Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

Svenska stilikonerna från förr – så ser de ut i dag

08 aug, 2022 
Det gick inte att hitta trendigare än de här ”it-tjejerna” på 80- och 90-talet, och många såg upp till dem för deras snygga klädstilar.
Med åren har modet och stylingen förändrats – men många av de forna stilikonerna är nästan snyggare än någonsin.
Här är de svenska modeikonerna då och nu!
Annons
Fem favoriter från Femina – modespecialBrand logo
Fem favoriter från Femina – modespecial

Jessika Gedin

Jessika Gedin slog igenom som DJ och författare på 90-talet, och var en av de coolaste i Stockholms uteliv. Sedan 2012 är hon nu programledare för SVT:s bokprogram Babel, och brukar också medverka i kanalens sändningar från Nobelfesten.

Robyn

Artisten Robyn slog igenom redan som tolvåring när hon sjöng introt till Lilla sportspegeln, men det stora genombrottet kom 1997 med låtar som Show me love. I dag är Robyn en av Sveriges internationellt mest kända popstjärnor, och trots att hon bara släppt musik sporadiskt de senaste åren har hon fyllt prestigefulla arenan Madison square garden i New York.

Annons

Jannike Björling

Fotomodellen Jannike Björling blev både känd som modell och som en av tennisikonen Björn Borgs flickvänner. De två var tillsammans mellan 1983 och 1988, och har ett barn tillsammans. Jannike blev stor fotomodell under 80-talet när hon bland annat gjorde kampanjer för badklädesmärket Panos emporio.

Emma Wiklund

Svenska supermodellen Emma Wiklund hette Emma Sjöberg när hon slog igenom i början av 90-talet. Hon fick snabbt gå de största modevisningarna och gjorde kampanjer för några av världens ledande modehus. I dag förknippas hon med sitt skönhetsmärke Emma S.

Annons

Efva Attling

Efva Attling blev först ett namn på mångas läppar i början av 80-talet, när hon var en av medlemmarna i popgruppen X Models. Innan dess hade hon länge arbetat som fotomodell. I dag är Efva en omtyckt formgivare och smyckesdesigner, och hyllas ofta för sin glamourösa klädstil – bland annat här i Femina.

Izabella Scorupco

Skådespelaren Izabella Scorupco fick sitt genombrott i Staffan Hildebrands ungdomsfilm Ingen kan älska som vi från 1988. Internationellt sett blev hon ett namn när hon spelade mot Pierce Brosnan i Bond-filmen Goldeneye. Numera ser vi Izabella främst i reklamfilmer, stiligare än någonsin.

Annons

Kajsa Mellgren

Kajsa Mellgren var en av 90-talets stora ikoner, både som programledare på ZTV och som artist. De senaste åren av hennes karriär står Kajsa hellre bakom kameran, och jobbar på olika produktionsbolag.

Camilla Henemark

Camilla Henemark förknippas i dag kanske mest för de uppmärksammade romansryktena med kungen och sin tid som sångerska i bandet Army of lovers, men under hela 80-talet var hon en eftertraktad fotomodell. När hon i början av 90-talet var tillsammans med Johan Renck, då känd som Stakka-Bo, var de kändis-Stockholms allra hetaste par.

Annons

Estelle Milbourne

Programledarna i Knesset var några av 90-talets coolaste tv-personligheter, och en av dem var Estelle Milbourne. Under mitten av 90-talet släppte hon också flera singlar. Numera heter hon Nordenfalk i efternamn och driver yogaföretag.

Malin Berghagen

Som mellandotter till Barbro ”Lill-Babs” Svensson har Malin Berghagen vuxit upp i rampljuset. På 90-talet gjorde hon en rad skådespelarjobb, samtidigt som hennes relation med sångaren Tommyt Nilsson uppmärksammades av media. I dag är Malin en välkänd influencer och självhjälpsförfattare, med en utpräglad bohemisk stil.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons