Trendar: NostalgiI rampljusetBUP-upproretLivsstilLivsberättelserMitt liv

Arne Hegerfors svåra tid efter åren i tv: ”Stroke, hjärtinfarkt och hjärntumör”

29 jun, 2022 
AvLinus Brännström
FotografTT
Han var en av SVT:s största stjärnor och fick ett miljonkontrakt när han värvades till Canal Plus. Men efter pensionen har Arne Hegerfors drabbats av smäll efter smäll. Så lever profilen i dag.
Annons
Vad minns du från 80-talet?Brand logo
Vad minns du från 80-talet?

Arne Hegerfors är en av Sveriges mest klassiska sportkommentatorer genom alla tider. Under sina 30 år på tv-sporten kommenterade han allt från cyklisten Bernt Johanssons OS-guld 1976 till Maradonas soloräd genom det engelska försvaret under fotbolls-VM 1986.

Han kommenterade också flera av Sveriges matcher under fotbolls-VM 1994 – bland mycket annat.

Arne Hegerfors är en av våra största sportkommentatorer genom tiderna.

Samtidigt ledde han flera underhållningsprogram i SVT – däribland klassiker som Kryzz och Det kommer mera. Sammantaget blev han därmed en av de tv-profiler som nådde allra störst publik.

Annons

– Det var nästan åt Hylandhållet. Han hade gjort motsvarande, de stora sportsändningarna plus de stora underhållningsprogrammen. Jag vet att någon i början skrev att ”det här är nye Hyland”. Det hade man ju aldrig kunnat tro när man växte upp, att man skulle komma i jämförelse med den störste genom alla tider. Han var ju idolen, har Arne Hegerfors berättat för Expressen.

Arne Hegerfors tuffa tid

Lönekuvertet levde dock inte upp till publiksiffrorna. När han i slutet av 90-talet värvades av Canal Plus, dagens C More, erbjöds han en rejäl löneförhöjning, han skulle få 50 000 i månaden, för att stanna på SVT.

Vid sidan av sporten gjorde Arne Hegerfors en rad underhållningsprogram – som Kryzz med Björn Skifs.

Då dubblade Canal Plus och erbjöd Arne Hegerfors 100 000 i månaden, har han berättat. Det var en tv-lön som få kunde drömma om på den tiden.

Annons

Han stannade på nya kanalen fram till pensionen.

Sedan dess har dock Arne Hegerfors åkt på en rad hälsosmällar.

– Jag drabbades av ”trippeln” – stroke, hjärtinfarkt och hjärntumör – inom loppet av fyra år, berättade han för Aftonbladet 2017.

– Tack vare Kerstin så kan jag fortfarande bo hemma i stället för att sitta på ett hem och dricka välling. Det skulle inte vara roligt.

Så lever Arne Hegerfors i dag

Hustrun Kerstin Hegerfors sa samtidigt till tidningen att Arne inte hade klarat sig utan henne:

– Orienteringsförmågan är borta och han vet inte ens vilken årstid det är på grund av närminnesförlusten. Han vet inte vilken veckodag det är och han frågar mig om det flera gånger om dagen. Men intellektet är det inget fel på. De snabba och roliga kommentarerna kommer fortfarande.

Kerstin och Arne Hegerfors.

I sommar, närmare bestämt den 4 juli, fyller Arne Hegerfors 80 år.

Och kvicka kommentarer tycks han fortfarande kunna leverera. I en intervju med Expressen i fjol sa han så här om sina hälsobekymmer:

Annons

– Jag har verkligen inget att klaga på. Läkarvetenskapen gick hand i hand med att jag fick mina smällar. Tidigare kunde man dö av var och en men jag har grejat alla tre och mår ganska bra även om jag inte har någon vidvinkelsyn. Men fotbollskarriären var ju ändå över så det spelar inte så stor roll.

Annons