2:05

Efter reklamen: Hon hyr ut märkeskläder via månadsabonnemang – för miljöns skull

(2:05)

1. Köp inget för bara ett tillfälle

Vi har alla gjort det – köpt ett plagg eller en accessoar enbart för att vi ska vara gäster på ett bröllop, eller vill vara fina på en julfest. Istället för att köpa ett plagg för varje specifikt tillfälle är det bättre att ha ett par finare festtoppar eller festkläder som är mer klassiska i garderoben. Matcha dem olika så kan du ha på dig samma festplagg om och om igen.

2. Behåll inget som inte passar

Det är inte ovanligt att behålla plagg som inte längre passar, för att man hoppas att det ska göra det igen en dag. Många köper också helt nya plagg i fel storlek med tanken att de snart ska ha en annan kroppsform. Var snällare mot dig själv än så! Om det inte passar, sälj eller skänk bort plagget.

Därför har Kate Middleton slutat med handväskor

3. Köp inte plagg som inte är din grej

Det är lätt att falla för trender, men det man måste komma ihåg är att inga trender passar alla personer. Något som är snyggt och smickrande på en person är kanske helt fel på en annan. Undvik därför att köpa eller behålla plagg som inte passar din kroppsform, stil eller form, för om du inte känner dig snygg och bekväm i plagget så kommer det bara bli liggande i garderoben.

4. Luras inte av ett fynd

Skulle du velat köpa plagget till fullpris? Så ska du alltid tänka om du är ute och reashoppar. Plagg som du köper bara för att du kan hitta dem till fyndpris kommer hänga och damma på galgen om du ändå inte trivs i det – då spelar det ingen roll att det var ett fynd.

5. Skippa de utsvävande shoppingturerna

När vi är trötta på kläderna vi äger är det lätt att drabbas av känslan att vilja slänga allt och börja om. Men låt bli den där omfattande shoppingturen där du spenderar stora summor pengar på trendiga kläder som du snart också tröttnar på. Håll istället utkik året runt efter plagg du skulle älska och se din garderob som en långsam process, snarare än något som ska fixas på en dag.

Därför har så många trosor en liten rosett

6. Våga ta svåra beslut

Det är tufft att slänga kläder, speciellt om plaggen har affektionsvärde. Men är det ett plagg du inte haft på många år och antagligen inte kommer ha igen, så är det kanske dags att ge det ett nytt hem. Enda undantaget här är en eventuell bröllopsklänning.

7. Ha full koll på din garderob

Det kan låta självklart, men är svårare än man kan tro! Gå igenom din garderob så kommer du upptäcka snygga plagg som du har glömt bort, och dessutom slippa köpa onödiga dubbelköp när du shoppar.

Stylistens tips – detaljerna som ger din look ett exklusivt intryck

8. Testa hur ofta du bär ett plagg

Är du osäker på vilka plagg du faktiskt använder, så kan du testa galgtricket. När du har använt ett plagg, vänd på galen när du hänger tillbaka det. Vid årstidens eller årets slut ser du då lätt om alla dina plagg kommit till användning eller om det är dags att rensa bort några.

Källa: Harper's Bazaar.

5:14

Efter reklamen: The Storytellers – Lyssna med Markiz

(5:14)

Mer läsning

Femina