Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

80-talsstjärnan Lena Nilsson blev mamma till Sveriges största artist

14 jun, 2021 

Med sin genombrottsroll i P.S Sista sommaren blev Lena Nilsson namnet på allas läppar.
I dag har skådespelaren en gedigen karriär bakom sig – men för många är hon nu mer känd som mamma till rapparen Einár, som sköts ihjäl i Stockholm 2021.
”Nils levde med sin familj och sina vänner i kärlek. Nu består, tro, hopp och kärlek, men störst av allt är kärleken”, skrev hon på Instagram efter mordet.

Annons
Till minne av Nils ”Einár” GrönbergBrand logo
Till minne av Nils ”Einár” Grönberg

Skådespelaren Lena Nilsson var 26 år gammal när hon slog igenom stort för svenska folket i den populära filmen P.S. Sista sommaren, där hon spelade mot Patrik Stenman och Robert Jelinek.

Efter genombrottet avlöste filmerna varandra, och Lena fick roller både i älskade serien Rederiet, så väl som i filmer som Badhuset, Polis polis potatismos och Videomannen. Den sistnämnda vann henne en Guldbagge för bästa biroll. Samtidigt har hon också haft flera roller på Dramaten.

Lena Nilsson 1998.

1998 fick hon en son med dåvarande sambon Örjan Ramberg, och fyra år senare föddes sonen Nils Grönberg, som Lena fick tillsammans med kärleken Erik Grönberg.

Annons

Även om Lena Nilsson har ett gediget CV med skådespelarinsatser, så var det yngsta sonen som blev familjens klarast lysande stjärna. Under artistnamnet Einár blev Nils Grönberg (som heter Einar i mellannamn) en av landets största rappare och mest spelade artister. Under 2019 och 2020 släppte han så många som fyra album, som alla hamnade etta eller tvåa på Sverigetopplistan.

Einár ihjälskjuten i Stockholm

Det var natten mot fredagen den 22 oktober 2021 som Einár sköts ihjäl nära sitt hem i Hammarby sjöstad i Stockholm. Han avled på platsen.

Några dagar efter mordet skrev Lena Nilsson om sin fruktansvärda sorg.

”Nils berättelser innehöll många känslor och upplevelser, både egna, men även andras. Nils levde med sin familj och sina vänner i kärlek. Nu består, tro, hopp och kärlek, men störst av allt är kärleken. Nils vi älskar dig så mycket”, skrev hon på Instagram.



Annons

Gästade Malou efter tio

2019 gästade Einár och Lena Nilsson Malou efter tio, och pratade om sin relation. Artisten hade då tillbringat en tid på HVB-hem i Dalarna, efter en LVU-placering. Lena Nilsson berättade hur hon hanterat att sonen rört sig i förortsmiljöer med droger och skjutningar, som han skildrar i sin musik.

Lena Nilsson och Einár på Guldbaggegalan 2020.

– Jag har alltid haft en bra kontakt med Nils. Om jag har sett att han har rört sig vid sidan av den här världen, eller i den världen, så har jag vetat att han har musiken. Jag har sett att han har en kraft i den och det är det som han under en väldigt lång tid har satsat på, sa Lena Nilsson i programmet.

Einár hyllade också sin mamma i programmet.

– Vi har den bästa mamma och son-relationen, sa han.
Rapparens sista inlägg i sociala medier fylldes under natten snabbt med kommentarer från chockade fans.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons