Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Bengt Alsterlind blev ikonisk med Hajk – så lever han i dag

22 jun, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT, SVT.
Bengt Alsterlind.
I över 30 år syntes han i rutan som programledare för Hajk och Sommarhajk.
För Femina berättar Bengt Alsterlind om sina roligaste minnen från det ikoniska programmet, och livet som glad pensionär – där han inte dragit ner på tempot.
– Jag har fortsatt precis som innan, säger Bengt Alsterlind, som fyllde 80 i våras.
Annons
8 nostalgiska barnprogram för 80- och 90-talisten (FEMINA)Brand logo
8 nostalgiska barnprogram för 80- och 90-talisten (FEMINA)

Hajk-ikonen Bengt Alsterlind fyllde 80 år i april, men har inte slagit av på takten för det. När Femina ringer är han i sitt soliga Värmland och har jammat med sin musiktrio Bengt-Ingvar mä Anders.

Att ha passerat milstolpen 80 år är något den forna programledaren tar med ro.

– Det känns jättetrevligt och jättebra. När jag fyllde 40 år var vi ett gäng som hållit ihop i 20 år, och vi sjöng mycket ihop så en i gänget skrev en text om livet från 20 till 40. Den sjöng jag in nu till min 80-årsdag. Jag har fortsatt precis som innan, säger Bengt Alsterlind.

Han ser till att hålla igång, både socialt men också fysiskt – men träningen gjorde nyligen att han hamnade i en olycka och skadade sig.

– Hälsan är med mig, jag spelar innebandy på lördagarna om vintrarna, och det tycker jag är jättekul. Så jag tränar rätt mycket kondition för att klara det, jag motionscyklar. Men faktum är att för 5,5 vecka sedan så krockade jag med en elcykel, och axel och revben har varit trasiga. Nu börjar det bli bättre, revbenen gör man inget åt, och axeln går jag hos en fysioterapeut för.

Bengt Alsterlind i Hajk.
Så här känner många igen Bengt Alsterlind, mitt i ett Hajk-pyssel.

Blir ofta igenkänd för Hajk

Bengt Alsterlind har inte varit programledare för Hajk sedan programmet lades ner 2003, men då hade han varit det pyssliga barnprogrammets frontfigur i 31 års tid. Och att vara en del av flera generationers barndomar sätter sina spår.

Annons

– Om jag inte är i Karlstad utan någon annanstans så kommer det fram någon varje dag och säger ”Tjipp!”, säger han glatt.

Hälsningsfrasen har minst sagt blivit en klassiker – men kom från början till för att Bengt på 70-talet ville visa en skeptisk bekant att han skulle kunna hitta på något som slog brett i det här nya tv-programmet.

– Så jag konstruerade det. Tja sa jag mycket, och så ville jag att det skulle ha en italiensk klang.

Bengt Alsterlind i Hajk.
Bengt Alsterlind i Hajk 1978 - programmet höll på fram till 2003.

Det är inte bara alla barn som vuxit upp med programmet som bär det med sig – även programledaren själv lärde sig mycket under de tre årtionden han planerade och ledde Hajk.

– Det viktigaste jag fick med mig är att barn i den där åldern, 9-15 år, inte är så anpassade i sina åsikter, och fria att fråga och tycka vad som helst. Jag har lärt mig otroligt mycket av att ta barnen på allvar. Det kom kluriga och kreativa grejer från barnen.

Annons

Bengt Alsterlind testade pysslen själv

Men medan Bengt Alsterlind kom på och testade de olika experimenten och pysslen för programmet, så tyckte hans chefer att han skulle sitta mer vid skrivbordet.

– Det var många på jobbet som drev med att jag inte var på jobbet, men om du ska göra sådana grejer kan du inte sitta på kontoret. Ska du göra en undervattensbåt av en Coca cola-flaska måste du testa den. Ska du prata om att gå på styltor eller flyga drake så måste du göra det själv, för jag måste veta vad det vanligaste felet folk gör är. Redan när jag lär ut i programmet måste jag kunna säga till barnen vad eventuella fel beror på. Men vuxenvärlden med chefer och så tyckte att jag skulle stämpla in vid 8, och där var jag inte.

I dag är Bengt Alsterlind en glad pensionär, men efter att ha lämnat SVT testade han på livet som politiker. Han ställde upp i kommunvalet för Centerpartiet, och då han är intresserad av djur och natur har han främst engagerat sig i energipolitik.

Annons

– Jag hade träffat några politiker som jag var tveksam till om de gjorde ett bra jobb, så när jag var fri att göra det gick jag med i ett parti. Men det enda jag gjort var att jag var ledamot i en styrelse för ett energiföretag.

Bengt Alsterlind med fru.
Bengt Alsterlind med sin fru Maj 2015.

Förutom att umgås med frun Maj, barnen och barnbarnen ägnar Bengt Alsterlind gärna sin tid åt musik. Tillsammans med Ingvar Karlsson, som var med och grundade Sven-Ingvars, och vännen Anders Kyrkander har han alltså trion Bengt-Ingvar mä Anders, som bland annat samarbetat med Riksteatern.

– De senaste 8-9 åren har vi varit ute och spelat under säsong, och vi har lite olika program.

Annons