, 1999, provspelade Mariette också för Anders Bagge, men det skulle dröja tio år till deras andra möte i Idol innan Mariettes karriär tog fart på allvar.

Mariette Hansson 2022.
Annons