Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

Stor guide: Här är de 12 bästa och värsta kläderna du kan bära i värmen

22 jul, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografSilvia Olsen/REX
I rådande extremvärmen kan det vara bra att sitta på kunskap över hur du kan ”hacka sommargarderoben”.
Här kommer en stor guide till vilka tyger och material som är bäst respektive sämst att bära ur ett ren värmeperspektiv.
Vissa är ganska självklara (så som läder på nej-listan), men andra kommer kanske att förvåna dig!
Annons
Snyggt semestermodeBrand logo
Snyggt semestermode

Hacka sommargarderoben genom att klä dig i material som håller dig sval, eller åtminstone inte förvärrar tillvaron i rådande extremhetta. Ta del av vår stora guide här nedan!

De värsta kläderna du kan bära på sommaren

Vi djupdyker i de material som är värst (=varmast) att bära på sommaren. Här är sju vanliga klädmärkningar att undvika om du vill hålla dig sval. Hint: De flesta är syntetiska fiber.

1. Polyester

Polyester är en vattendelare med dåligt rykte, men faktum är att det är ett mycket slitstarkt material som sällan får fläckar eller skrynklor. Det är även kostnadseffektivt att tillverka.

Annons

Med det sagt är det en mardröm att bära just på sommaren. Detta syntetiska, vävda material är nämligen vattenavstötande i grunden, vilket innebär att det andas riktigt dåligt. Ingen bra kombo i sommarvärmen när man svettas helt enkelt.

2. Rayon

Rayon är ett halvsyntetisk material som består av både naturliga och syntetiska fibrer, bland annat bomull. Det påminner om material så som polyester och viskos, och är otroligt lätt. Det ger sken av att vara ett svalt material, men i själva verket är det ett av de allra värsta materialen du kan klä dig i när det är varmt ute. Varför då?

Annons

Jo, rayon är uruselt på att absorbera vatten (=svett) och kapslar därför in dig i värmen i stället för att andas. Tacka nej till rayon på sommaren helt enkelt!

En bra tumregel på sommaren. är att satsa på tyg som absorberar vatten snarare än de som är vattenavstötande. Det kan låta lite kontraproduktivt, men faktum är att vattenavstötande material innebär faktiskt en större risk för svettfläckar och fuktighet.

3. Denim

Som många andra älskar vi denim och det är ett grymt mångsidigt och slitstarkt material. Just på sommaren kan detta tyngre vävda tyg vara skönt att undvika på riktigt varma dagar.

Annons

Denim andas inte särskilt bra och är i grunden inte ett stretchigt material. Tyg som ”andas” och är ”stretchiga” är generellt ledord att söka efter i produktbeskrivningar, om du är på jakt efter ”anti-svett”-kläder.

På sommaren riskerar du därför att få ökade svettningar och kanske även skavsår i dina jeans. På vintern och hösten är det dock ett helt perfekt val!

4. Fleece

Fleece kan tyckas som ett ganska uppenbart ”nej på sommaren”-material, men faktum är att materialet finns i många olika former, varav vissa är ganska lätta. I det här fallet gör du dock rätt i att lita på magkänslan. Fleece kommer från polyester och har samma icke angenäma nackdelar på sommaren – det vill säga dålig ventilation.

Annons

Wrapping yourself up in fleece – think cosy pyjamas at Christmas – sounds like an obvious ‘no no’ come summer, but let this be a reminder to you.

Med det sagt kan du givetvis bära en fleecetröja på en kall sensommarkväll i Sverige utan problem. Undvik dock till varje pris på varma dagar!

5. Läder

Läder har andra nackdelar, förutom att det är ett material som inte andas. Läderindustrin använder mängder av kemikalier, och har en negativ miljöpåverkan, samtidigt som man av etiska skäl kan vilja undvika läder då levande djur får sätta livet till i tillverkningen.

Annons

Människan har framställt läder sedan urminnes tider, och det är ett mångsidigt och slitstarkt material. Även om ”läder” och ”sommar” sällan är ord man ser i samma mening, så finns det lätta läder som kan tillverkas i löst sittande plagg. Dessa skulle kunna vara sköna på en lite svalare sommardag.

Vi rekommenderar dock att du satsar på läderplagg köpta second hand.

6. Nylon

Nylon är ett syntetiskt material som är specifikt framtaget för att stöta ifrån sig vatten. Vid det här laget vet du vad det betyder, eller hur? Dåligt material för svettiga sommardagar.

Annons

Förutom det så kapslar materialet lätt in dålig lukt och kan lätt ge upphov till skavsår. Nej tack!

7. Akryl

Precis som nylon är även akryl ett syntetiskt material som andas dåligt. Det blandas ofta med andra material för att skapa tyger med vattenavstötande egenskaper. Men på sommaren står det definitivt på nej-listan av just den anledningen. Akryl är ett av de material i världen med sämst andningsförmåga.

De bästa materialen du kan bära på sommaren

Nu kanske du tänker ”Oj, vad mycket material man ska undvika. Vad kan jag ens ha på mig?” Här djupdyker vi i stället i de material som är bäst (=svalast) att bära på sommaren. Här är fyra vanliga klädmärkningar att satsa på om du vill hålla dig sval.

Annons

1. Jersey

Jersey är ett stickat material som består av flera olika fibrer, bland annat bomull, ull och syntetiska material. Jersey är bekvämt och flexibelt, vilket är perfekt på varma dagar!

När du handlar jersey kan det dock vara bra att kolla på uppdelningen mellan naturliga och syntetiska fiber. Tumregeln är ju mer bomull i mixen (gärna 100 procent) desto svalare kommer plagget att vara. Och som ett plus i kanten är det dessutom mer miljövänligt än en polyestermix.

Annons

2. Chambray

Chambray är ett vävt tyg som påminner om denim, både till utseende och uppbyggnad. Men till skillnad från denim är chambray ett mycket lätt material som absorberar svett, vilket gör att du känner dig sval.

Så för alla jeansälskare som inte vill ge upp denimlooken under sommarmånaderna; investera i plagg av chambray!

3. Silke

Silke är ett mycket lätt tyg i naturligt fiber, som är oerhört skönt att bära under sommaren, eftersom det tenderar att anpassa sig efter din kroppstemperatur.

Annons

Nackdelen med silke är dock att det inte är lika bra på att absorbera vatten som exempelvis bomull, vilket bidrar till att svettfläckar kan göra sig synliga på dagar med extra hög luftfuktighet. Undvik det genom att bära silkesplagg som inte är tajta eller åtsittande. Speciellt i armhåleregionen.

4. Linne

Linne är en riktig livräddare på sommaren. Det är sedan gammalt! Materialet absorberar vatten mycket snabbt, vilket bidrar till att du känner dig sval hela dagen.

Annons

Nackdelen är att materialet lätt skrynklas, men om det inte stör dig eller om du är en jävel på att steama/stryka dina plagg – så är linne ett tvärsäkert val för en sval sommar!

5. Bomull

Sist men inte minst har vi bomull, som av en mycket god anledning förmodligen utgör större delen av din sommargarderob.

Bomull är ett naturligt och mångsidigt fiber. Det finns lättviksbomull som är särskilt absorberande och toppenbra för svala sommarklänningar.

Ha dock i åtanke att dessa plagg lätt blir skrynkliga. Så om du packar för semestern kan det vara värt att låta dem hänga i ångan från hotellduschen när du kommer fram, om du har möjlighet. För att låta skrynklorna hänga ut sig.

Källa: ELLE UK

Annons