Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Bosse Larssons och hustrun Lisbeths fruktansvärda besked – fick dödsdom samtidigt

19 jul, 2023 
AvJohanna Lejon
Fotograftt
I många år var Bosse Larsson ett av tv-rutans mest uppskattade ansikten. Men hans sista tid blev svår. Han och hustrun drabbades av cancer, samtidigt.
Annons
10 ögonblick vi minns från Allsång på SkansenBrand logo
10 ögonblick vi minns från Allsång på Skansen

Vi minns honom från Allsången, och från supersuccén Nygammalt. Bosse Larsson var en svensk tv-ikon. Han föddes 1934, på gården Välsta vret i Haninge kommun. Yrkeskarriären började som kontorsbud på Sparbanken i Stockholm och därefter som kontorist på Byggnadsnämnden. Efter att ha tjänstgjort ett halvår som FN-soldat i Gaza började han som kameraassistent på Sveriges radio 1960. 11 år senare, hösten 1971, kom det stora genombrottet. I just Nygammalt. Programmet, som var ett underhållningsprogram, sändes i 18 år och hade hisnande 4,5 miljoner tittare, i princip varje lördag. Medverkade gjorde bland annat ABBA, The Boppers, Baccara och en 11-årig Carola Häggkvist.

Annons

Bosse Larsson ledde Allsång på Skansen i nästan 20 år

1974 tog Bosse över över som allsångsledare på Skansen efter Egon Kjerrman. Fem år därefter började SVT sända programmet, som kort och gott fick namnet Allsång på Skansen.

Programmet var långt ifrån vad det är i dag. Det var ingen show på det viset. Allsången, då, bestod av en stor kör, ibland någon artist och så Bosse, förstås. Ledmotivet? ”Sjung med, sjung med, per television, så blir vi enad nation.”

Annons

1993 tog Lasse Berghagen över programmet och Bosse Larsson lämnade rampljuset.

Fick cancer – samtidigt som hustrun

2012 berättade han om den cancer som drabbat både honom och hustrun Lisbeth Larsson.

– Vi har båda fått en tydligt uttalad dödsdom, sa Bosse Larsson då.

Bosse hade fått diagnosen prostatacancer och Lisbeth hade benmärgscancer. Han, Bosse, hade också en tumör i hjärnan.

– Tumören var opererbar, men den gick inte att behandla sedan. Den har varit under kontroll i ett år, men går inte att operera och stråla. Det är bara att räkna dagarna.

– Nu går jag och väntar på den där killen med lien på ryggen. Jag försöker ta det här med en klackspark, sa Bosse Larsson till Expressen, då.

Mer orolig var han för hustrun.

– Om Lisbeth skulle dö före mig skulle jag inte överleva länge. Jag tror att det skulle bli som med mina föräldrar, pappa dog av brustet hjärta en månad efter att mamma dog. Jag har tänkt den tanken om Lisbeth dör före mig. Jag kommer ganska fort efter Lisbeth. Hon skulle klara sig bättre än jag, hon är starkare än jag.

Den 12 juli 2015 somnade Bosse Larsson in. Han blev 81 år gammal. Efter sig lämnade han Lisbeth, tre barn och nio barnbarn.

Annons