Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

Alla gånger kungligheter vågat ta ut modesvängarna

24 jun, 2021 
AvSara Ericsson
Prinsessan Madeleine och Dianas vågade modeval
När kungligheterna väljer att bortse från de strikta klädkoderna är det många som höjer ögonbrynen. Här är 10 vågade kungliga looks som vi inte glömmer i första taget!
Annons
TV: Se kungliga sommarfrisyrer att inspireras avBrand logo
TV: Se kungliga sommarfrisyrer att inspireras av

Kungligheterna förväntas alltid att klä sig rätt efter tillfälle. Till sin hjälp har de stylister och kammarjungfrur som ser till att inget ska gå fel. Trots det finns det flera tillfällen då kungligheterna låtit egna val och personlig stil gå före det kungliga protokollet. Vissa modestatements har skapat ramaskri och är än idag omdebatterade. Vi har samlat 10 kontroversiella kungliga looks vi minns!

Valde klackar

Prinsessan Madeleine valde att bära klackar vid nationaldagsfirandet

Till Sverigedräkten ska ett par svarta diskreta skor bäras. Vid nationaldagsfirandet klär alltid de kungliga damerna upp i Sverigedräkten. Till den väljer de ett par klassiska svarta skor med spänne. Men prinsessan Madeleine har alltid gått sin egen väg och valde istället att bära ett par svarta höga pumps. Inte helt enligt etikettsreglerna och ett klackval som kom att bli ganska ifrågasatt.

Annons

Revanschklänningen

Diana i sin revanschklänning

Diana och prins Charles äktenskap hängde konstant på en tunn och skör tråd. Efter att Charles öppet erkänt sin otrohetsaffär 1994 med sin ungdomskärlek Camilla Parker Bowles valde Diana att göra en storslagen entré. Den rubrikskapande klänningen pratas det fortfarande om än idag. Ett baraxlat svarta sidenfodral som fick namnet ”The revenge dress”. Dianas klädsel var ett tydligt statement!

Avslappnat

Diana i en avslappnad look på väg till gymmet

Kungligheterna ses allt oftast uppklädda med genomtänkta outfits från topp till tå. Diana däremot valde ofta att klä sig avslappnat på väg till gymmet eller när hon var ute och shoppade. Idag känns inte den här looken särskilt uppseendeväckande, men för 30 år sedan fanns det inte på den kungliga världskartan att en kunglighet skulle gå klädd likt Diana valde att göra.

Annons

Baywatch-klänningen

Prinsessan Madeleine i den omtalade nobelklänningen

När prinsessan Madeleine gjorde entré till Nobelfestligheterna år 2002 var det många som häpnade över hennes klänningsval. Tillsammans med designern Pär Engsheden hade hon skapat den röda dressen som media snabbt döpte till Baywatch-klänningen. En sann designdröm, men den ansågs vara allt för urringad för kungliga sammanhang.

Omtalad klänning

Dianas omtalade klänning

Efter Diana och prins Charles äktenskapskrasch vågade Lady D ta ut de kungliga modesvängarna allt mer. Något som inte uppskattades av alla! Vid ett officiellt sammanhang i juni 1995 valde Diana att bära den här klänningen. Den var V-ringad, i kort modell och baraxlad. Och bockade där med av många NOT-TO-WEAR punkter bland de kungliga klädkoderna.

Annons

Hattarna som tog över

Prinsessan Beatrice och prinsessan Eugenie vid prins Williams bröllop i ett par spektakulära hattar

Sommaren 2011 stundade tidernas största bröllop i Storbritannien, när deras framtida kung William sade ja till sin stora kärlek Catherine Middleton. På gästlistan stod givetvis Williams kusiner, systrarna York och deras entré gick ingen obemärkt förbi. Folket rasade över att prinssessorna Beatrice och Eugenie tog över showen med deras Disney-likande hattar som inte alls ansågs passa in på ett kungligt bröllop. Och ja, vi är väl beredda att hålla med..

Annons

Trasiga jeans

Meghan Markle i trasiga jeans

Efter att prins Harry och Meghan Markles förhållande blivit offentligt sågs de allt oftare tillsammans vid varandras sida. Två månader innan förlovningen följde Meghan med Harry för att delta vid Invictus Games i Toronto. Hennes klädval inför den kungliga debuten ansågs inte helt lämplig. Att en blivande kunglighet valde att bära ett par trasiga jeans fick många att höja ögonbrynen.

Skyddskläder

Diana i skyddskläder på ett minfält i Angola 1997

Diana valde att rikta det kungliga strålkastarljuset på många viktiga frågor. Hon uppmärksammade bland annat det svåra arbetet med att röja minor i Angola 1997. Bilderna på Diana klädd i skyddsväst och ansiktsvisir mitt på det aktiva minfältet fick många att häpna. Aldrig tidigare hade en kunglighet agerat och gjort en sådan insats. Inte heller hade en kunglighet setts klädd på det sättet. Men Dianas hjärta och viktiga arbete lever vidare än idag.

Annons

Vågat modeval

Meghan Markle vid Trooping the colour 2018

Drottning Elizabeths officiella födelsedag firas alltid den andra helgen i juni. Hertiginnan Meghan gjorde sin första debut 2018 och bar en ljusrosa, baraxlad klänning signerad Carolina Herrera. Stilrent, snyggt och elegant – men, aldrig tidigare har någon kunglighet vågat bära baraxlat vid drottningens storslagna firande. Om Meghan fick kritik för sitt vågade val? Ja den haglade in!

Omvandlade smycket

Diana använde drottning Marys halsband som pannband

Diana var en fashion risktaker och det togs emot med både ris och ros. I samband med en resa till Melbourne 1985 fick hon låna en präktpjäs från drottning Elizabeths juvelsamling. Diamant och smaragd-chokern tillhörde från början drottning Mary och när Diana nonchalant istället bar det som pannband höjdes många kritiska röster över hela världen.

Foto: TT

Annons