Trendar: InredningMat och dryckResor

Second hand-butiker: Komplett guide över Stockholms utbud

28 jun, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografShutterstock
Här samlar Femina de bästa second hand-butikerna att besöka i huvudstadens olika stadsdelar; Södermalm, Vasastan, Kungsholmen, Östermalm och Norrmalm.
Vår moderedaktör Jenny Fredriksson delar också med sig av hennes bästa tips på hur man blir ett riktigt second hand-proffs.
– Ha ett öppet sinne när du går på de stora second hand-kedjorna så som Myrorna eller Stadsmissionen, säger hon.
Annons
Vintageskola: Så gör du de bästa second hand-fyndenBrand logo
Vintageskola: Så gör du de bästa second hand-fynden

Det blir allt mer populärt att shoppa second hand. Det är bra för plånboken, miljön och för den som vill ha en personlig stil. Men det kan vara snårigt att hitta fram i denna djungel av second hand-utbud.

Här samlar Femina de bästa second hand-butikerna att besöka i huvudstaden – stadsdel för stadsdel!

Bästa second hand-butikerna i Stockholm

Oavsett om du är på jakt efter märkeskläder, möbler eller något helt annat så finns det stor möjlighet att du kan hitta det i en second hand-butik.

Kedjor som Myrorna, Stadsmissionen och Röda korset har butiker lite här och var. Flera filialer i Stockholm och runt om i hela landet.

Men hur ska man tänka när man letar second hand? Och vilka butiker finns utöver de stora kedjorna? Här är en lista på ställena i Stockholm du inte vill missa!

Annons

Artikeln innehåller en guide till nedan second hand-butiker:

 • Stadsmissionen Mariatorget
 • POP Stockholm
 • Siv & Åke
 • Artikel2 Slussen
 • Judits Second hand
 • A bit of the OLD TOUCH
 • Lottas Vintage
 • ARKIVET
 • Kenth Lindström
 • Modern & Antik
 • Ting från förr och nu
 • Brocante Second hand
 • Re:Deco
 • Boutique Två Tre Gånger
 • HUMANA Second hand
 • Beyond Retro
 • Antik Gammalt & Nytt

Second hand på Södermalm

Stadsdelen Södermalm är känd för sitt stora utbud av lekfulla och välkurerade second hand-butiker. Om du har begränsat med tid i Stockholm och är ute efter bra second hand-shopping är det Södermalm som gäller!

Stadsmissionen Mariatorget

Stadsmissionen på Mariatorget 10 sägs vara den bästa i stan. Perfekt för den som är ute efter coola kläder, skor och accessoarer.

POP Stockholm

POP Stockholm på Åsögatan 140 har ett lekfullt utbud av vintagekläder från 50- till 90-tal, för både kvinnor och män. Perfekt för dig som gillar mönster och färg.

Siv & Åke

Siv & Åke är en trendig liten destination på Sankt Paulsgatan 20. Här hittar du ett handplockat urval av vintagekläder och accessoarer för både män och kvinnor.

Annons

Artikel2 Slussen

Artikel2 Slussen second hand är belägen på Peter Myndes backe 8, har ett stort utbud av märkeskläder och vintage som du kan fynda för en billig peng. Här hittar du basplagg för dam, herr och barn.

Judits Second hand

Judits Second hand på Hornsgatan 75 är ett mekka för modeintresserade vintageälskare. Här hittar du ett kurerat urval handplockade kläder och accessoarer från Europas trendigaste städer. Feminas moderedaktör Jenny Fredriksson är ett fan av Judits second hand och lyckas alltid komma hem därifrån med vackra fynd.

Second hand i Vasastan

Även Vasastan är hem för ett stot utbud av second hand-butiker. Myrorna och Stadsmissionen finns här, men det är de mindre och nischade butikerna som kommer att inspirera dig mest.

Annons

A bit of the OLD TOUCH

Ta en trivsam tur längs minnenas allé och besök Old Touch på Upplandsgatan 43. Det är en välsorterad butik med ett enormt utbud av modehistoria från 1900-talet fram till 70-talet, och till mycket bra priser. Frossa i klänningar från 50-talet, smycken från 20-talet, hattar, koffertar och andra roliga prylar. En riktig liten pärla!

Lottas Vintage

Två portar bort från Old Touch ligger Lottas Vintage på Upplandsgatan 45. Den här butiken är en solklar favoritdestination för många vintageshoppare på jakt efter nästa modeköp. Här hittar du kläder, skor och accessoarer från 60-, 70-, 80- och 90-talen.

ARKIVET Vasastan

På Norrtullsgatan 33 ligger en av Arkivets två butiker. Konceptet är en modern second hand-butik med ett kurerat urval märkeskläder för den miljö- och modemedvetna kunden.

Annons

Modern & Antik

På Roslagsgatan 7 hittar du entrén ner till källarvåningen som utgör Kenth Lindström Modern & Antik. Här hittar du en uppsjö av möbler, konst, glas, inredningsprylar, tyger och konst. Du kan lätt tillbringa en hel förmiddag här och lämnar oftast med minst ett fynd.

Second hand på Kungsholmen

Kungsholmen är ön som kopplar samman Vasastan och Södermalm. Här finns en del guldkorn att besöka på second hand-shoppingrundan.

Ting från förr och nu

Klädbutik på Hantverkargatan 81 som ger dig ett inspirerande och spännande urval av plagg och accessoarer från olika eror, precis som namnet antyder.

Brocante Second hand

På Sankt Eriksgatan 37B kan du besöka Brocante Second hand. Här kan du shoppa vackra möbler, inredningsprylar, konst och kläder.

Second hand på Östermalm

På Östermalm i Stockholms stadskärna finns tonvis av butiker, så även ett utbud av second hand-favoriter. Är du på en shoppingrunda och inte har tid att ta dig så långt, finns det några godbitar nära till hands att besöka.

Annons

Re:Deco

Re:Deco, eller Regarding Deco som förkortningen står för, ligger bara ett stenkast från Stureplan på Linnégatan 4. Butiken specialiserar sig på vintage, hantverk, design och konst. Flera kuratorer och konstnärer har köpt in sig på ytan vilket bidrar till att hela butiken blir en inspirerande mix av vill ha-grejer.

Boutique Två Tre Gånger

Lite längre upp på gatan, på Linnégatan 34, hittar du Boutique Två Tre Gånger. Ett lyxigt stopp för den som letar efter exklusiva vintageplagg och accessoarer.

Second hand på Norrmalm

Norrmalm är hem för Stockholms största shoppinggata; Drottninggatan. På eller i anslutning till den finns en del roliga second hand-butiker att spana in.

HUMANA Second hand

På Gamla Brogatan 26, en kort promand från de stora shoppingstråken ligger Humana Second hand. Det finns även en butik på Södermalm vid Mariatorget. Här hittar du ett handplockat och roligt urval av kläder, skor och accessoarer, baserat på rådande trender. Unika plagg, basartiklar, exklusiva märken och streetwear är deras nisch.

Annons

Beyond Retro

Nästan högst upp på Drottninggatan 77 hittar vi Beyond Retro. Den ser inte ut att vara mycket för världen utifrån, men när du går in upptäcker du rum för rum för rum med noga utvalda kläder och stylingförslag. Här kan man strosa länge och bli inspirerad. Det finns även butiker på andra ställen i Stockholm.

Antik Gammalt & Nytt

På Antik Gammalt & Nytt hittar du, likt namnet antyder, en härlig mix av retro second hand-prylar och och nyproducerade varor i gammal stil. Butiken finns på Mäster Samuelsgatan 1 nära MOOD Gallerian.

Moderedaktören: Så ska du tänka när du shoppar second hand

Feminas moderedaktör Jenny Fredriksson benar ut hur man ska tänka för att bli en riktigt vass second hand-shoppare. Här är hennes tre bästa tips.

1. Ha ett öppet sinne

– Framför allt, ha ett öppet sinne när du går på de stora second hand-kedjorna så som Myrorna eller Stadsmissionen.

2. Minimera betänketiden

– Köp på en gång, för annars kommer det försvinna.

3. Satsa på udda plagg

– Sikta in dig på de udda plaggen, så som till exempel festklänningar eller spjutspetsaccessoarer. De är tidlösa i sin egen genre och går aldrig ur modet.

Annons