Trendar: NostalgiI rampljusetBUP-upproretLivsstilLivsberättelserMitt liv

Christer Ulfbåge drabbades av hjärtstopp – känslosamma orden om händelsen

02 maj, 2022 
AvJohanna Lejon
Fotograftt.
christer ulfbage
Tv-sportprofilen Christer Ulfbåge är ett älskat ansikte hos tittarna. Därför var det många som blev oroliga då Christer, för nio år sedan, drabbades av ett hjärtstopp.
Annons
TV: 5 snackisar från veckan som gåttBrand logo
TV: 5 snackisar från veckan som gått

I slutet av juni 2013 befinner sig sportjournalisten Christer Ulfbåge på golfbanan vid Bro Hof Slott nordväst om Stockholm. Himlen är blå men lätt molnig. Temperaturen är behaglig. Det är perfekt golfväder. En årlig kändisgolftävling ska gå av stapeln och många av Christers vänner och tv-kollegor finns på plats. Men så händer något. Vid hål nummer fem segnar sportprofilen plötsligt ner. För Expressen berättar Hans Fahlén, Christers vän och kollega, mer om vad som hände den där dagen.

– Plötsligt kommer en tjej och ropar efter läkarhjälp. Hon skriker att en man har fallit ihop. Jag och en annan spelare springer åt det hållet hon pekar, säger Hans Fahlén till Expressen.

Han fortsätter:

– Jag ser att det är Christer som ligger där. Han är helt borta och alldeles blå, han har hjärtstillestånd. Vi börjar ge hjärt-lungräddning. Fler kommer dit. Vi hjälps åt att hålla tempot och peppa varandra.

christer ulfbage 2013
Christer Ulfbåge på golfbanan 2013.

Det händer vid ett hjärtstopp

”Den som drabbas av plötsligt hjärtstopp förlorar omedelbart blodcirkulationen, vilket leder till hjärnskador på grund av syrebrist, om inte någon i omgivningen omedelbart gör hjärt-lungräddning. Hjärt-lungräddningen håller igång blodcirkulationen så att syresättningen i kroppen bibehålls. För att starta om hjärtat behövs en strömstöt från en hjärtstartare”, skriver Hjärt-Lungfonden på sin sajt.

Annons

Och en strömstöt var precis vad Christer fick. En hjärtstartare skickades från klubbhuset. Tidigare hade också ambulans tillkallats. Christer Ulfbåge överlevde den skrämmande händelsen.

hans fahlen
Tv-profilen Hans Fahlén var med och gjorde hjärt-lungräddning på Christer Ulfbåge. Det, och en stöt från en hjärtstartare, räddade Ulfbåges liv.

– Jag hade inte suttit här i dag om det inte hade varit för att det fanns en hjärtstartare på golfklubben, har Christer Ulfbåge själv kommenterat händelsen i ett klipp på YouTube.

Christer hjärta stod till i 12-13 minuter. Han minns ingenting av det hela. Minnena kom först då han vaknade upp på Karolinska sjukhuset, flera dygn senare.

– De sa "du har fått ett hjärtstopp”. ”Va?”, sa jag. ”Har jag fått ett hjärtstopp?”

Han kände igen sin fru men knappt sina barn när han vaknade upp, har han berättat för Svensk Golf.

Annons

– Det är helt sjukt när man inte känner igen sina egna ungar. Jag var ju fullproppad med medikamenter och först dagen därpå var jag vid medvetande men från den stunden har jag inte varit det minsta rädd. Jag har känt sådan enorm värme från alla människor jag mött och fått ett fantastiskt omhändertagande från sjukvården, säger Christer.

Tiden på golfbanan, tiden precis innan hjärtstoppet, kommer han inte ihåg men han är oerhört tacksam över den hjälp han fick.

christer ulfbage med fru
Christer Ulfbåge med sin hustru Birgitta på Idrottsgalan.

– Jag är väldigt glad över att ha överlevt, för det var väldigt nära. Det är som att få ett gratis liv till.

– Jag är naturligtvis oerhört tacksam för att de räddade mitt liv men när jag sa det till dem så svarade Hasse med att han ville tacka mig, för att han hade fått chansen att rädda livet på en människa. Jag får tårar i ögonen varje gång jag tänker på hans ord.

Annons

Det här är Christer Ulfbåge

Christer Ulfbåge föddes den 7 maj 1942 i Falköping. Under 1970-talet arbetade han på Radiosporten, för att senare, 1981, gå över till SVT och Sportspegeln samt Sportnytt. Under åren har han kommit att bli ett kärt ansikte hos tv-tittarna. Privat lever Ulf med hustrun Birgitta Ulfbåge. Han har två barn och två bonusbarn, samt barnbarn. Paret delar sin tid mellan Stockholm och Portugal.

christer ulfbage
Christer Ulfbåge är tacksam över den hjälp han fick då han 2013 drabbades av ett hjärtstopp.

Så lever Christer Ulfbåge i dag

Efter hjärtstoppet har Christer fortsatt att leva ett aktivt liv, med mycket rörelse. Även om det tog tid att komma igång igen. Han spelar golf och cyklar. Och han äter nyttigare och har slutat röka. Just nu har han dock 25 procent nedsatt hjärtkapacitet.

Annons

– Det gör att det är väldigt tungt att vandra i uppförsbackar. Då hänger hjärtat inte riktigt med. Men det funkar. Jag vandrar mest på stranden, för där är det ju platt, har han berättat för Aftonbladet.

christer ulfbage
Christer Ulfbåge har varit verksam som sportjournalist sedan 1970-talet.

Christer Ulfbåge har också engagerat sig i Hjärt-Lungfondens arbete. Han medverkade i en kampanj då fonden firade 110 år. Han brinner för att fler golfklubbar ska ha hjärtstartare.

– Jag är inte religiös men under hela mitt liv har jag haft en känsla av att det finns ett högre väsen och efter att jag har överlevt en sådan här smäll så tror jag på det…, har han sagt till Svensk Golf.

Se också: 10 svenska kändisar med deras okända föräldrarBrand logo
Se också: 10 svenska kändisar med deras okända föräldrar
Annons