Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Cecilia Ljung spelade i Rederiet – så ser hon ut i dag

20 okt, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Cecilia Ljung slog igenom stort med huvudrollen i Kejsaren av Portugallien – men många minns henne nog som Peggy i Rederiet.
Men efter framgångarna har skådespelaren försvunnit mer från rampljuset.
Så här ser hon ut i dag!
Annons
Så gick det sen för skådespelarna i RederietBrand logo
Så gick det sen för skådespelarna i Rederiet

Cecilia Ljung, i dag 61, utbildade sig till skådespelare på Teaterhögskolan i Malmö i mitten av 80-talet, men det var först 1991 som hon fick sin första roll, i Lars Molins tv-serie Tre kärlekar. Det stora genombrottet kom dock året därpå när hon spelade en av huvudrollerna i filmatiseringen av Selma Lagerlöfs klassiker Kejsaren av Portugallien.

Många minns nog Cecilia främst från kultklassade såpan Rederiet, där hon i två säsonger spelade karaktären Peggy Svensson, där hon spelade mot bland annat Malin Berghagen. För de som var barn i slutet av 90-talet förknippas hon lätt också med rollen som Maja Gräddnos i julkalendern Pelle Svanslös 1997.

Annons
Björn Kjellman och Cecilia Ljung i Pelle Svanslös.

Skådespelarens långa karriär efter Rederiet

Efter 90-talet har Cecilia Ljung kanske stått mindre i rampljuset, men hon har knappast haft arbetsbrist – snarare tvärtom. Genom åren har hon både stått på scener som Stockholms stadsteater, Riksteatern och Boulevardteatern, och spelat i allt från Beck till Monica Z och Sommaren med släkten.

20 år efter genombrottet som Klara-Fina i Kejsaren av Portugallien återvände Cecilia till Selma Lagerlöfs värld – och spelade författaren själv i SVT-serien Nils Holgersson.

– Jag mindes det som en geografilektion, men det är i själva verket en ganska ­moralisk berättelse. Nils Holgersson är inte någon ­vidare snäll pojke. Under resans gång lär han sig att bli en god människa, sa hon till Aftonbladet.

Cecilia Ljung är fortfarande en aktiv skådespelare, och syns emellanåt ute i vimlet.

Så här ser Cecilia Ljung ut i dag!

Cecilia Ljung på vimmel 2021.
Annons