Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

Här är detaljen som alla stilmedvetna bar på Köpenhamns modevecka

07 feb, 2023 
Köpenhamns modevecka 2023 FW23
Feminas modechef har befunnit sig i modehändelsernas centrum; på Köpenhamns modevecka inför hösten och vintern 2023. Här är de största trenderna som vi kommer få se mycket mer av i år – och en viss detalj sticker ut särskilt mycket!
Annons
Behind the scenes: Så stylar du vårens nya denimmodeBrand logo
Behind the scenes: Så stylar du vårens nya denimmode

Köpenhamns modevecka har nu kommit och gått – och det finns hur mycket inspiration som helst att hämta från visningarna inför den kommande hösten och vintern 2023. Men som bekant är det inte bara på catwalken som det senaste modet och de hetaste trenderna är synliga, utan modeveckans besökare står för en minst lika stor del av inspirationen.

Feminas modechef Jenny Fredriksson har varit på plats och trendspanat bland de stilmedvetna besökarna på Köpenhamns modevecka 2023. Här är de största streetstyle-trenderna just nu!

Här är de största trenderna 2023

Cargobyxor

Cargobyxor

– Någonting som jag såg överallt på Köpenhamns modevecka var cargobyxor, berättar Jenny Fredriksson, modechef på Femina.

Annons

Utility-trenden – det lika delar bekväma och funktionella som stilfulla modet – har verkligen exploderat på sistone. Vi ser allt oftare funktionsplagg av olika slag, såsom sportiga väskor, gympaskor och grova boots. Men allra starkast på utility-himlen lyser cargobyxan!

Redan nu ser vi många varianter på cargobyxan och i vår väntas vi kunna spana ännu fler. De klassiskt gröna och bruna är populära, men vi börjar också se allt fler byxor i andra spännande färger och material.

Stilen har också smittat av sig på andra plagg – och vi kan exempelvis se kjolar, klänningar och toppar i cargosnitt och med de karakteristiska fickorna.

Sprakande färger

Färgglada kläder

– Streetstyle-modet är väldigt spexigt i år. Vi ser många färgsprakande outfits, men också lite gotiska stilar. Vissa ser nästan ut att ha rotat i utklädningslådan, menar Jenny Fredriksson.

Annons

Att gästerna på modevisningar ofta vågar sig på iögonfallande utstyrslar är kanske inte någon nyhet, men i Köpenhamn 2023 var trenden extra stark. Intressanta färger, former och framför allt att våga är några ledord, om du vill efterlikna de skandinaviska stilförebilderna.

Ett snyggt alternativ är att satsa på en knallig färg och verkligen gå ”all in”!

Värmande balaclava

Snygg balaclava

Den hetaste huvudbonaden – i flera bemärkelser – har definitivt varit balaclavan den här säsongen.

Enligt modechefen har den nu vuxit i volym något, och gått från att vara en klassisk balaclava till en mer täckande huva med ett mindre hål för ansiktet. I kalla norden kan vi bara tacka och ta emot!

Annons

Har du ingen balaclava hemma? Ett mer hållbart alternativ än att köpa nytt är att knyta en av dina halsdukar kring huvudet. På det viset skapar du en snygg, kreativ och voluminös balaclava.

Kostym med markerad midja

Kavaj markerad midja

– En stor trend som var tydlig på både catwalken och streetstyle-modet var kostymer – och mycket dressade sådana, tipsar Jenny Fredriksson.

På senaste har vi sett mycket oversize och herrkavajer och de väntas inte försvinna, men får åtminstone maka på sig för att lämna utrymme åt den timglasformade kavajen. I vår är det nämligen midjemarkerat som gäller!

Dubbeldenim

Denim jeans trend

Ytterligare en trend som modechefen kunnat skåda på både själva visningarna och besökarna under Köpenhamns modevecka är dubbeldenim! Alltså när flera denimplagg kombineras med varandra.

Annons

Para ihop din denimjacka med ett par jeans så har du plötsligt ett trendigt set, som enkelt ser genomtänkt ut. Addera accessoarer i jeanstyg så blir du extra stilsäker och får en outfit som står ut från mängden.

Bomberjacka i läder

Bomberjacka läder

Utöver cargobyxan var det flera utility-plagg som dominerade på modebilden. Bomberjackan har åter gjort sitt intåg och vill du kombinera två trender i ett så ska du satsa på en bomberjacka i läderstil.

Särskilt modern är en mer hållbar variant i fuskläder!

Fuskpälsen het

Fuskpäls färgglad

En annan it-jacka är fuskpälsen! Fluffiga texturer bäddar för en både lekfull, snygg och bekväm look – och kommer till sin rätta under de fortfarande så kalla vinterdagarna.

Annons

Köpenhamns modevecka var exempelvis inget undantag från januari- och februarivindarna. Jenny Fredriksson vittnar om att vädret har varit mycket kallt, vilket har gjort valen av ytterplagg till de mest essentiella.

Trendigaste kjolen

Lång kjol

År 2023 så går vi från mini till maxi! Ett av vårens största trendplagg är definitivt den långa kjolen. En lång denimkjol kan exempelvis vara ett bekvämt och stilfullt alternativ till dina vanliga jeans.

Äger du en midikjol med hög midja i en för stor storlek? Grattis! Då kan du lätt göra om den till en lågmidjad maxikjol, genom att helt enkelt hasa ned kjolen över höfterna. På så vis är du snäll mot både din plånbok och miljön!

Annons

Rosformade accessoarer

Ros halsband

En detalj som har börjat synas allt mer är den rosformade accessoaren. Vi ser nu rosor i tyg eller läder på exempelvis halsband, skärp, tofsar eller som broscher på kavajslag.

Så snyggt och roligt!

Modechefen tipsar: Detaljen som alltid gör dig chic

Solglasögon tips

En stor trend bland nästan samtliga besökare på Köpenhamns modevecka var att ständigt bära solglasögon. Det är ett knep som vi tar med oss!

Annons

– Det känns som att alla har solglasögon på sig hela tiden. Det är ett enkelt sätt att se chic ut hela tiden; att ta på sig sina bågar oavsett väderlek, menar modechefen.

Inspireras av modeförebilderna: Så får du en exklusiv look

Manikyr tips

Det finns också ytterligare ett knep att ta till för att enkelt se elegant ut, som modeprofilerna har koll på:

– Naglarna är välmanikyrerade och smart uttänkta, så att de matchar outfiten. Till exempel är det många som har samma färg på naglarna som på väskan, det är så snyggt!

Även om Jenny Fredriksson har spanat in många vackra färger på manikyrerna, så är det emellertid främst vita naglar som verkar dominera på skönhetsbilden just nu.

Annons

Säkert har du någon accessoar som du använder nästan dagligen. En mössa, väska eller kanske halsduk i en snygg färg. Om du målar dina naglar i samma ton som din flitigt använda accessoar så kan du lätt matcha varje dag!

Här är detaljen som alla modemedvetna vill ha just nu

Hjärthalsband

Men även om Jenny Fredriksson har sett många stora trender så är det främst en detalj som har fångat hennes intresse särskilt mycket; ett smycke. Modechefen berättar att ett halsband med svart band och ett stort silverhjärta har synts överallt!

Trodde du att det är en sådan där trendpryl som kostar skjortan, eller är svår att få tag på? Faktum är att det är både lättillgängligt och går att hitta till ett överkomligt pris. Du kan exempelvis finna det trendiga halsbandet på Pilgrim, tipsar Jenny.

Annons