Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Det här hände med tjejerna på Date-parfymerna

30 apr, 2021 
AvVeronica Henriksson
AvVeronica Henriksson
Samling med Date-parfymer
Vilka var egentligen tjejerna på Date-parfymerna och varför slutade 90-talets succédofter att säljas? Vi har grävt ordentligt och hittat några riktigt smaskiga detaljer! Visste du till exempel att parfymerna var farliga?
Annons
7 saker vi minns från 90-taletBrand logo
7 saker vi minns från 90-talet
7 saker vi minns från 90-taletBrand logo
7 saker vi minns från 90-talet

De flesta som är födda och uppvuxna på 80- och 90-talet minns garanterat Date-parfymerna. Pamela, Robyn, Nikki… Alla ville vara som de coola tjejerna på flaskan med färgglad kork! I samlingen finns uppemot 30 parfymer och kollektionen var inte komplett förens alla dofter stod prydligt på hyllan i sovrummet!

Storsäljaren Pamela

En av de dofter som många minns och har en stark relation till var parfymen Pamela. Pamela var också den doft som hängde med från allra första början, redan 1976! Doften beskrevs som en äventyrlig och romantisk parfym med noter av hyacint, ros och sandelträ. Det är lätt idag att fnittra åt parfymerna och hur dem såg ut (eller bara det faktum att man valde att nästan enbart sätta smala, vita tjejer på flaskorna), men det låg faktiskt ett väldigt seriöst arbete bakom tillverkningen.

Annons

– Parfymerna togs fram med hjälp av de största parfymhusen som finns i världen och vi jobbade med fem olika parfymörer. Dofterna var inspirerade av välkända parfymer och vi följde trenderna väldigt noga, både mode -och färgtrenderna men också dofttrenderna. Som när vi tog fram den orientaliska serien, säger Torsten Hedblom som idag är pensionär, men då var produktutvecklare på Date och också länken mellan marknad och parfymörerna.

Samlingsbild på dateparfymer

Till den orientaliska serien tillhörde bland annat Nikki (längre ner avslöjar vi vem modellen är!) och doftens beskrevs som en varm och sensuell doft av orientaliska blommor. Varje år byttes en parfym ut och nya lades till. Och dessutom fanns även deodorant, schampo och duschtvål.

Annons

– Tjejerna på flaskan skulle motsvara andan i doften. Vi tolkade hur tidens doft var, hittade modeller, visade bild på tjejerna för parfymhusen som i sin tur fick ta fram dofterna. Jag har sparat allting från produktionen! Varje doft har sin pärm, säger Torsten Hedblom.

Innehöll farliga ämnen

”Innehåller ett bakteriehämmande medel som förhindrar obehaglig lukt på kroppen. Du känner dig fräsch länge”… Så stod det på baksidan av parfymens kartong! De första uppsättningarna av parfymerna marknadsfördes som bakteriehämmande medel, men detta tog bort eftersom det ämnet (som också fanns i bland annat tandkräm – hjälp) då klassades som farligt och idag är bannlyst på marknaden…

Gamla dateparfymer

Robyn prydde flaskan

En av Dates stora satsningar för att hålla sig aktuella var att sätta Robyn på flaskan. Även det blev såklart en succé. Men i början av 00-talet försvann tjejerna från flaskan (men fanns kvar på ytterförpackningen) och ersattes av coola livsstilsnamn som Party, Love och Star.

Annons

Från parfymer till första hjälpen

Redan år 1976 kom den första parfymen, men till allas stora besvikelse slutade parfymerna att produceras i mitten av 00-talet. Tillverkaren av de allra första parfymerna var svenska Astra Wallco, som sen såldes till ett amerikanskt bolag, och sedan vidare till Mölnlycke. Men tillslut var det företaget Cederroth, som också är tillverkaren bakom Första hjälpen-kitet, som köpte upp förtaget och valde att lägga ner tillverkningen av Date-parfymerna. Idag ägs Cederroth i sin tur av Orkla som står bakom bland annat OLW, Kalles kaviar och Felix.

