Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Amanda Jenssen försvann efter succén – lämnade landet

12 sep, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT, Instagram.
Amanda Jenssen var bara tonåring när hon slog igenom stort i Idol 2007, och blev en välkänd artist.
Men efter nya framgångar i Så mycket bättre försvann hon från rampljuset – och lämnade landet.
– Jag stannade aldrig emellan och började känna mig sliten på ett obehagligt sätt, har Amanda Jenssen sagt.
Annons
Idoldeltagarna då och nu – så ser de ut i dagBrand logo
Idoldeltagarna då och nu – så ser de ut i dag

Amanda Jenssen var bara 19 år gammal när hon blev känd i hela Sverige, genom sin medverkan i Idol 2007. Med sin tolkning av That's alright mama chockade den unga blondinen många med sin talang, och hon lyckades ta sig hela vägen till finalen i Globen. I finalen var det dock en annan blondin som vann – Marie Picasso vann svenska folkets hjärta och Amanda Jenssen föll på målsnöret.

Att hon inte vann Idol var dock inget som påverkade Amanda Jenssen negativt, hennes musikkarriär var ändå ett faktum. Åren som följde släppte hon tre album och vann priser både på Grammisgalan och Rockbjörnen. 2010 fick hon till och med sommarprata i Sommar i P1, där hon berättade om en tidigare okänd obotlig sjukdom. På grund av att hon drabbades av dubbelsidig lunginflammation som barn har Amanda Jenssen bara en lungkapacitet på 30 procent.

Annons

– Mina lungor är trasiga och kommer att förbli det, berättade artisten.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Försvann från rampljuset – flyttade

2014 var Amanda Jenssen med i Så mycket bättre, tillsammans med artister som Ola Salo, Carola, Orup och Familjen. Hennes tolkning av När vi gräver guld i USA blev säsongens mest uppmärksammade, och Amandas succé var ett faktum igen. I TV4-programmet berättade Amanda om hur åren efter Idol kantades av stress och överarbete.

– Jag kände att jag sprang i tre år. Hela Idol-grejen, jag bara körde. Jag stannade aldrig emellan och började känna mig sliten på ett obehagligt sätt, konstaterade hon.

Efter Så mycket bättre valde Amanda Jenssen att flytta från Sverige till Köpenhamn för att komma undan den värsta uppmärksamheten, skriver Hänt. Hon har sedan dess inte gjort mycket väsen av sig på den svenska musikscenen. Senast hon syntes i ett offentligt sammanhang var på Polarpriset 2016.

Amanda Jenssen gästade vännen Ola Salo och hans The Ark.

Under sommaren sågs Amanda Jenssen dock på en svensk scen igen – när hon gästade The Ark. Under bandets spelning i Malmö i augusti dök artisten upp på scenen under låten The worrying kind. På Instagram har Amanda Jenssen inte själv lagt upp något sedan 2021, men bland hennes taggade bilder framkommer det att artisten gjort några intima spelningar inför liten publik.

Annons