Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

Höstens stora trend: Omdiskuterade detaljen

28 aug, 2023 
Rosett trend
Det vankas höstmode – och med det även nya trender!
En särskild detalj har blivit extra het den här säsongen, som är både billig och lätt att få till med saker man redan har hemma.
Detaljen kan vara en vattendelare, eftersom den traditionellt kan betraktas som väldigt söt och gullig.
Men det finns faktiskt otaligt många sätt att bära den på, och resultatet behöver definitivt inte bli en ”näpen” look!
Annons
Höstinspiration - härliga outfits att inspireras avBrand logo
Höstinspiration - härliga outfits att inspireras av

För många är höst lika med nystart. Nystart på jobbet, nystart med rutiner och kanske även nystart i garderoben.

Hösten innebär ju inte bara härligt krispig luft och vackra färger i skog och mark, utan också det säsongsbetonade modets intåg. Och sommar och ledighet i all ära, men vi är nog flera som ändå har längtat efter att damma av jackor och kappor och glida in i mysiga stickade tröjor och långbyxor.

Men även om de varma basplaggen kan kännas härliga såhär i början på säsongen, så kan de likväl kännas enformiga och lite trista några veckor in.

Annons

Därför kan det vara extra smart just nu att satsa på roliga accessoarer och detaljer som livar upp höstlooksen. Det krävs ju nämligen inte alls särskilt mycket för att få en halvtråkig outfit att kännas riktigt intressant.

Vi har spanat in en stor trend i höst, som kan bli en riktig garderobshjälte de här månaderna och framåt! En detalj som både synts till på catwalken och tagit sig in bland streetstyle-modet. Och det fina i kråksången är att trenden både är billig och enkel att hänga på.

Trendiga detaljen i höst

På många visningar inför de stundande höst- och vinterkollektionerna 2023 så stod en särskild detalj ut; rosetten. Den syntes i flera olika versioner hos flertalet modehus – från stora överdimensionerade detaljer på klänningar, toppar och skor till mindre håraccessoarer och broscher eller subtila knytdetaljer.

På Parisbaserade Nina Riccis visning var rosetten definitivt den framträdande och mycket iögonfallande röda tråden.

Annons
Nina Ricci AW23
Nina Ricci AW23.

Även på italienska Max Maras visning av höst- och vinterkollektionen var rosetten ett genomgående tema, men som håraccessoar.

Max Mara AW23
Max Mara AW23.

Danska The Garment bjöd också på rosett-detaljen.

Annons
The Garment AW23
The Garment AW23

Rosetten har också synts till i mindre tappning, i form av knytningar på olika plagg och accessoarer. Köpenhamnsbaserade OpéraSPORT satte den lilla knutna rosetten i fokus på sin visning.

OperaSport AW23
OpéraSPORT AW23.

Så stylar du rosetten i höst

Det finns många olika sätt som du kan hänga på rosett-trenden i höst och det behöver verkligen inte innebära att köpa nytt. Se efter vad du har hemma först, och var kreativ! Här har vi samlat tio snygga looks som du kan inspireras av och efterlikna, med hjälp av plagg och accessoarer som redan kan finnas i din garderob – eller exempelvis med helt vanliga tygband av olika slag.

Annons

Du kan till exempel haka på trenden genom att plocka fram knytblusen igen, och göra en härlig rosett framtill.

Knytblus
Knytblusen är het igen i höst.

En stickad eller virkad kofta eller bolero med knyt är också ett snyggt och riktigt trendigt alternativ. Gör en liten fin rosett så är du hemma.

Kofta med knyt
Stylisten Siri Edit Andersson och skådespelaren Gizem Kling Erdogan bar plagg med knutna rosetter under Köpenhamns modevecka i augusti.

Vill du bära en kofta med knytning, men känna dig mer klädd? En topp i ett liknande material undertill, men i en kontrasterande färg är riktigt snyggt – och ser genomtänkt ut.

Annons
Tröja med knytning
Danska A. Roege Hove gör flera moderna, stickade toppar med knytning.

Ett av de mest lättburna sätten att anamma trenden på är att satsa på håraccessoaren. En stor rosett kan du både köpa i butik, eller knyta till själv av band du har hemma. Du kan också gå till din närmsta textilbutik och köpa ett vackert band för ändamålet. Då kan du satsa på att göra en rosett av ett band i ett skirt material, en härlig färg eller varför inte i spets?

Rosett i håret
En stor rosett i håret är ett enkelt sätt att styla trenden på.

En rosett i håret behöver inte heller vara stor och prydlig. En slokande rosett i av ett tunnare band är minst lika snyggt.

Annons
Håraccessoar rosett
Även den tunna, slokande rosetten är het i höst.

Glöm inte heller bort att rosetten inte behöver fästas upptill, utan även kan pryda exempelvis en fläta nedtill.

Annons
Band i håret
Brukar du fläta håret? Med en rosett nedtill så händer det lite mer!

Är du ett fan av att bära diadem? Välj ett med dekorativa rosetter, eller varför inte knyta eller limma fast rosetter på ditt befintliga?

Diadem med rosetter
Stilförebilden och influencern Emma Fridsell bär ett rosettprytt diadem över sitt kortklippta hår.

Du som redan har klädesplagg med band kan med enkelhet knyta fina rosetter på dem, men du som inte har det behöver emellertid inte införskaffa sådana för att få till looken. Med ett par snygga band och säkerhetsnålar kan du skapa trendiga detaljer eller broscher och piffa till kläderna du redan har.

Annons
Ganni klänning
Du kan dekorera dina befintliga plagg med egengjorda rosetter, eller knyta band som redan finns på plaggen – såsom på den här fina Ganni-klänningen.

Råkar du äga en topp eller klänning som knyts baktill? Istället för att låta banden hänga så lägg lite extra tid på att få till en stor, snygg rosett!

Topp med öppen rygg
En halterneck-topp med knytning baktill är ett trendigt alternativ till aw:n eller festen.

Detsamma gäller om du har en huva eller balaclava som ska knytas under hakan. Gör en fin rosett så hakar du enkelt på trenden!

Balaklava
Balaclavor och huvor kan knytas med en rosett under hakan.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons