Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

Modeåret 2022: största snackisarna från året som gått

29 dec, 2022 
De mest minnesvärda modesnackisarna från 2022.
Trender man aldrig hade kunnat föreställa sig att bära var plötsligt ett faktum. Vissa klädval fick internet att explodera. Andra ledde till långdragna följetonger i media. Här är de 10 mest minnesvärda plaggen, trenderna och ögonblicken som verkligen satte ett avtryck under 2022.
Annons
Kändisåret 2022: Bröllop, bebislycka och dödsfallBrand logo
Kändisåret 2022: Bröllop, bebislycka och dödsfall

Det gångna året bjöd på många svårburna trender, som exempelvis nakenmode och chockrosa. På röda mattan fick vi se en hel del oväntade klädval varvat med spektakulära kreationer. Vissa ögonblick blev snabbt virala medan andra resulterade i långdragna följetonger i media. Har du hängt med i alla modesnackisar från året som gått? Se om du minns några av dessa trender och ögonblick när vi nu rundar av 2022 och gör oss redo för ett nytt, inspirerande modeår.

Annons

1. Kim Kardashian på Met-galan

Klänningen som Marilyn Monroe bar när hon sjöng Happy Birthday Mr President har kallats världens dyraste klänning. Inför Met-galan 2022 plockades mångmiljonklänningen fram ur det mörka och fuktreglerade rum den annars förvaras i så att Kim Kardashian kunde få bära den på galan – något som orsakade rubriker världen över. Att klänningen sedan skulle ha skadats när Kim bar den resulterade i en minst sagt utdragen följetong i media.

Kim Kardashian iklädd den berömda Marilyn Monroe-klänningen vid Met-galan 2022.
Kim Kardashians Marilyn Monroe-klänning resulterade i en lång följetång i media.

2. Rihannas gravidlooks

2022 var året då ordet gravidmode fick en helt ny innebörd, då Rihanna dök upp på olika events i den ena mer spektakulära klädseln än den andra. Under Diors höstvisning i Paris i våras anlände hon exempelvis i en transparent babydollklänning med knähöga svarta lackstövlar. Vi kan konstatera att hon verkar ha trivts utmärkt med att vara gravid och stolt visat upp sin fina mage.

Annons
En av Rihannas många spektakulära gravid-outfits under 2022.
Rihanna gav en helt ny innebörd åt ordet gravidmode.
Rihanna visar stolt upp gravidmagen i avklädd kreation.
Rihanna visar upp gravidmagen under en middag med pojkvännen ASAP Rocky.
Annons

3. Bella Hadids sprayade klänning

Rapporteringen från modeveckan i Paris i slutet av september kom att fokusera på en enda sak: den klänning som sprayades på Bella Hadid under Copernis visning. Den välkända supermodellen och influencern sprayades med Fabrician – ett patenterat spray on-tyg. Efter att ett par lager hade applicerats formades materialet till en klänning som enligt uppgift går att tvättas och bäras igen. Var det måhända framtidens mode vi fick en inblick i?

En klänning sprayas på Bella Hadid, vilket blev den stora snackisen från höstens modevecka i Paris.
Modeveckan i Paris kom att handla om den klänning som sprayades på Bella Hadid.
Annons
Bella Hadids sprayade klänning går att ta av, tvätta och använda igen.
Klänningen i det patenterade spray-materialet Fabrician går att tvätta och bära igen.

4. Nakenmodet

Modebilden under 2022 karakteriserades främst av Y2K-trenden med magkorta toppar och pösiga byxor med låg midja. Men vi kunde även se en tydlig trend i form av det "nakenmode" som började synas under våren för att sedan kulminera under hösten och vintern, då kändisar och influencers allt oftare dök upp i transparenta plagg och synliga underkläder.

Kendall Jenner anammar nakentrenden i transparent spetsklänning och synliga underkläder.
Kendall Jenner var en av många som anammade 2022 års "nakenmode".
Annons

5. Brad Pitts kjol

Brad Pitt hade ett modeår utan dess like. Hans klädstil blev uppmärksammad världen över och ledde till många rubriker i media. Brittiska Vogue kallade det för "Brad Pitts nya stilera". Men det som verkligen fick internet att explodera var den kjol han bar vid premiären av filmen Bullet Train i Berlin. I en kommentar skickade han med en kort och koncis uppmaning: ”ha på dig det som är kul”.

Brad Pitts kjol fick internet att explodera.

6. Jada Pinkett Smith på Oscarsgalan

Nu stal visserligen Will Smith all uppmärksamhet under Oscarsgalan i och med den dramatik som uppstod i bråket med Chris Rock. Men den gröna klänning som hans fru Jada Pinkett Smith bar på Oscarsgalan kom på en hedrande andraplats när det gällde kvällens snackisar. Det var en kavalkad av grönt fluff signerad Jean Paul Gaultier Couture. Vissa älskade den. Andra hatade den. Men precis alla ville vara med och tycka till om den extraordinära klänningen.

Annons
Jada Pinkett Smith anlände till Oscarsgalan i en uppmärksammad grön klänning.
Jada Pinkett Smiths omtalade klänning på Oscarsgalan.

7. Heidi Klums Halloween-klädsel

Heidi Klum tog Halloween-klädsel till oanade höjder i och med den extraordinära havsmonster-kostym hon bar under sitt omtalade Halloween-party. Hon har redan tidigare kallats "Queen of Halloween", men det var där och då som hon med all tydlighet bevisade att hon förtjänar det epitetet.

Heidi Klum utklädd till havsmonster på Halloween.

8. Valentino pink

Succén lät inte vänta på sig när modehuset Valentino lanserade nyansen Valentino Pink i samarbete med färginstitutet Pantone. Under höstvisningen i Paris kläddes hela catwalken in i rosa och en kavalkad av modeller promenerade ut iklädda den klatschiga färgen. Tillsammans med hashtaggen #barbiecore som trendade på sociala medier var den rosa trenden ett faktum.

Annons
Valentino lanserade färgen Valentino Pink som visades upp under höstens visning i Paris.
"Valentino pink" blev färgen i fokus efter modehusets höstvisning i Paris.
Florence Pugh bär tyllklänning i Valentino Pink.
Skådespelaren Florence Pugh iklädd en Valentino-klänning i rosa.
Annons

9. Lil Nas X på MTV Video Music Awards

Lil Nas X räds inte att ta ut svängarna på röda mattan och brukar ofta sudda ut gränserna för vad som är manligt och kvinnligt. Men den svarta kreation som han bar på MTV Video Music Awards i augusti slog alla rekord, och den möttes genast av hyllningar i pressen. Amerikanska Vogue skrev att ingen på röda mattan krävde samma uppmärksamhet, medan CNN menade att det befäste hans position som en av nutidens mest spännande stilikoner.

Lil Nas X i spektakulär kreation på MTV Video Music Awards 2022.
Lil Nas X stod för den mest omtalade kreationen under MTV Video Music Awards.

10. Miu Mius microkjol

Sällan har så många burit ett så litet tygstycke samtidigt. Hypen över den minikjol som ingick i Miu Mius vårkollektion blev total under det gångna året. Mini räcker för övrigt inte för att beskriva den omåttligt populära modellen. Micro är snarare en mer passande benämning på kjolen som både har lågt skuren midja och en minimal längd. Det är minst sagt svårt för modehus att bryta igenom den strida ström av nya trender och influenser som vi ständigt matas med. Men med den minimala kjolen lyckades Miu Miu lansera en look som både bars av kändisar och influencers, och som hamnade på mängder av omslag på modemagasin världen över.

Annons
Miu Mius minikjol blev snabbt ett trendplagg 2022.
Miu Mius microkorta kjol blev snabbt trendig.
Den minikorta kjolen syntes på kändisar, influencers om omslag på modemagasin under 2022.
Den superkorta kjolmodellen syntes på influencers, kändisar och tidningsomslag.
Annons
Behind the scenes: Så stylar du festmodet 2023Brand logo
Behind the scenes: Så stylar du festmodet 2023
Annons