– Jag var väldigt emot att parfymerna skulle läggas ner, men man tyckte att dom hade gått ur tiden och att det var dags för en förändring. Jag tryckte på att vi skulle jobba som vi gjorde med Robyn och förnya Date med kändisar, säger Torsten Hedblom.

Date-arkiv
På Orkla finns ett stort arkiv med gamla Date-produkter

Säljs dyrt

Date-parfymerna är en härlig nostalgitripp för många och faktum är att parfymerna idag är värda en hel del! Bara så sent som i januari i år såldes Dates kanske mest ihågkomna doft Pamela för hela 580 kronor på Tradera! Det är priser som går att likna med parfymer från Hugo Boss och Dolce & Gabbana! Men hur parfymerna faktiskt luktar efter alla dessa år de stått på hyllan? Det vill ingen veta...

Annons

Det här gör tjejerna på Date-parfymen idag!

Så… Det vi alla undrar! Vilka var tjejerna på Date-parfymerna och vad gör de idag? Efter att ha vänt på många stenar har vi hittat en hel del smaskiga detaljer!

Robyn

Artisten Robyn

Robyn fick sin alldeles egna parfym i slutet av 90-talet i hopp om att hotta upp märket. Robyn behöver såklart ingen vidare beskrivning – hon är ju trots allt en av nutidens största sångerska och låtskrivare och äger också sitt skivbolag Konichiwa Records.

Nikki: Ursula Wångander

Modellen Ursula Wångander med blå kostym

Ursula var tjejen på Nikki-doften. Hon är idag strax över 50 år och gör succé som modell för bland annat Balenciaga, men jobbade även som modell när hon var yngre. Hon är också en superstylist och högt efterfrågad inom branschen. År 2020 vann hon Årets modell på ELLE-galan!

Annons

– Jag minns att jag tänkte ’guuuud, så mycket pengar’ när jag blev bokad. Jag jobbade då som modell och kommer ihåg att Date-parfymerna var the shit när jag gick på högstadiet. Däremot så minns jag att jag tyckte att bilden var gräslig, att jag inte kände mig fin och inte alls var bekväm. Så jag köpte aldrig parfymen själv. Det är ju jättesynd för det hade varit så roligt att ha idag, säger hon.

Fun fact: Det var ingen mindre än Micael Bindefeld, då frisör men idag en av Sveriges främst festfixare, som gjorde Ursulas hår. Smink gjorde den erkända makeupartisten Thomas Lenneryd. Och styligen? Den stod ingen mindre än ELLEs dåvarande modechef, Eva Spegel för!

Judy: Vera Vitali

Skådespelaren Vera Vitali

Det är sant! Även Vera Vitali prydde en av dofterna: Judy! Idag är Vera skådespelerska och har synts i bland annat Monica Z, Britt-Marie var här och såklart Bonusfamiljen.

Annons

Fun fact: Det var ingen mindre än Ursula Wångander som stylade Vera! Ursula stylade även Camilla Thorsson (som fortfarande jobbar som modell) som var tjejen på parfymen Jasmine. Och även Lina Beccari (som enligt Facebook idag arbetar med fonder) som prydde parfymen Lina!

Dateparfym Lina och Jasmine

Date star: Jessica Bengs

Jessica Bengs på date star

En av personerna som klädde Dates nysatsning där tjejnamnen istället blev utbytta mot livsstilsnamn är Jessica Bengs som fick parfymen Date Star. Jessica fortsatte jobba som modell ett tag efter, men är idag lastbilschaufför och kör turnétransporter med olika orkestrar, teatrar och tv-produktioner över hela Europa.

– Jag måste ha varit ungefär 16 år och minns att det var så roligt men kallt eftersom att fotograferingen var utomhus när det var vinter! Jag hade bara ett tunt linne upptill och poserade framför en vit Lincoln limousine, säger hon.

Men den stora frågan kvarstår

Vem är Pamela och vad gör hon idag? Trots gediget sökande finns det tyvärr inga spår av Pamela...

Date-parfymen Pamela

Foto: TT, Orkla Sverige

Annons