Så gick det sen för skådespelarna i Rederiet
1:36

Efter reklamen: Så gick det sen för skådespelarna i Rederiet

(1:36)

Slå på ljud

Cecilia Ljung, i dag 61, utbildade sig till skådespelare på Teaterhögskolan i Malmö i mitten av 80-talet, men det var först 1991 som hon fick sin första roll, i Lars Molins tv-serie Tre kärlekar. Det stora genombrottet kom dock året därpå när hon spelade en av huvudrollerna i filmatiseringen av Selma Lagerlöfs klassiker Kejsaren av Portugallien.

Många minns nog Cecilia främst från kultklassade såpan Rederiet, där hon i två säsonger spelade karaktären Peggy Svensson, där hon spelade mot bland annat Malin Berghagen. För de som var barn i slutet av 90-talet förknippas hon lätt också med rollen som Maja Gräddnos i julkalendern Pelle Svanslös 1997.

Björn Kjellman och Cecilia Ljung i Pelle Svanslös.

Foto: TT.

Skådespelarens långa karriär efter Rederiet

Efter 90-talet har Cecilia Ljung kanske stått mindre i rampljuset, men hon har knappast haft arbetsbrist – snarare tvärtom. Genom åren har hon både stått på scener som Stockholms stadsteater, Riksteatern och Boulevardteatern, och spelat i allt från Beck till Monica Z och Sommaren med släkten.

20 år efter genombrottet som Klara-Fina i Kejsaren av Portugallien återvände Cecilia till Selma Lagerlöfs värld – och spelade författaren själv i SVT-serien Nils Holgersson.

– Jag mindes det som en geografilektion, men det är i själva verket en ganska ­moralisk berättelse. Nils Holgersson är inte någon ­vidare snäll pojke. Under resans gång lär han sig att bli en god människa, sa hon till Aftonbladet.

Cecilia Ljung är fortfarande en aktiv skådespelare, och syns emellanåt ute i vimlet.

Så här ser Cecilia Ljung ut i dag!

Cecilia Ljung på vimmel 2021.

Foto: Jonas Hessman/TT
Mest läst