Trendar: 10 bästa filmerna från 80-talet Nostalgiska barnprogram vi aldrig glömmer Så gick det för skådisarna i Saltkråkan Så lever de kvinnliga idrottsstjärnorna idag Kändisarnas dubbelgångare

Därför skapar prinsesstårtan rubriker utomlands – så blev svenska bakverket trendigt

25 jul, 2025
Fotograftt
Prinsesstårtan är viral! Nu skapar det gröna, svenska, bakverket rubriker utomlands.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
3 goda toppings till kladdkakaBrand logo
3 goda toppings till kladdkaka

Vi äter den på födelsedagar och jubileum. Vissa av svenskarna tar en bit ”bara för att” – många tycker inte ens om den. Närapå alla i Sverige har dock en relation till prinsesstårtan. Antingen älskar man bakverket. Eller så gör man det inte.

Men, varför skriver vi, Femina, om detta just nu? Jo! Prinsesstårtan är nämligen trendigare, och mer omtalad, än någonsin.

Efter att i många, många år varit ett lite daterat dussinbakverk är nu prinsesstårtan i hetluften. Inte minst i USA. Plötsligt finns den gröna tårtan överallt: på menyer på hippa restauranger i Los Angeles och New York, på TikTok och som doft på exklusiva doftljus. Det svenska konsulatet i San Francisco har bekräftat att prinsesstårtan blivit något av ett ”fenomen” i landet på andra sidan Atlanten de senaste månaderna. Det hela tycks bero på att amerikanska konditorer som, exempelvis, Hannah Ziskin skapat en elegant redesign av det gröna bakverket. (Också svenska Sturehof serverar nu prinsesstårta på ett nytt sätt – som portion i en coupe.)

Annons

Prinsesstårtan – omskrivs som ”sexig”

Tidningen The Guardian har skrivit en lång artikel om prinsesstårtan. De konstaterar att bakverket, förutom att det är sött och gott, också är ”sexigt”. Här syftar de på den mjuka formen, toppad av en ros. Nog liknar tårtan ett mjukt kvinnobröst, menar tidningen...

Kronprinsessan med en prinsesstårta.

Många amerikaner tror att det är just konditorn Hannah Ziskin som skapat prinsesstårtan. Så är dock inte fallet. Bakverket har svenska rötter.

Faktum är att uppfinningen av tårtan tillskrivs en framstående svensk hemkunskapslärare vid namn Jenny Åkerström, vars elever i början av 1900-talet inkluderade de svenska prinsessorna Margaretha, Märtha och Astrid (döttrar till prins Carl och prinsessan Ingeborg). Jenny Åkerström gav, år 1929, ut kokboken Prinsessornas kokbok. I boken fanns en tårta som kallades för ”grön tårta” – vilken de tre prinsessorna tycktes vara lite extra förtjusta i. För att ge kokboken extra kunglig glans lät Jenny Åkerström nämligen läsarna veta vad prinsessorna tyckte om de olika rätterna i boken. Den där gröna tårtan fick sedan namnet prinsesstårta och en klassiker var född.

Prinsesstårtan blev snart en närmast ikonisk svensk dessert, som serveras vid födelsedagar, examensceremonier och företagsfester. Under årens lopp har det också blivit en tradition att kivas om vem som får rosen på toppen av tårtan. I Sverige säljs omkring en halv miljon prinsesstårtor varje år.

Annons

Sturehofs prinsesstårta – historien bakom

Som sagt, prinsesstårtan är överallt just nu. Så också i nya tappningar, som ovan nämna Sturehofs version – serverad i cocktailglas. Den blev en omedelbar succé för restaurangen.

– Många gäster besöker oss specifikt för att prova den, vissa berättar att de har rest över hela landet – bara för tårtan, har Sturehof berättat.

Svenske prins Carl och danska prinsessan Ingeborgs döttrar Märtha, Astrid och Margaretha.

Vissa har dock upprörts av amerikanska Hannah Ziskins version. Anledningen? Hon har gjort om receptet en smula... Hur? Hon har i olivolja för att ge tårtan en lite mer salt smak. Dessutom har hon tillsatt mascarpone i grädden.

Också formen är annorlunda. Ziskins tårtor är formade som stubbar – en omedelbar succé.

– Folk mejlar i förväg och ber oss att spara bitar, slår hon fast.

Annons

Men, som sagt: folk är sura över ändringen i receptet. Då tidningen Bon Appetit postade en video på tårtan nyligen var stämningen i kommentarsfältet hätsk.

”I chock. Mascarpone? Och sa du salt? Glasyr? Nu vet jag hur italienare känner när vi stökar med den klassiska carbonaran”.

”Du förolämpade just en hel nation”.

”Snälla neeeeej till mascarpone. Varför jävlas med något som är perfekt jag håller absolut med och prinsesstårtan är perfekt och görs med vispad grädde”.

Så gör du helgsemlan med likörBrand logo
Så gör du helgsemlan med likör
Annons