Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Bröderna Olsen försvann helt efter Eurovision-vinsten för 23 år sedan

05 maj, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografFrancis Dean/REX, Jonas Ekströmer
De danska bröderna Olsen kammade hem segern i Eurovision Song Contest 2000, med låten Fly on the wings of love.
Så lever artisterna i dag – 23 år efter vinsten!
Annons
Största skandalerna från Eurovision song contest genom årenBrand logo
Största skandalerna från Eurovision song contest genom åren

Schlagersångaren Charlotte Perrelli, då Nilsson, vann som bekant Eurovision Song Contest 1999 med bidraget Take me to your heaven (Tusen och en natt) och gav Sverige det prestigefulla uppdraget att arrangera tävlingens pampiga 2000-upplaga á millenieskiftet.

Det var Danmarks bidrag och de charmerande brödraparet Niels ”Noller” Olsen och Jørgen Olsen som stal showen och Europas med låten Fly on the wings of love (Smuk som et stjerneskud).

Vinsten med låten Fly on the wings of love

Det var den älskade programledarduon Kattis Ahlström och Anders Lundin som stod vid rodret när den pampiga millennieupplagan av Eurovision Song Contest gick av stapeln i den svenska huvudstaden år 2000.

Roger Pontare tävlade för Sveriges räkning med bidraget When Spirits Are Calling My Name (När vindarna viskar mitt namn). Som värdland slutade vi på en imponerande sjunde plats.

Kattis Ahlström och Anders Lundin under generalrepetitionerna inför den pampiga Eurovision Song Contest-sändningen 2000.
Kattis Ahlström och Anders Lundin under generalrepetitionerna inför den pampiga Eurovision Song Contest-sändningen 2000.

Men det var vårt nordiska grannland Danmark som kammade hem vinsten efter en jordskredsseger med 195 poäng.

Annons

Bröderna Olsens intima nummer, där den maffiga kärleksballaden ackompanjerades till varsin stillsam gitarr, charmade Europas tv-tittare och blev tävlingens solklara favoriter.

Bröderna Olsens comeback i Eurovision Song Contest

Efter vinsten fortsatte Jørgen och Niels att uppträda och skapa musik tillsammans. 2013 släppte de albumet Brother to brothers.

Samma år skördade deras landsman Emmelie de Forest framgångar i Eurovision när hon vann med bidraget Only teardrops.

Bröderna hoppades då på att få göra comeback i tävlingen, i form av pausunderhållning, när Danmark återigen fick äran att arrangera tävlingen 2014.

– Jag hörde av mig till planeringsgruppen inför den kommande festivalen direkt när Emellie vunnit. Jag skrev att Jørgen och Noller Olsen var mycket intresserade av att bidra med något. De känner sig starkt knutna till Eurovision, berättade deras manager Steen Wittrock till danska BT enligt Expressen.

Annons

Men någon comeback blev det inte då. Planeringsgruppen nobbade nämligen deras förslag. Däremot fick de varsin biljett till finalen, som ett sorts tröstpris.

Revanschen skulle komma året därpå, 2015, när tävlingen firade 60 år. Då bjöds bröderna Olsen in till BBC:s sändning för att uppträda med sitt vinnarbidrag – som än i dag är en välkänd och populär låt, även utanför schlagersammanhang!

Bröderna Olsen på scenen tillsammans år 2016.
Bröderna Olsen, Niels (t v) och Jørgen, på scenen tillsammans år 2016.

Läkarnas dystra besked: Några år kvar att leva

Vid tidpunkten för det ärofyllda framträdandet under 60-årsfirandet, kunde bröderna inte ana att det skulle bli ett av deras sista tillsammans.

2019 kom nämligen ett tungt läkarbesked. Niels ”Noller” Olsen hade insjuknat i elakartad cancer. Prognosen var otvetydig; några år kvar att leva som bäst.

Annons

I en intervju med danska Ekstra Bladet berättade Eurovision-stjärnan att läkarna hittat en hjärntumör och att han, motvilligt, tvingats ge upp musikkarriären tillsammans med brorsan Jørgen, för att lägga allt fokus på sin hälsa.

– För tre månader sedan fick jag konstaterat att jag har fått cancer i hjärnan. Jag har fått strålbehandling och får också annan behandling nu. Läkarna har sagt att jag har mellan två och fyra år kvar, sa han till Ekstra Bladet, vid tidpunkten enligt Aftonbladet.

Bröderna Olsen år 2004
Bröderna Olsen år 2004. Låten Fly on the wings of love blev, Abba borträknat, den Eurovision Song Contest-låt som hade dragit in mest pengar genom tiderna.

Jørgen Olsen: ”Saknar Noller”

Ett par månader efter intervjun med Ekstra Bladet berättade Jørgen för Billed-Bladet att Niels genomgått rehabilitering och kände sig pigg.

– Han är väldigt bekväm hemma. Han är väldigt glad över att vara hemma i bekanta omgivningar. Det har hjälpt honom både fysiskt och mentalt, och han har kraft i livet igen, sa han då om broderns hälsokamp.

Jørgen själv arbetar fortfarande flitigt med musiken, och har fortsatt uppträda. Men det är inte utan en enorm saknad efter vapendragaren på scenen.

– Jag saknar Noller när jag sjunger Fly on the wings of love, eftersom det är en tvåstämmig låt. Det är en kärlekssång, och vi människor måste uttrycka kärlek. Jag blir drabbad av stämningen när tusentals människor uppskattar den så mycket. Det är helt galet fantastiskt att de ger mig den kärleken och respekten, har han sagt till veckotidningen Her og nu enligt Newsner.

Niels är i dag, fyra år efter diagnosen, 69 år och lever varje dag med fokus på att ta hand om hälsan.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons